Zeilen langs de San Blas-eilanden: hoe en wat?

Zeilen langs de San Blas-eilanden: hoe en wat?

Tussen Colombia en Panama liggen de San Blas-eilanden. 365 paradijsjes in totaal; voor elke dag van het jaar één. Ze vragen om een meerdaagse zeiltocht. Je kunt zowel opstappen in Panama als in Colombia.

Dobberen met een zeilboot over een azuurblauwe zee, vers gevangen kreeft eten en talloze eilandjes aandoen met palmbomen en hagelwit zand. Dat houdt een zeiltocht van Panama naar Colombia of vice versa in. Onderweg maak je kennis met de vriendelijke Kuna-indianen; de bewoners van de eilanden. Een onvergetelijke trip, zeker als je het goed regelt.
san blas inwonerssan blas dolfijnsan blas schelp

Aanbod

Er zijn namelijk meerdere aanbieders van zeiltochten in het gebied, maar ze zijn niet allemaal even goed. Ga af op de recensies online (bijvoorbeeld via TripAdvisor). Wat zijn de ervaringen van reizigers die je voorgingen? Zo kun je lezen dat sommige aanbieders het niet zo nauw nemen met het aantal opvarenden. Met zes reizigers en een kapitein op een piepklein bootje voor meerdere dagen is hooguit een uurtje leuk, maar de rest van de tijd niet. Ook gaan er verhalen rond van dronken kapiteins en onbekwaam personeel. Daar wil je niet pas op open zee achter komen. En op wat voor boot wil je eilanden verkennen? Een catamaran of een zeilboot? En hoe groot en luxe is voor jou voldoende? Bedenk dat je vaak een groot stuk over open zee gaat en dan is een (grote) catamaran meestal stabieler. Een reizigster tipt de Nacar boot van Sailing Koala (van Cartagena naar Panama City). Verder heeft elke aanbieder een ander programma opgesteld. Wat is de verhouding zee/eilandbezoek bijvoorbeeld. Kijk bovendien wat de boekingstermijn is. Kun je op het laatste moment nog aanschuiven, of is het slimmer om al vanuit Nederland te boeken? En belangrijk: van welk punt naar welk punt vaart de boot? Van Cartagena naar Panama City (of andersom) vraagt om een stuk minder geregel dan wanneer je afmeert in een klein kustplaatsje en nog aanvullend vervoer moet regelen.

Naast de complete oversteek zijn er ook aanbieders die een round-trip maken of een dagtrip verzorgen (bijvoorbeeld met speedboot). Je opstap en eindbestemming zijn dan natuurlijk hetzelfde en afhankelijk van het programma heb je dan niet of minder te maken met open zee. Ideaal als je geen zeebenen hebt.

Checklist San-Blas-eilanden:

 • Welke aanbieders hebben de beste recensies?
 • Welke boten hebben ze en wat is de staat van de boten?
 • Hoeveel capaciteit heeft een boot en hoeveel reizigers zijn aan boord?
 • Wat is de route en past mijn boot daarbij (vaarcomfort op open zee)
 • Hoe vroeg van te voren moet ik boeken?
 • Kan ik makkelijk op mijn opstaplocatie komen en hoe zit het met accommodaties op mijn eindbestemming?
 • Wat kan, mag en moet ik aan boord meenemen? (Hoeveel kilo bagage bijvoorbeeld?)
 • Hoe is het comfort aan boord (airco, sanitair, eten)
 • Welke aanbieder heeft de beste prijs/kwaliteitsverhouding?
 • Wat is de verhouding zee/eilandbezoek?
 • Heb ik zeebenen? 5 dagen op zee als je nog nooit gezeild hebt is voor sommigen wat veel. Kijk eerst eens hoe een of twee dagen je bevallen

Beelden: Jean-Marie Prival, Tony Mendez, Wanderlasss