Colombia is heel onveilig zegt het WEF. Maar is het waar?

Colombia is heel onveilig zegt het WEF. Maar is het waar?

Volgens het Wereld Economisch Forum (WEF) staat Colombia op plek 2 van meest onveilige vakantielanden ter wereld. Maar, huh, waarom merkt Colombiablog.nl daar in de praktijk niets van?

Wie nooit in Colombia is geweest, heeft vaak een niet al te positief beeld van dit land. Je denkt aan armoede, gewapend conflict en drugsgeweld. En natuurlijk, het is hier echt wel te vinden. Maar om nu te stellen dat je dood en verderf op iedere straathoek vind, nou nee. Sterker nog, in de toeristische gebieden is het goed gesteld met de veiligheid. Colombiablog reist al sinds 2008 door dit land – en woont er nota bene al 2,5 jaar – en kan oprecht zeggen in die tijd nog niets vervelends te hebben meegemaakt. Nou ja, die ene keer dan, toen een iets te opzichtige tasjesdief wel erg dicht in de buurt kwam. Goed, één opvallende tasjesdief in negen jaar tijd, is geen verkeerde score.

Nuance

Het Wereld Economisch Forum heeft in totaal 136 landen met elkaar vergeleken om te komen tot een lijst met onveilige vakantieoorden. Colombia heeft de twijfelachtige eer om op plek 2 te staan. De reden dat Colombia zo hoog staat, heeft waarschijnlijk te maken met het totaal aantal moorden, ontvoeringen, overvallen, terrorismedreiging en andere criminaliteit dat dit land kent. Dat is ongetwijfeld hoog. Maar dan worden ook conflictgebieden en achterstandswijken meegerekend waar geen weldenkende toerist zich vertoont.

Gezond verstand

In de toeristische gebieden is het een compleet ander verhaal. Daar is het gewoon veilig. Denk aan de goede wijken in de grote steden, aan toeristische stranden, aan het koffiegebied en schilderachtige dorpjes in de buurt van Bogotá. Het is echter altijd verstandig de ‘no dar papaya’-spelregels te hanteren: niet met teveel dure spullen op stap, neem taxi’s op officiële standplaatsen, wees niet te loslippig etc. Oftewel: gebruik je gezonde reizigersverstand die je ook gebruikt in hartje Barcelona of Rome.

Lees ook: kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?

Daling

Wie zich overigens verdiept in de criminaliteitscijfers in Colombia krijgt een grafiek te zien die het meest wegheeft van een contouren van het Andes-gebergte. De moordcijfers zijn sinds eind jaren zeventig van vorige eeuw razendsnel gestegen, om na een hoogtepunt in de jaren negentig een glijvlucht naar beneden te maken. Het aantal ontvoeringen is ook gedaald van ruim 3.500 in ‘topjaar’ 2000, naar minder dan 300 in 2014.

Tendentieus

In het artikel van het Algemeen Dagblad dat verwijst naar de bevindingen van het Wereld Economisch Forum, schrijft de krant: “Hieronder de dertien landen die volgens het WEF het best vermeden kunnen worden, vanwege de mogelijkheid van onder meer geweld en terrorisme.” Colombia zou je dus moeten vermijden. Het is een ‘no go area’.

Reisadvies

Het reisadvies van de Nederlandse overheid laat zien, dat Colombia genoeg gebieden heeft waar best gereisd kan worden. Wel opvallend is dat haar landenkaartje met gebieden waar je als reiziger kunt komen sinds kort geen groene gebieden meer kent. De toeristische plekken worden aangeduid met ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Voor Medellin geldt zelfs ‘alleen noodzakelijke reizen’ en toeristentrekpleister Cano Cristales (de regenboogrivier) zelfs code rood. Ook felrood is Villavicencio, waar Colombiablog twee maanden geleden nog was. Gewoon met gasten uit Nederland. En het zal je verbazen: we leven nog!

Beeld: Chal Moos -Flickr, Creative Commons