2022-update: kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?

2022-update: kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?

Recent kreeg Colombiablog.nl een vraag van een vrouwelijke lezer. Zij vroeg zich af of je in Colombia als vrouw alleen kunt reizen.

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar de veiligheid in het algemeen in Colombia. Daar schreef ik al hoe veilig is Colombia nu echt? over, maar in een notendop zegt het artikel het volgende: de toeristische gebieden worden door de Nederlandse Rijksoverheid als veilig omschreven (en zo ervaar ik dat ook in de praktijk). Om die veiligheid te waarborgen moet je je wel aan een aantal spelregels houden, die ik neerkomen op één Colombiaans gezegde: ‘no dar papaya’. Dat is vrij vertaald: ‘wees niet naïef’ of algemener: ‘reis met een gezond verstand’. Wie zich daaraan conformeert, heeft een levensgrote kans op een vlekkeloze reis.

Alleenreizende vrouw

Als toerist val je nog best op in Colombia, want super toeristisch is het nog niet. Dat betekent overigens niet dat je lege hostels, hotels en stranden aantreft, want zo onbekend is Colombia als vakantieland natuurlijk ook weer niet. Feit is dat je als solo-reizende vrouwelijke toerist – zeker als je lang en hoogblond bent – extra de aandacht trekt. Opvallen is niet erg, maar doet dat wel in een veilige omgeving. Zo creeër je die:
alleenreizende vrouw in Colombia

Neem alleen officiële taxi’s

Die vind je op de officiële taxistandplaatsen bij luchthavens en bij winkelcentra. Of laat de receptie van je hotel een taxi bellen. Een taxi op straat nemen wordt afgeraden (lang niet elke taxi-chauffeur op straat is een boef, maar spelregels zijn eenmaal spelregels).

Vraag of je route of bestemming veilig is

In Bogota kun je bijvoorbeeld van La Candelaria wandelen naar het kabelbaantje dat je naar het uitzichtpunt op Monseratte brengt. Op dat laatste stuk is het niet druk en daar loop je dus een risico. Neem dus voor de zekerheid een taxi. Maar dat moet je dus wel even weten. Vraag het ’t liefst bij de receptie van je hotel.

Kleed je niet te opvallend

Wat dat betreft is het als de grote stad in Nederland. En dame die een ultrakort rokje draagt, krijgt meer aandacht dan een ‘grijze muis’. Vanzelfsprekend zou het moeten kunnen dat je draag wat je wilt, maar de praktijk is weerbarstiger.

Loop niet te koop met je rijkdom

Een combinatie van dure kleding, een kostbare spiegelreflexcamera, mooie tas en juwelen aan je vingers of om je nek vallen echt wel op. De meeste alleen reizen vrouwen weten wel dat ze niet op de catwalk paraderen, maar toch. \

Let een beetje meer op als normaal

Je hoeft niet als een paranoia rond te lopen, het is immers vakantie, maar houd wel een beetje in de gaten in welk gezelschap je verkeert.

Laat je drankje niet onbewaakt

Ik ken geen verhalen van gedrogeerde alleen reizende dames, maar het stoppen van drugs in een drankje van een mooie dame op een onbewaakt moment is een internationaal verschijnsel. Dat kan in Amsterdam gebeuren, in Barcelona maar ook in Cartagena. Een nieuwe fenomeen, maar dan vooral in Europa, is ‘needle spiking‘. 

Probeer het openbaar vervoer te mijden

Het is heel avontuurlijk om zelf de streekbus te nemen van plaatsje A naar B – en in de praktijk zal het ook best een wereldervaring zijn – maar in het openbaar vervoer tref je wel wat vaker lui die niet van goede zin zijn. Slimmer is om met wat reisgenoten die je onderweg treft samen een taxi of busje – met chauffeur – te huren.

Lees ook: een auto huren. Wel of niet doen?

Vermijd stille plekken

Alleen een mooie hike doen of een stil rustiek straatje ingaan is geen aanrader. Is het donker? Verplaats je dan ook niet liever alleen.

Zoek een goed hotel

Dat ene goedkope hotelletje buiten het centrum is aanlokkelijk voor de budget-reiziger, maar kies liever als vrouw alleen een gerenommeerd hotel in een hoofdstraat. Als backpacker is een hostel natuurlijk wel een optie, want daar ontmoet je in no-time gelijkgestemde reizigers om samen iets te ondernemen.

Wees niet te loslippig

Een leuk praatje op straat houden is aangenaam. Goed ook om je misschien wat roestige Spaans op te vijzelen. Maar vertel liever niet waar bijvoorbeeld je hotel is. Het doet vaak niet ter zake en zo voorkom je dat je gesprekspartner weet dat je ‘ver van huis’ bent.

Welke steden vragen om extra aandacht?

Salsa-stad Cali is interessant om naar toe te gaan. Want wie wil er nu niet even lekker salsa dansen? Cali is echter de meest onveilige stad van het land. Wil je er graag naar toe, let dan extra op. Zelf vond ik Santa Marta een rauw karakter hebben. Zeker ’s avond. Ik zat er een avond een keer met mijn reisgezelschap aan een strandje wat te drinken en daar kwamen best wat lugubere types voorbij. Ze deden stuk voor stuk niets, maar wij waren dan ook met een beste grote groep, best grote gasten. Ook voor Santa Marta geldt wat mij betreft: extra oogje in het zeil.

Noteer de belangrijkste telefoonnummers in je smartphone

Van je hotel bijvoorbeeld en wellicht ook het Colombiaanse alarmnummer: 123.

Loop op comfortabele, snelle schoenen

Dit is eigenlijk een tip die ik heb overgehouden van een lang verblijf op Cuba. Daar werd je op straat wel eens achtervolgd – is mij meerdere keren overkomen – en dan is het wel fijn als je sportschoenen aan hebt in plaats van slippers. Gelukkig had ik altijd door dat er een groepje achter mij aan ging – ik was er voor gewaarschuwd – dus deed ik of ik niets in de gaten had en na de eerste hoek van de straat zette ik het op een sprinten. Wat moet je zelf als eenling tegen een groep van vijf of zes? Daar kwamen mijn achtervolgers pas achter nadat ze een paar seconden later ook de hoek van de straat omgingen. Ik had inmiddels al zo’n voorsprong dat ze de sprint niet eens meer inzetten. Ter nuance: ik verbleef toen wel in een afgelegen wijk van Havana en het was vaak na middernacht als dit gebeurde, maar mocht je onverhoopt in een zelfde situatie terecht komen: doe hetzelfde.

Dit zijn een heleboel tips. Samen doen ze haast vermoeden dat Colombia behoorlijk onveilig is. Die ervaring heb ik helemaal niet. Sterker nog, ik heb vaak het tegenovergestelde gevoel. Toch kun je de spelregels voor de zekerheid maar ter harte nemen, zeker als alleen reizende vrouw. In een notendop geldt: hoe toeristischer, hoe veiliger.

Hogere misdaadcijfers na corona-pandemie

Je hoort het van alle kanten: de misdaadcijfers zijn gestegen na de corona-pandemie in Colombia. Een extra reden om de bovenstaande tips ter harte te nemen. Echter, doe het zonder dat je als een bang vogeltje door dit prachtige land reist. Wat dat betreft geldt nog altijd: de meeste mensen deugen.

Beeld: Flickr.com: Kira Laktionov, Chris Lu, Chris Goldberg