Colombia is weer open voor toeristen, maar moet ik ook gaan?

Na een van de langste lockdowns ter wereld – 20 maart tot 1 september – is Colombia weer geopend voor toeristen. Maar is het ook slim om er op vakantie te gaan?
Dit voorjaar ging Nederland in intelligente lockdown. Colombia volgde niet veel later. Het grote verschil: in Nederland was de lockdown keihard nodig omdat er veel mensen ziek werden en in Colombia was dat nog niet het geval. In het Latijns-Amerikaanse land wilden ze met een hele vroege lockdown tijd kopen. Tijd waarin de ziekenhuizen werden voorbereid op een stortvloed van patiënten. En zo ging het. In april was er in Colombia nog weinig aan de hand. In mei ging het ook nog wel. Maar omdat bijna alles dicht was en een groot deel van de bevolking thuis zat, was dat stilte voor de storm. De economie moest weer worden vlotgetrokken en langzaamaan werden de lockdown-regels minder streng. En met het opgang komen van de economie, begon corona om zich heen te grijpen. Week na week werd het erger. Maar half augustus was de piek in de besmettingen eindelijk bereikt. Langzaam daalden de besmettingen weer en werd de lockdown op eindatum 1 september niet verlengd.
Corona-besmettingen
In de maanden september, oktober en november bleef het aantal besmettingen redelijk stabiel met meestal 5.000 tot 7.000 nieuwe geregistreerde gevallen per dag. En piek van 11.000 besmettingen eind oktober deed voor het ergste vrezen, maar die trend zette gelukkig niet door. Het gaat dus redelijk in Colombia, al is kleurcodering ‘oranje’ nog zeker wel terecht: covid is voorlopig nog niet overwonnen.
Reisvereisten
Waar Colombia lang toeristen weerde – het internationale luchtverkeer lag tot september stil en als je toch op wonderlijke wijze binnenkwam moest je 14 dagen in quarantaine – was het beleid in de laatste maanden van 2020 flink anders. Van quarantaine was geen sprake meer en ook was de PCR-test niet langer verplicht (dat was wel een tijdje zo). Per 1 januari 2021 is de PCR-test echter wél weer verplicht. Niet langer dan 96 uur voor je reis moet je de PCR-test ondergaan. Mocht het echter niet lukken om op tijd de uitslag binnen te krijgen, mag je toch aan boord, als je maar aan kun tonen dat je er alles aan hebt gedaan om een PCR-test uit te laten voeren. Je moet bij aankomst in Colombia dan wel alsnog een PCR-test doen én 14 dagen in quarantaine blijven.
Je moet ook 24 uur voorafgaand aan je reis een online gezondheidscheck invullen en officieel ook een Corona-app downloaden. Naar die Corona-app wordt bij binnenkomst vaak niet gevraagd, omdat je die alleen kan activeren met een Colombiaans telefoonnummer. En die zul je als toerist waarschijnlijk niet hebben.
Je zou – logistiek gezien – dus vandaag een ticket kunnen kopen en morgen gaan, maar daarbij zijn de volgende overwegingen belangrijk. Want is het nu slim om te gaan of toch niet?
#1 Colombia wil heel graag weer toeristen trekken. Hotels hebben maanden leeggestaan en nationaal en internationaal is er tijden niet gevlogen. Als reiziger help je mee de economie vlot te trekken.
#2 Er geldt geen quarantaine en ook de PCR-test is niet langer verplicht. Een gezondheidcheck online invullen, is wel noodzaak.
#3 In Colombia is overal een mondkapje verplicht. Ook wordt in winkels vaak een gezondheidscheck gedaan voordat je naar binnen mag (temperatuur meten) en word je meestal gevraagd je handen te ontsmetten.
#4 Hotels, restaurants en toeristische attracties zijn weer open, al gelden er wel capaciteitsbeperkingen.
#5 Elke reisbeweging die je maakt, biedt weer een kans om het coronavirus verder te verspreiden. Ook al heb je zelf misschien geen klachten, je kunt het virus wel met je meedragen en anderen besmetten. De Nederlandse overheid raadt het daarom ten strengste af om de komende periode te reizen.
#6 Bij terugkeer in Nederland moet je tien dagen in quarantaine. Al is dat een streng advies en is dat niet verplicht.
#7 In december en januari wordt in Colombia vakantie gevierd en staan er normaal gesproken veel binnenlandse reizen en familiebezoeken gepland. De verwachting is dat de komende periode het aantal coronabesmettingen stijgt. Het gevolg is dan mogelijk dat nationale en/of lokale overheden de coronaregels strenger maken. Het kan ook zijn dat overheden die piek voor willen zijn en al eerder de coronaregels aanscherpen ter preventie.
#8 In het ergste geval kan het leiden tot een landelijke, lange en strenge lockdown. Ter herinnering, in maart sloot de regering het internationale luchtverkeer voor maanden en ook nationaal werd er niet of nauwelijks gevlogen. Via humanitaire vluchten konden reizigers echter wel mondjesmaat het land verlaten.
Beeld: Unsplash.com, Jorge Gardner