5 x mythisch Colombia

5 x mythisch Colombia

Er zijn van die routes en locaties die haast mythisch zijn. Colombia telt er zeker vijf:

#1 Panamerican Highway – 48.000 kilometer reisplezier

Een vaste route is de Panamerican Highway niet – er zijn ontelbaar veel combinaties van wegen te bereizen – maar vast staat is dat je in Fairbanks in Alaska aan je tocht begint en Vuurland in Argentinië eindigt (of vice versa). Een reis die tot wel 48.000 kilometer lang kan zijn. Het idee is dat je heel Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika bestrijkt. Hoewel er dus meerdere wegen naar Rome leiden – of in dit geval naar Vuurland of Alaska – is de ‘originele’ route  door Midden- en Zuid-Amerika behoorlijk rechtlijnig. Vanaf Mexico zuidwaarts passeer je elke hoofdstad, behalve de hoofdstad van Honduras, Tegucigalpa. En er is nog een hiaat in de beroemd route. Een stukje van circa 80 kilometer tussen Panama en Colombia is vanwege het dichte oerwoud en hoge bergen niet te bereizen. Deze zogenaamde Darien Gap is te omzeilen door Colombia via zee te bereiken.

De route van de Panamerican Highway in Colombia begint noordwestelijke plaatsje Turbo en doet onder meer Bucaramanga, Tunja, Bogotá, Ibagué, Armenia, Cali en Popayán aan. Via Pasto wordt vervolgens Ecuador bereikt.

#2 ‘Motorcycle Diaries’ – in de voetsporen van Che Guevara

Op 23-jarige leeftijd maakt Ernesto ‘Che’ Guevara in 1952 samen met zijn vriend Alberto Granado per motor een tocht door Zuid-Amerika. De route, die acht maanden duurt, loopt van Buenos Aires in Argentinië naar Venezuela. De student geneeskunde en de biochemicus zien tijdens hun reis dat hun continent er slecht aan toe is. Er is veel sociale ongelijkheid en onderdrukking. De ervaringen die Guevara opdoet, blijken belangrijk in zijn vorming tot de Marxistisch revolutionair zoals hij de geschiedenisboeken is ingegaan. Het dagboek dat hij in die periode heeft bijgehouden, is in 2004 verfilmd als The Motorcycle Diaries.

In juni en juli 1952 doen Guevara en Granado ook Colombia aan. Na Amazone-stad Leticia wordt Bogota bereikt. Guevara schrijft daarover in zijn dagboek:

“Er is meer onderdrukking van de individuele vrijheid dan in elk ander land waar wij geweest zijn. De politie op straat draagt geweren en vraagt om de paar minuten naar onze papieren.”

#3 Het Medellin van Pablo Escobar

Dat Pablo Escobar wellicht de beroemdste Colombiaan aller tijden is, geeft nog maar eens aan hoe dit land geleden heeft onder zijn bewind. In 1975 stond drugsbaas Escobar in de top-10 van rijkste mensen ter wereld. Een deel van zijn vermogen van ruim 25 miljard dollar gaf hij aan voorzieningen voor de armen, waardoor hij in thuishaven Medellin bij velen op een heldenstatus kon rekenen. Voor het gemak wordt wel even vergeten dat ‘Robin Hood’ Escobar ook vele duizenden doden op zijn geweten heeft. In Medellin is er een historische route te volgen van twee uur lang, die voert langs drie belangrijke locaties in het leven van Escobar. Zo is er de Monaco Building, waar in 1993 een moordaanslag is geprobeerd te plegen op de familie van Escobar door het rivaliserende Cali cartel, het huis waar Escobar vermoord is door de speciale eenheid van de Colombiaanse politie en zijn graf.

#4 Magisch Cartagena – herleef de boeken van Gabriel García Márquez

Voor de liefhebbers van het werk van Gabriel García Márquez is rondlopen in Cartagena een feest van herkenning.  Met boeken als ‘Liefde in de tijden van Cholera’,  ‘De generaal in zijn labyrint’ en ‘Over de liefde en andere duivels’ onder de arm, gaat de koloniale stad nog meer leven. Een goede toer om te volgen is tourincartagena.com van Marelvy Peña-Hall.

Neem vooral ook het boek Het Colombia van Gabriel García Márquez, van Marcel Bayer mee.

#5 Columbus’ zoektocht naar het goud

Hoewel Colombia is genoemd naar diens ontdekker Christopher Columbus, heeft de goede man zelf nooit voet aan wal gezet. Het was Alonso de Ojeda die in 1499 namens Columbus zich bij de Sierra Nevada de Santa Marta vergaapte aan de rijkdom – lees: goud – van de indianen.  El Dorado – het gouden koninkrijk – moest wel bestaan was de gedachten. De Spanjaarden maken derhalve geen half werk met hun veroveringen.  Na  Santa Marta (1525) en Cartagena (1533) wordt in 1538 Bogota gesticht.

Hoewel El Dorado nooit gevonden werd, is de mythe immer verbonden aan Laguna de Guatavita, net buiten Bogota. Dit heilige meer werd door de Muisca-indianen gebruikt voor offers. Vanaf een vlot gooiden zij hun rijkdommen – goud – in het meer om vervolgens via een duik goddelijke krachten te verkrijgen.