Beleven

Beleven

VOELEN DAT JE LEEFT, DAT KUN JE IN COLOMBIA OP HEEL VEEL MANIEREN. VAN SALSA-LES TOT PITTIGE HIKE. KOM COLOMBIA BELEVEN!

Jungle Experience

Vanuit Amazone-stad Leticia krijg je een jungle-experience als geen ander. Alleen al oog in oog komen te staan met de roze rivierdolfijnen is onvergetelijk. Een tocht naar het apen-eiland, vogels spotten, een nachtsafari op zoek naar kaaimannen, op bezoek bij inheemse indianenstammen….need we say more?Amazone

Onderwaterleven

Vooral rond Santa Marta en Taganga, maar ook op de eilanden San Andres en Providencia – thuishaven van een van ’s werelds grootste koraalriffen – is het zeer goed duiken en snorkelen. Een PADI cursus is al volgen vanaf COP$ 650,000, zo’n 250 euro. Fixeer je echter niet op de prijs, maar kijk ook naar de reputatie van de duikschool.
duiken in Colombia

Salsa dansen

De onbetwiste Salsa-hoofdstad van Colombia is Cali. In de talloze Salsatecos is het tot diep in de nacht dansen alsof je leven er van afhangt. Nog niet zo swingend in de heupen? Na een aantal lessen ter plekke dans je als een Colombiaan. Staat Cali niet op het programma? Ook in Cartagena weten ze wel van wanten met de Salsa.
Cali

Hiken naar de verloren stad

Je kunt natuurlijk afreizen naar Peru voor de prachtige Inca-stad Machu Picchu, maar dat is zo toeristisch dat je meer flitslichten van camera’s ziet dan de imposante ruïnes zelf. Colombia heeft haar eigen verloren stad, La Ciudad Perdida. Minstens zo mooi maar een stuk authentieker. Doordat het drie dagen hiken heen is (en ook weer drie dagen terug), vindt je er nauwelijks toeristen. En als je ze al tegenkomt hebben ze er net als jij dagen lopen voor over gehad. Een absolute aanrader als je de Indiana Jones eens in je wakker wilt schudden!
Ciudad Perdida

In het spoor van Marquez

De legendarische Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez liet zijn beroemdste boek ‘honderd jaar eenzaamheid’ afspelen in het fictieve Macondo. Het plaatsje is gebaseerd op Aracataca (80 km ten zuiden van Santa Marta) waar ‘Gabo’ zijn jeugd doorbracht. Voor de diehard Márquez-fan een bezoekje waard. Leuker is wellicht nog de audio tour in Cartagena langs 30 boeklocaties van de schrijver.

“All of my books have loose threads of Cartagena in them. And, with time, when I have to call up memories, I always bring back an incident from Cartagena, a place in Cartagena, a character in Cartagena.”

Cartagena

De ultieme outdoor experience

Een walhalla voor outdoor-liefhebbers. Colombia is niets anders dan dat. Alleen al in de buurt van de hoofdstad Bogota vindt je meer dan genoeg mogelijkheden voor een goede hike in een van de nationale parken. In het prachtige Chicaque bijvoorbeeld. Of watervallen spotten in Chingaza. Villa de Leyva op een paar uur rijden van Bogota is eveneens een goede plek om paar te rijden, de natuur in te gaan of te abseilen.

Ciclovia and beyond

Elke zondagochtend van 7.00-14.00 is Bogota voor een deel vrij van autoverkeer. Vooral op de lange en brede Septima is het dan heerlijk fietsen. De geoefende fietser kan La Septima verruilen voor een pittige rit van 6 kilometer bergop die begint ter hoogte van calle 85. Verder het achterland in? Ook dat is geen probleem. Pas overigens overal op met de fiets (de auto heeft/neemt altijd voorrang), neem ook altijd een bandreparatiesetje mee. Een fiets huren kan via Bogota Bike Tours.

Carnaval

Na Rio de Janeiro is de grootste carnavalstad van de wereld Barranquilla, in het tropische noorden van Colombia. Sinds de 19e eeuw wordt het feest uitbundig gevierd. Elk jaar in februari.

Duizenden kilometers zuidelijker is het begin januari (dus niet met het normale carnaval) een week lang feest in Pasto tijdens het Carnaval de Negros y Blancos. Elke dag trekt er weer een andere carnavalsstoet voorbij. Neem wel droge kleren meer, want hier mondt het feest altijd uit in een amusant zeepsopgevecht in de gezellige straatjes.
Barranquilla

Ontmoet de Tayrona indianen

Prachtige stranden en regenwoud ontmoeten elkaar in Tayrona National Park. Stranden waar je alleen kunt komen per voet (een paard helpt u sjouwen) of per boot, kan het charmanter? En 150 vierkante kilometer groot is er genoeg te zien en te beleven in Tayrona. Neem  La Piscina; een baai waar het ideaal snorkelen is en El Pueblito, een eeuwenoude ruïne van de Tayrona indianen.