5 watervallen om bij weg te dromen

5 watervallen om bij weg te dromen

Watervallen hebben al snel iets mythisch, omdat ze zo betoverend schoon zijn. In Colombia heeft moeder natuur flink haar best gedaan, zodat een top-5 samenstellen kinderspel is.

La Chorrera (Choachí, Cundinamarca)

La Chorrera is de hoogste waterval van Colombia en een van de hoogste van het hele continent. Van liefst 600 meter hoogte klettert het water naar beneden. Moet je a la Indiana Jones eerst de jungle door om er te komen? Welnee, op 45 minuten buiten Bogota ben je al in de buurt. Dan nog twee uurtjes hiken door het groen en je beloning is La Chorrera. Als aanmoedigingspremie kom je halverwege al El Chiflon tegen, een kleinere waterval, en een hangende steenpartij, de monkey stones genoemd.

Salto de Bordones (Isnos, Huila)

Waar La Chorrera de hoogste is, daar kan Salto de Bordones pochen dat het 400 meter aan ononderbroken vallend water biedt. Dichtbij komen is wat lastig, maar vanaf de andere kant van de vallei heb je ook een sprookjesachtig zicht. Neem ook een kijkje in San Agustin, het stadje in buurt en bij de archeologische opgravingen elders in de regio. Ook hier weer is er een tweede waterval in de buurt; El Mortiño.

Salto del Tequendama (Soacha, Cundinamarca)

Hotel Tequendama is zo weggeslopen uit een boek van Stephen King. Het verlaten hotel kijkt dan ook nog eens uit op de waterval van Tequendama. De Muisca indianen geloofden dat een van hun goden deze waterval gecreërd heeft. Wie hem ziet, kan niet anders dat beamen. Salto del Tequendama ligt ten westen van Bogota, dus makkelijk te combineren met een bezoek aan de hoofdstad.

Salto de Candelas (El Pajarito, Boyacá)

Salto de Candelas is een echte krachtpatsers. Het water valt niet naar beneden, het klettert. De waterval is te vinden op 70 kilometer ten zuidoosten van Sogamosa. Vereer ook Paramo de Oceta met een bezoek.

Ventanas de Tisquizoque (Florian, Santander)

De Ramen van Tisquizoque; dat is de letterlijke vertaling van Ventanas de Tisquizoque. Het ‘raam’waar deze waterval uit vloeit is een grot. Je kunt in de grot het pad van de rivier volgen. De dichtstbijzijnde stad is Florian, ten noordwesten van Villa de Leyva.

 Beeld: M. L’Abbé, L.A. Bernal, J. Martinez, Nyffy, Mildia en D. Perez