8 x als een Hollander in Bogota

8 x als een Hollander in Bogota

Je thuis voelen als Nederlander in Bogota is zo gedaan. Je kunt er namelijk van alles vinden als in ons kleine kikkerlandje.

# 1 Het brood

In de supermarkt is naast tal van zoet lang houdbaar brood met de aantrekkelijke naam ‘Bimbo’ Frans stokbrood te vinden. En bij de Exito nog iets wat lijkt op een prima Hollands wit bolletje. Maar voor het beste brood zoals thuis ga je naar La Castellana 104. Het ‘pan seis granos’ – zesgranenbrood – is vaak zo vers dat het warm de zak ingaat. Vraag het brood wel ‘tajado’, ofwel gesneden, anders moet je zelf met het broodmes aan de gang.

# 2 De stroopwafel

Als Rolling Stone Mick Jagger ervan smult, dan doe jij het vast ook. Op straat kun je overal de ‘oblea’ kopen. Twee flinterdunne wafels waar ‘dulce de leche’ tussen wordt gesmeerd. De associatie met de stroopwafel is nooit ver weg. Bij (het best prijzige) Gastronomy Market verkopen ze zelfs echte Hollandse exemplaren.

# 3 De fiets

Al zijn de Bogotanen verzot op hun auto – de heilige koe neemt/heeft ook altijd voorrang – fietsers en fietspaden zijn behoorlijk goed vertegenwoordigd. Je kunt een fietstoer doen onder meer met Bogota Bike Tours, of er zelf eentje huren tijdens de zondagse Ciclovia. Parkeer je fiets echter niet willekeurig tegen een lantaarnpaal maar vraag een parkeerwachter erop te letten. Een slot is dan wel verplicht.

# 4 Pak een terrasje

Zeker in Zona T, zoals rond Parque 93, zijn er volop terrasjes te vinden. Het weer in Bogota is er vaak warm genoeg voor en anders gaan de gigantische straalkachels aan.

# 5 Eet een sateetje

Natuurlijk moet je vooral de Colombiaanse keuken uit proberen, maar wie plotsklaps verlangt naar een sateetje met pindasaus kan dat krijgen bij Wok. De menukaart is zo uitvoerig dat het alle Aziatische invloeden beslaat.

# 6 Rauwe vis

Haring met uitjes. Voor veel Nederlanders een delicatesse, voor vrijwel elke buitenlander een gruwel. In de kustgebieden van Zuid-Amerika is echter overal ceviche te vinden. Niet helemaal rauw, van de vis is ‘gegaard’ in het zuur van citroen, maar het komt in de buurt van onze voorliefde voor rauwe vis. In Bogota eet je het bij Central Cevicheria, in de top-20 van beste restaurants.

# 7 Het weer

Het weer in Bogota is behoorlijk vergelijkbaar met de Nederlandse zomer: regelmatig een buitje en tussen de 18 en 23 graden. Meest gebruikelijk zijn temperaturen van 19-20 graden, al zijn er dus kleine uitschieters naar boven en beneden. Waarom het er nooit 30 graden wordt? Bogota ligt op 2.600 meter.

# 8 Andere Nederlanders

Bogota is – gelukkig – geen Costa del Sol, dus struikelen over de Nederlanders doe je zeker niet. Toch wonen er 2.000 Nederlanders in Colombia en een behoorlijk contingent in Bogota. Ook steeds meer bedrijven weten het land te vinden, onder meer dankzij het Holland House Colombia.