//Colombia en covid: hoe staat het ervoor? – update 9 april
Colombia Lonely Planet top 10 2017

Colombia en covid: hoe staat het ervoor? – update 9 april

Een mooie vakantie naar Colombia, het liefst zouden we het morgen boeken. Maar een of ander virus maakt het reizen deze dagen best moeilijk. Maar hoe gaat het eigenlijk met de corona-pandemie in Colombia?

Toen in maart vorig jaar Nederland deels op slot ging, deed Colombia dat niet veel later ook. De lockdown was in maart en april zelfs zo streng dat de economie stokte, waarbij wel de pandemie onder controle was. Toen de economie weer vlot getrokken was – en de strenge maatregelen verlicht werden – steeg het aantal covid-19-besmettingen week na week. Half augustus was de piek bereikt en op 1 september werd de nationale lockdown opgeheven.

Hoewel op het hoogtepunt de ziekenhuizen tegen hun maximale bezetting aanzaten, hield Colombia het zorgstelsel toch redelijk overeind. In de eerste maanden van de lockdown was immers veel geinvesteerd in IC-capaciteit. In de maanden september tot en met november bleef het aantal corona-besmettingen hoog, maar altijd onder de piek van augustus. In de altijd feestelijke decembermaand waren er weinig preventieve maatregelen van kracht. Wat velen vreesde gebeurde: half januari piekte de tweede golf met 21.000 besmettingen per dag en honderden doden. De maatregelen werden weer aangescherpt, maar zonder dat de economie daar veel onder zou leiden. Bepaalde stadswijken in Bogotá gingen twee weken in lockdown en in de weekends gold ook een lockdown, waarbij er wel ruimte was om even naar buiten te gaan. Een slimme lockdown, zeg maar. Ook was er een avondklok (vanaf 20.00 uur) en nog wat aanvullende maatregelen. Best snel begon het aantal besmettingen te dalen. Van de 21.000 op het hoogtepunt half januari naar circa 3.500 in de derde week van februari. In hoofdstad Bogotá gingen begin februari de scholen en restaurants weer open en ‘code rood’ werd omgezet in ‘code oranje’.

Update februari: Ondertussen zijn halverwege februari de vaccinaties begonnen. Inmiddels hebben 50.000 Colombianen een eerste prik gekregen, 0,1 procent van de totale bevolking (50 miljoen). Het plan is om in 2021 een groot deel van de bevolking gevaccineerd te krijgen.

Update medio maart: inmiddels is de vaccinatie aardig op gang gekomen. Op 18 maart is de mijlpaal van 1 miljoen gevaccineerden behaald. Ondertussen loopt het aantal besmettingen per dag weer wat op, met ruim 5.000 besmettingen op 18 maart, het hoogste aantal in een maand tijd.

Update 9 april: Inmiddels hebben 2,15 miljoen mensen minimaal één prikje gekregen. Ook is de derde golf echt begonnen met ruim 12.000 besmettingen per dag. In diverse steden, zoals Bogota, zijn er nieuwe maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus in te dammen. Zo wordt het 4-3 systeem gehanteerd: 4 dagen openbaar leven, 3 dagen lockdown. In de het weekend plus maandag bestaan er onder meer reisbeperkingen.

TAGS: