Dit is waarom Colombia 1 plek te laag staat in de Lonely Planet top 10 voor 2017

Dit is waarom Colombia 1 plek te laag staat in de Lonely Planet top 10 voor 2017

Lonely Planet heeft haar reisbestemmingen top-10 voor 2017 onthuld. En Colombia staat daar – natuurlijk – in. Op plek twee zelfs! Prachtig, maar dat is vanzelfsprekend één plaats te laag. En wel hierom:

#1 Heel het jaar rond

Nummer 1 in de Lonely Planet top 10, Canada, is zeker de moeite waard. Maar is het is vooral een zomerbestemming. In Colombia kun je heel het jaar door terecht – dus ook als de tickets goedkoop zijn – omdat seizoenen hier niet of nauwelijks bestaan.
Colombia heel het jaar rond

#2 Grote diversiteit

Na Brazilië biedt Colombia de grootste diversiteit in flora en fauna ter wereld. Dat doet geen van de andere 9 landen in de lijst haar na. Sterker nog, wie kijkt naar de biodiversiteit per vierkante kilometer, ziet dat Colombia zelfs haar immens grote buurland verslaat. Colombia beslaat 0,8 procent van de wereldbol, maar biedt 10 procent van de biodiversiteit wereldwijd. Colombia kent 1821 verschillende vogelsoorten, 467 soorten zoogdieren, 518 reptielsoorten en 51.220 plantensoorten. Tel maar na!
Flora en fauna in Colombia

#3 Strandbestemming

Colombia heeft dus net als #1 Canada en #3 Finland bergen en azuurblauwe meren maar ook een Caribische kust zoals #4 Dominica en – we spelen een beetje vals – #6 Bermuda. Colombia is dus geliefd bij zowel de actieve outdoor-liefhebber als de cultuurspotter als de strandvakantievierder. Die mix van inspanning, cultuur en luieren weet geen van de andere negen landen zo goed te bieden.
stranden-colombia

#4 Onontdekt

De meeste landen in de top-10 van Lonely Planet hebben met elkaar gemeen dat ze in min of mindere mate nog onontdekt zijn door vakantiegangers. En vaak ligt daar een donker verleden aan ten grondslag. Bij #10 Ethiopië dacht men lang alleen maar aan hongersnood en bij  #9 Myanmar aan onderdrukking. Colombia hoort met haar verleden vol geweld natuurlijk ook in dat rijtje. Maar daar rekent het nu hard mee af. De landen die Colombia omringen in de top-3 – Canada en Finland – hebben zo’n slecht imago nooit gehad. Prachtige landen derhalve, maar daardoor toch net iets minder interessant en avontuurlijk.
Onontdekt Colombia

#5 Scherpe prijzen

Volgens de lijst met landen waar het leven het goedkoopst is staat Colombia op plek 10. Daarmee is dit land logischerwijs ook een zeer goedkoop vakantieland. Van de Lonely Planet top 10, is alleen #5 Nepal goedkoper.
Colombia goedkoop

#6 Goed voor je (wereld)taal

De kans dat je al voorbeeldig Engels spreekt is groot. En de kans dat je graag vloeiend Fins, Amhaars (Ethiopië) of Birmaans (Myanmar) wilt spreken klein. Maar Spaans, ja dat is een (wereld)taal die je wel goed onder de knie zou willen hebben. Dat zit je in Colombia gebakken, want daar spreken ze vaak langzaam en duidelijk. Als je dus een beetje oplet tijdens je reis, pik je de taal al snel aardig op. En anders doe je gewoon een taalcursus.

Spaans leren in Colombia

Beeld: Creative Commons Flickr: jpc.raleigh, Arden, Rosalba Tarazona, Santiago Medem, CIAT, Chris Ford, Pedro Szekely