5 x ondergronds

5 x ondergronds

Voor de fans van stalactieten en stalagmieten heeft Colombia heel wat te bieden. De mooiste 5 grotten op een rij:

Cueva de la Vaca, Curiti, Santander

De koeiengrot in de provincie Santander – slechts 20 minuten rijden vanaf outdoor-mekka San Gil- belooft een echt doolhof van gangen te zijn. Een ervaren gids is dus aan te raden. En dat je plots tot je kin in het water staat, hoort bij deze bijzondere ondergrondse ervaring.

Las ventanas de Tisquizoque, Florian, Santander

Eveneens in Santander kun je de ‘ramen van Tisquizoque’ vinden. Deze grot dankt zijn naam aan de rivier die erdoorheen stroomt en als door een raam zijn weg vervolgt.

La Cueva del Esplendor, Jardin, Antioquia

Jardin, in het hart van de provincie Antioquia (4 uur rijden vanaf Medellin), is op zich al een bezoek waard. Het stadje is haast een eeuw niet veranderd en staat bekend om zijn groen en vele vogelsoorten. Het is eveneens vermaard om de La Cueva del Esplendor. In het dak van de grot zit een gat waar water door komt en zonlicht binnenlaat. Als je nog niet weet wat een ‘halo’ is, dan kun je die hier aanschouwen. Wie avontuurlijk is aangelegd, kan hier prima abseilen.

La Caverna de los Guacharos, Reserva Natural Cañon del Rio Claro

Drie uur buiten Medellin ligt een wat griezelige grot, de Caverna de los Guacharos. Hier huist namelijk Guacharo, de nachtzwaluw. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze vooral ’s nachts actief, maar ook overdag klinkt hun opmerkelijke geluid door de grotten.

Morgan’s grot

Een flink eind verwijderd van het Colombiaanse vasteland ligt vakantie-eiland San Andres. De piraat Henry Morgan schijnt hier geleefd te hebben en naar verluidt ligt zijn schat nog verborgen in de grot die zijn naam draagt. De 120 meter lange grot staat onder water, dus even controleren of dat echt zo is, is lastig. Het aangrenzende museum biedt uitkomst.