Colombia in 7 praktische tips

1 Pin bij Citibank
Het maximum pinbedrag bij veel banken is slechts tussen de 400.000 en 600.000 pesos per keer. Dat is zeer duur pinnen omdat zowel de lokale bank als je thuisbank transactiekosten vraagt. Je kunt wel tot 7 euro per transactie kwijt zijn. Het Amerikaanse Citibank – volop vertegenwoordigd in Colombia – heeft een maximum van omgerekend 500 euro, of te wel 1,8 miljoen pesos* op het moment dat de koers zeer gunstig staat, dus drie tot vier keer zo hoog als de Colombiaanse banken. Daar kun je wel even mee vooruit.
*UPDATE NAJAAR 2016: Citibank lijkt sinds november zijn pinlimiet te hebben verlaagd naar 400 euro. Een forse verlaging, maar daarmee is Citibank nog wel de meest gunstige bank voor pintransacties.
2 Installeer Tappsi
Een taxi regel je beter niet op straat maar bij een officiële taxistandplaats bij winkelcentra of het vliegveld. De receptie bij je hotel laten regelen is ook een prima optie, zij geven meteen een indicatie wat een nette prijs is (betaal nooit Europese tarieven, voor 20.000 pesos rijd je al vaak een groot deel van de stad door en naar een verre locatie – een uur in de taxi – volstaat 60.000 pesos, een kleine 20 euro). Geen taxi te bekennen? Met de taxi-app Tappsi kun er je ook een bestellen.
3 Siësta: grote drukte en dichte winkels
Om pakweg 12.00 uur stromen de kantoren leeg en de restaurants vol. Aan reserveren wordt niet gedaan, dus verwacht dat je in de rij staat als je buiten de deur wilt lunchen (of wees vroeg). Rond 14.00 uur zit de siësta er meestal weer op. Soms zijn kleinere winkels gesloten tussen 12 en 2, maar over het algemeen zijn de winkeltijden hier zeer ruim (van 9 tot 9).
4 Verwacht een wachtrij
Of je het nu in de supermarkt is of op het vliegveld, op de een of andere manier kom je altijd in een wachtrij terecht. Vooral de supermarkten in grote steden staan bekend om hun trage kassajuffen- en meneren. Niet altijd kunnen ze er wat aan doen, want niet zelden moeten ze door de winkel sprinten om een prijs van een artikel te traceren. Of ze lopen vertraging op door mensen met bonnenboekjes, onmogelijke vragen of een winkelwagen zo volgeladen dat de zwenkwieltjes het bijna begeven. Op de luchthaven ben je meestal ook niet binnen een half uurtje bij de gate. En oh ja, let erop dat niemand voorpiept. Heel gebruikelijk is dat er iemand de wachtende rij voorbij loopt om een piepklein vraagje te stellen dat best wel tussendoor kan. Voor je het weet blijkt het minuscule vraagje een reuze probleem en sta je nog langer te wachten. Heel opvallend dat is dat het personeel zo’n voorpieper zelden wegstuurt, maar meestal gewoon helpt. Even – charmant – opkomen voor jezelf dus in zo’n geval.
5 Houd je ‘cedula’ bij de hand
Heel vaak wordt er om je cedula gevraagd, ofwel identiteitspapieren. Ook in de winkel als je iets koopt. Je hoeft niet je paspoort continu op zak te houden, want een kopietje volstaat vaak. En als je een keer je cedula bent vergeten, dan kom je er –zeker in de winkel – ook wel mee weg als niets wetende toerist.
6 Fooi of geen fooi?
Bij het afrekenen in een restaurant vraagt de ober vaak of de dienstverlening inclusief mag zijn. Als je goed geholpen bent, knik je instemmend want dan krijg je een rekening waar een bepaalde toeslag op verrekend is. Dat is dus de fooi. Je hoeft dan apart geen fooi meer te betalen. Een normale fooi voor een piccolo in een hotel is tussen de 1.000-2.000 pesos.
7 Do like the Colombians do
Voor de charmeur in je is het altijd handig om wat Colombiaanse woorden te gebruiken. Een kopje koffie is bijvoorbeeld een ‘tinto’. Voor een uitgebreide woordenschat volg je hier een spoedcursusje ‘slang’.
Sla de deur van een taxi ook nooit hard dicht. De portieren kunnen wel tegen een stootje, maar grote kans dat je chauffeur het toch niet waardeert. En raak je bevriend met een Colombiaan (dat kan al binnen een minuut gebeurd zijn) geef niet die drie Nederlandse zoenen. Een omhelzing is erg gebruikelijk of gewoon één dikke pakkerd.
Beeld: Lucho Molina