Colombia voor beginners. In 5 stappen op weg

Colombia voor beginners. In 5 stappen op weg
Wie deze blog doorleest heeft duizend-en-een-redenen om naar Colombia te gaan. Maar er zijn altijd twijfelaars. Voor hen deze Colombia-stap-voor-stap.

Stap 1: Is het veilig?

Een van de redenen waarom mensen twijfelen om naar Colombia te komen, is dat ze denken dat het onveilig is. Het reisadvies van de Nederlandse overheid is heel duidelijk. Er is een lijst met steden en gebieden gepubliceerd waar het wel en niet veilig is. Het Belgische reisadvies zegt iets vergelijkbaars:

“Toeristische trekpleisters zoals het koffiegebied rond Manizales, de centra van de steden Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Cartagena, Santa Marta, Pereira, Popayán, Pasto, het eiland Providencia, Leticia, de provincies Cundinamarca en Boyaca, worden algemeen gezien als veilig.”

Wie dus niet van plan is de toeristische gebieden te verlaten – en waarom zou je, er is in bovenstaande gebieden genoeg te zien voor een week of vier – reist dus veilig. Ervaringen van Colombia-reizigers onderstrepen dat.

Stap 2: Waar ga ik naar toe?

De georganiseerde reizen beginnen meestal in Bogota, reizen vervolgens richting het zuidwesten om daarna noordelijk te gaan naar Medellin en de koffieregio. Vanuit daar wordt er gevlogen op Cartagena waar je onder meer Santa Marta, het Nationaal Park Tayrona, Islas del Rosario en de hike naar de Verloren stad als uitvalsbasis hebt. In het uiterste zuidoosten is er dan nog de stad Leticia die het begin vormt van een tocht door de Amazone.

Stap 3: Ga ik met een georganiseerde reis of individueel?

Voor wie twijfelt: de georganiseerde reizen van de grote reisorganisaties zijn goed en afwisselend. Individueel door Colombia reizen is echter ook geen enkel probleem. In de toeristische gebieden vind en regel je makkelijk prima hotels. En tussen de meeste steden bestaan prima luchtverbindingen.

Stap 4: Hoe lang blijf ik?

De vroegere slogan van het Colombiaans Verkeersbureau was: ‘het enige risico is dat je wilt blijven’. Neem dus gerust een extra koffer mee. Tien dagen is goed beschouwd het minimum, maar drie weken is zeker aan te raden. Lees ter inspiratie de blogpost ‘Op rondreis, wat mag ik niet missen?’

Stap 5: Wanneer ga ik?

In het Caraïbische noorden is het in de maand oktober regentijd. De overige maanden is het vooral droog, warm en zonnig. De overige gebieden zijn heel het jaar goed te bereizen. Tickets zijn vanzelfsprekend wel goedkoper in het laagseizoen. Een direct retourticket Amsterdam-Bogota heb je dan al voor rond de 600 euro. De Colombianen vieren zelf vakantie in de weken rond Oud&Nieuw en ook in een deel van de Nederlandse zomervakantie, zijn hier scholen vrij. Wie de combinatie goed klimaat, goedkope tickets en weinig drukte zoekt, reist dus in de periode februari-mei, september en november t/m medio december.