Bruisend Bogota

Bruisend Bogota

De hoofdstad van Colombia lijkt soms slechts een ondoordringbare metropool vol smog en files. Wie beter kijkt, ziet echter voldoende vertier.

Bogota volgens de reisgidsen is: van het uitzicht genieten op Monserrate, struinen door de oude, schilderachtige wijk Candelaria – inclusief het Goudmuseum – en dan vlug je spullen pakken voor Villa de Leyva of een route zuidwaarts. Ho, stop, zegt Colombiablog.nl.

Rooftop bars

Met Apache Bar, Céntrico en Chelsea kent Bogota al zeker drie bars op het dakterras van hotels of een heuse wolkenkrabber die op culinair of feestgebied de moeite waard zijn. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij.

Zona Rosa

Er gaat nog wel eens het gerucht dat alle restaurants in Bogota ’s avonds dicht zijn. Men luncht hier namelijk copieus is de gedachte, dus ’s avonds is een soepje of een lichte salade voldoende. Nou, in Zona Rosa (ook wel Zona T genaamd) is daar niets van te merken. Hét uitgaansgebied van Bogota is rijk bezaaid met restaurants, pubs, discotheken en winkels. Het T-vormige district van vertier is te vinden tussen calle 79 en 85 en carrera 11 en 15. Waar je onder meer naar toe kunt? Pravda voor de Martini’s en Kubiko Bar voor cocktails en geïmporteerd bier, Balzac voor de Franse keuken, Club Colombia voor de Colombiaanse cuisine en Central Cevicheria voor prima ceviches. Meer inspiratie vind je hier.

Parken

Bogota kent veel parken. Het grootste en bekendste is Parque Bolivar. Hier is het vooral op zondag een drukte van belang. Het is aanstekelijk om te zien hoe de Bogotanen hier – meestal met heel de familie – weekend vieren. Parque 93 in de gegoede wijk Chapinero is omgeven door goede restaurants. Parque el Chico, gelegen aan de Carrera Septima (en dus goed te bereiken met de fiets tijdens de Ciclovia, is beter te omschrijven als stadstuin dan als park. Midden in de drukke stad kom je er helemaal tot rust.

Iglesia de San Francisco

Vlakbij de het centrale plein van de stad, Plaza Bolivar, vind je de Iglesia de San Francisco. Aan de buitenkant is niet zoveel te zien, binnen des te meer.

Botanische tuin

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar Colombia is na Brazilië het land met de rijkste flora en fauna ter wereld. Op het gebied van planten, bomen en bloemen is er daarom genoeg te zien in de botanische tuin van de stad; Jardin Botanico Jose Celestino Mutis.

Museo Nacional

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Colombia – en wie is dat nu niet – moet het nationale museum bezoeken. Er zijn altijd voldoende exposities die meer dan de moeite waard zijn.

Quebrada la vieja

Een van de best bewaarde geheimen is Quebrada la vieja, het is een pad rond Cra 1 en Calle 72, de bergen in. Veel Bogotanen gebruiken dit wandelpad om je even in de vrije natuur te wanen, ook al zit je op een steenworp van de drukke verkeersader La Septima (Cra 7). Quebrada la vieja voert je langs beekjes en weelderige natuur. En op sommige plekken heb je een indrukwekkend uitzicht op de stad. Voor foto’s, kijk hier.

Ciclovia

Op zondagochtend en het begin van de middag is Bogota van de fietsers. Tijdens de Ciclovia kun je bijna overal makkelijk komen op de fiets. Stippel een route uit met een paar van de bovengenoemde highlights en je bent de koning te rijk. Zeker een bezoekje aan Usaquien, te vinden aan het ‘einde’van Ciclovia-route op La Septima is zondag heerlijk relaxed met straatmuzikanten, een vlooienmarkt en prima restaurantjes voor een lunch.

Openingsfoto: Foto Diego F. Garcia P.