Even ontsnappen aan Bogotá: het boerenleven van Monquentiva

Even ontsnappen aan Bogotá: het boerenleven van Monquentiva

Een inkijkje in het Colombiaanse boerenleven combineren met een wandeling door de páramo; dat kan in en rondom Monquentiva; even buiten Bogotá. Spaans hoef je er niet voor te spreken, want deze unieke toer wordt gegeven door een Nederlandse kaasboer.

Het is best een wonderlijke combinatie: een Nederlandse kaasboer die je op 3.000 meter hoogte alles vertelt over het unieke ecosysteem dat páramo heet. Maar in het boerengehucht Monquentiva – net even buiten Bogotá – kan het. Daar is Tobias Rijnsdorp namelijk regelmatig te vinden. De in Bogotá wonende jongeling liet Nederland en een goede baan achter zich om in Colombia Goudse Kaas te gaan maken. Een kijkje bij zijn kaasmakerij in Monquentiva combineert hij elke laatste zondag van de maand met een wandeling door de páramo, een lunch bereid door vrouwen uit de plaatselijke boerengemeenschap en een spelletje ‘tejo’; een soort jeu des boules met buskruit.

Op weg

De dag begint met een rit vanuit Bogotá naar Monquentiva. Er zijn vanaf de hoofdstad twee logische manieren om in Vereda Monquentiva, Guatavita te komen. Je kunt vanaf het centrum gelijk de bergen naar La Calera in duiken, of je kunt via de autopista (de autosnelweg) via Sopó reizen. De tweede optie is om, maar soms sneller, omdat het op bergroute via La Calera best druk kan zijn. Al dan niet veroorzaakt door wegopbrekingen. Als je op zondagochtend gaat – en dat zal het geval zijn omdat de toer dus alleen de laatste zondag van de maand wordt georganiseerd – kom je onderweg veel racefietsers tegen. Heel veel.

Familierecept

Hoe dichter je bij Monquentiva komt, hoe stiller het wordt op de weg. Er is rust en ruimte. Als je dan vervolgens de lange onverharde weg het dal induikt op weg naar de kaasmakerij, voel je je net ‘Floortje naar het einde van de wereld’. De kaasmakerij van boer Tobias – zijn verhaal lees je hier – is klein, maar charmant. Hij vertelt er hoe de kaas maakt volgens een authentiek Nederlands familierecept uit 1847 en hoe hij de lokale boeren bij zijn kaasmakerij betrekt. De lunch is volgens hetzelfde recept; vrouwen uit de plaatselijke gemeenschap maken dat met veel liefde voor je klaar.

Beren, herten en vogels

Vervolgens ga je met een lokale gids de páramo ontdekken. Dat is een uniek ecosysteem dat je alleen hoog in de Andes terugvindt, zo boven 3.000 meter. De páramo is een hoogvlakte dat bestaat uit meren, veen en grasland en je kunt ook struiken en kleine bossen tegenkomen. De páramo wordt ook wel de spons van de Andes genoemt. Het zuivert het water zo goed, dat je het in Bogotá gewoon kunt drinken. In het beschermde natuurgebied rondom Monquentiva – het heet hier Parque Natural Regional Vista Hermosa – kun je bovendien wilde beren tegenkomen, herten en heel veel vogels.

El Dorado

De trip naar Monquentiva is goed te combineren met een bezoek aan Guatavita. Het plaatselijke ronde meer is legendarisch, omdat het verhaal gaat dat de inheemse bevolking – de Muisca – goud offerden in het voor hen heilige water. De beroemde mythe van El Dorado komt hier vandaan.

Voor boekingen, kijk onder ‘contact’ op: https://www.holaandes.com/

Beeld credits: HolaAndes.com