Een auto huren in Colombia, deel 3

Een auto huren in Colombia, deel 3

In deze en in deze blog schreven we al over een auto huren in Colombia. Recent huurden we zelf een auto (overigens niet in Colombia) en liepen aan tegen flink wat verborgen kosten. Op basis van onze eigen ervaringen een aantal tips.

1] Lees de voorwaarden

Ze zijn lang en saai, maar de algemene voorwaarden en/of aanvullende informatie vertellen je wel welke kosten er bij kunnen komen. De prijs die je op de verhuurwebsite ziet, is namelijk niet de daadwerkelijke prijs, maar meestal mooie lokkertjes.

2] Wat is wel en wat niet inbegrepen?

Zo zijn extra’s als een navigatiesysteem of kinderzitjes zelden inbegrepen in de verhuurprijs op de website, ook niet als je ze al hebt aangevinkt als opties. Je betaalt er pas voor aan de balie. Een GPS is wel erg handig als je een auto huurt in Colombia, omdat routeaanduidingen ter plekke niet altijd even goed zijn. Je kunt natuurlijk ook je eigen smarphone inzetten als GPS, bijvoorbeeld in combinatie met de app Waze, die veel in Colombia gebruikt wordt.

3] Voldoende limiet op je creditcard

Omdat je met een auto op stap gaat die toch best wat waarde vertegenwoordigt en omdat je misschien onderweg verkeersovertredingen maakt, reserveert de verhuurmaatschappij een behoorlijk bedrag op je creditcard. Reken op een bedrag tussen de 500 en 1.000 euro. Als de auto na afloop netjes wordt ingeleverd, wordt de reservering ongedaan gemaakt, maar let er wel op dat je limiet toereikend is.

4] Luchthaventoeslag

Als de verhuurlocatie een stukje afligt van de luchthaven, dan word je netjes opgehaald en gebracht met een busje van de verhuurmaatschappij. Daar betaal je vaak wel flink voor. Kijk in de voorwaarden hoe hoog dit bedrag is. Een alternatief is dat je met een taxi je laat brengen en halen, maar kijk dan wel of je dit kan regelen met de autoverhuurmaatschappij. Op de luchthaven van Bogota zijn diverse autoverhuurmaatschappijen te vinden, naast een aantal wereldwijd bekende bedrijven, ook lokale initiatieven.

5] Verplichte toeslagen

Autoverhuurmaatschappijen rekenen altijd lokale toeslagen. Die betaal je pas bij de balie. Hoe hoog zijn ze?

6] Verzekeringen

Als je in Colombia gaat rijden zijn de nodige verzekeringen wel nodig. Want al ben je een nette bestuurder, best iemand anders kan je auto beschadigen. Of erger nog, je raakt betrokken bij een ongeluk. Welke verzekeringen zijn slim om af te sluiten bij de autoverhuurmaatschappij en wat kosten ze?

7] Krassen en deukjes

Je kunt ervoor kiezen om de auto te dekken tegen schade en ongelukken. Kom je met een kras of deuk terug, dan betaal je niets. Kies je daar niet voor, maak dan vooraf foto’s van binnen- en buitenkant van de huurauto. Want jij hoeft niet op te draven voor krassen die er al maanden op zaten.

8] Check, check, check

Vraag vooraf heel goed wat je al betaald heb en wat je nog moet betalen. De factuur die je krijgt, gaat vaak niet uit van het bedrag dat je al hebt betaald bij de reservering. Dus reserveer je de auto online voor bijvoorbeeld 300 euro voor een week en krijg je bij de balie een voorlopige factuur van 500 euro, dan betaal je dus 500 + 300 euro in totaal. Het is niet zo dat de aanbetaling van 300 euro een verrekening is. Check een aantal weken na afloop van de huur je creditcardafschriften goed!

Meer tips? Lees ook de do’s en don’ts van de ANWB

Wat te doen bij een aanrijding?

Je ziet ze haast elke dag in de grote steden; kleine aanrijdingen tussen 2 auto’s. Zonder richting aangeven afslaan of opeens afremmen om ogenschijnlijk niets is hier heel gewoon. Als je bij iemand achterop zit, ook al is het niet je fout, je bent wel schuldig als achteropkomend verkeer. Heel vervelend, maar niets aan te doen. Wat je moet doen is:

1] Realiseren dat je als achteropkomend verkeer schuldig bent, ook al is het niet je fout
2] Sukkel! Ja die vent of die dame voor je deed echt wat fout, maar jij bent nu de pineut. Blijf rustig en zoek geen ruzie
3] Laat je als duidelijk herkenbare toerist/buitenlander niets wijsmaken. Verzamel zo snel mogelijk zoveel mogelijk bewijs door foto’s en video’s te maken
4] Beweeg de auto nooit! Al sta je midden op de weg, je mag de auto nooit verplaatsen. De politie en de verzekeringsagent moeten namelijk de schade opnemen en de toedracht. Dat kan alleen als ze je de auto’s laat staan. En met het verplaatsen van je auto, beken je zo goed als zeker schuld
5] Bel meteen de verhuurmaatschappij en/of verzekeringsagent + politie. Wel handig als je Spaans spreekt. Laat anders de verhuurmaatschappij via de telefoon als tolk optreden