Colombia in 2022: je kunt weer reizen

Colombia in 2022: je kunt weer reizen

Nu Nederland in februari de meeste corona-restricties de hoek in gooit, ben jij waarschijnlijk ook weer helemaal in de reis-mood. Colombia is dan een prima bestemming. Dit is wat je moet weten:

Eerst een korte samenvatting van twee jaar covid-19 in Colombia:
Begin 2020 kwam er vanuit China het nieuws dat er een nieuw coronavirus rondwaarde. Al snel bereikte het virus Europa. In Zuid-Amerika was er toen nog weinig aan de hand, zo leek. Colombia sloot al snel de grenzen en kondigde een strenge lockdown aan: de internationale luchthavens gingen dicht en niemand mocht de straat meer op. Waar in Europa de ziekenhuizen vol stroomden, ging het in Colombia heel goed met besmettingen. Iedereen zat immers binnen. Na een aantal maanden moest de economie toch weer op gang komen. De regels werden iets minder streng en met het toegenomen sociale verkeer brak de pandemie ook echt hier uit. Colombia probeerde het virus te beteugelen met een van de langste lockdowns ter wereld. Pas in september 2020 ging de luchthaven weer open, als bewijs dat er een nieuwe fase was aangebroken. In het najaar van 2020 draaide het Colombiaanse coronabeleid stevig: van zeer streng werd het behoorlijk losjes. De besmettingen namen toe en toe. Na kerst 2020 werd een voorlopige piek bereikt, waarna gedeeltelijke lockdowns volgden. Het effect kwam snel: in het voorjaar 2021 leek corona behoorlijk verdwenen uit Colombia. De vaccinatie begon, en men leek zich minder zorgen te maken om het virus. Het leidde tot een nieuw piek. In de zomer van 2021 kregen dagelijks meer dan 30.000 Colombianen het virus en overleden soms wel 700 mensen op één dag. Het vaccinatieproces begon vervolgens echt te lopen, waarna een daling in de besmettingen snel zichtbaar werd. Van augustus tot eind december 2021 had Colombia het aantal coronabesmettingen zeer goed onder controle. Kerst 2021 veranderde dat. In drie weken tijd had het land een nieuwe piek met besmettingen te pakken. De daling zette ook weer snel in. Medio februari 2022 is er een duidelijk dalende trend zichtbaar.

De voorbereiding
Om het vliegtuig in te mogen naar Colombia moet je een vaccinatiebewijs laten zien. Er zijn daarop uitzonderingen, maar voor de meeste passagiers geldt: alleen met je prik wordt je toegelaten. Een goede website om de laatste stand van zaken te weten is KLM Traveldoc. Daar kun je ook lezen dat je de Check Mig-registratie moet afronden voor vertrek. Dat kun je doen tussen 72 en 1 uur voor vertrek. Verder moet je een mondmasker op in het vliegtuig. Nee vanzelfsprekend een paar reserve-exemplaren mee in je handbagage. Check voor vertrek ook nog even het reisadvies.

Bij aankomst
Houd rekening bij aankomst met langere wachttijden bij de Colombiaanse douane, omdat de autoriteiten ook je vaccinatiebewijs willen checken. Zeker als je in Bogota landt (en niet bijvoorbeeld in Cartagena) sta je soms nog 1,5 uur in de rij. Een plekje voorin het vliegtuig kan je best wat tijdswinst geven, omdat je dan toch pakweg 150 mede-reizigers achter je houdt. Zoek dan bij de online check-in een stoel uit op een rij zo ver mogelijk vooraan.

Extra tip: Ben je eenmaal bij de bagageband aanbelandt, dan is je koffer je als het goed is vooruit gesneld. Zie je je koffer niet snel, treuzel dan niet te lang en stap richting de bagage-afdeling. Zij kunnen precies zeggen waar je koffer zich bevindt. In de meeste gevallen komt je koffer gewoon aan, maar ik heb een keer meegemaakt dat mijn koffer nog in Madrid stond, een keer dat mijn koffer in een hoek was neergezet om te worden verzonden naar een hotel (waar ik niet verbleef) en een keer dat een andere reiziger mijn koffer per ongeluk had meegenomen. Zij had precies dezelfde koffer, maar dan met andere markeringen (en dat had ze niet gezien, grrrr). Markeer je koffer dus extra goed met stikkers, linten of iets anders dat opvalt. Sta je eenmaal buiten en zoek je een taxi, neem dan er eentje bij de officiele taxi-standplaats voor de deur. Die taxi’s worden geregistreerd en dat is wel zo veilig. Bij extreme drukte kun je ook altijd een taxi scoren bij de aankomsthal boven. Let dan wel even goed op dat je een officiele taxi pakt.

Binnenlands reizen
In Colombia is je monddoekje overal verplicht. Binnen en buiten. In theorie kun je een behoorlijke boete krijgen als je buiten je monddoekje afdoet, al is dat in de praktijk zeer zeldzaam. Het hangt erg af per locatie hoe de regels worden nageleefd. Stap je op een binnenlandse vlucht, houd er dan rekening mee dat ze gefaseerd in- en uitstappen en dat er geen eten of water in het vliegtuig wordt geserveerd (uit corona-oogpunt). En houd je vaccinatiebewijs bij de hand (al zullen ze er niet snel om vragen).

Beeld: Unsplash.com, Robin Noguier.