Btw terugvragen na je Colombia-reis, zo doe je dat

Btw terugvragen na je Colombia-reis, zo doe je dat

De btw op de meeste producten in Colombia bedraagt 19 procent. Als vakantieganger kun je betaalde btw na je reis terugvragen. En dat gaat best makkelijk.

Als buitenlandse vakantieganger betaal je op elk product dat je tijdens je verblijf koopt btw. Op de meeste zaken is dat 19 procent. Echter ben je niet btw-plichtig. Daarom kun je aan het eind van je reis je btw terugvragen. Er zijn een paar simpele spelregels aan verbonden:

#1 Bewaar je aankoopbonnen

De Colombiaanse belastingdienst moet natuurlijk wel bewijs hebben van het feit dat je een product hebt gekocht. Bewaar het kassabonnetje daarom goed. Bovendien moet je met een creditcard betalen om in aanmerking te komen voor btw-teruggave. Bewaar dus ook de bonnetjes van de creditcardbetaling goed.

#2 Vul het formulier 1344 in

Op de website van de Colombiaanse belastingdienst (DIAN) kun je het 1344-formulier downloaden. Dat kan in het Spaans of Engels. Dat is het formulier dat je nodig hebt voor aanvraag van de btw-teruggave.

#3 Meld je tijdig op de luchthaven

Op het vliegveld heeft de DIAN (Colombiaanse belastingdienst) een kantoortje. Daar kun je het ingevulde 1344-formulie inleveren. Je moet een kopie van alle bonnetjes bijvoegen en een kopie van je paspoort. Ook wil de DIAN de gekochte producten zien. Na het inchecken moet je dan nog even langs met je instapkaart ter controle.

Al met al kost de btw-teruggave je het bewaren van je aankoopbonnetjes, het maken van een paar kopietjes en een bezoekje aan het belastingkantoor op de luchthaven. Mocht je net een grote aankoop hebben gedaan, is dat de moeite zeker waard.

Aandachtspunten

  • Je moet ook de fotokopieën van de slips van de creditcardbetalingen bijvoegen. Er moet dus met een creditcard betaald zijn.                        
  • De terugbetaling vindt uitsluitend plaats naar een credit card.
  • Er geldt een minimum en een maximum voor het totale aankoopbedrag waarover btw wordt teruggegeven. (2018: minimum COP 331.560,– en maximum COP 3.315.600,–.)

Beeld: Unsplash.com, michaelbaron