Colombia…ook voor de shop-a-holics

Colombia…ook voor de shop-a-holics

Colombia is natuurlijk een ontwikkelingsland. Dat doet vermoeden dat hier lang niet alles te koop is. Nou, dan vergis je je enorm. Een beknopte koopgids:

Al vaker schreef Colombiablog.nl over het grote verschil tussen rijk en arm in dit land. Naast miljoenen mensen die het financieel zeker niet breed hebben is er ook een behoorlijke groep die wel goed in de slappe was zit. En zij kunnen hier haast alles kopen wat je ook elders in de wereld vindt.

Shopping malls

Aan winkelcentra heb je in Bogota geen gebrek. Op loopafstand van mijn huis zitten er liefst vijf. Drie daarvan zijn wat kleiner en bestaan al flink wat jaren. Twee zijn nieuw tot gloednieuw en behoorlijk groot. Van die vijf springt Titan Plaza het meest in het oog. Het is een hypermoderne shopping mall die je eerder in Amerika als Colombia zou verwachten. Elders in de stad vind je nog meer van die kooppaleisjes. Compleet met bioscoop en ‘food court’ met tientallen restaurantjes. Naar Amerikaans voorbeeld dus.
winkelen in Bogota

Sportkleding

Populair in de nieuwe winkelcentra zijn de brandstores. Winkelpanden ingenomen door één merk. In het genoemde Titan Plaza heb je bijvoorbeeld de Adidas Store, Nike Store, de winkel van Under Armour, van The North Face en die van Columbia. Als je op zoek bent naar sportieve kleding kom je dus wel aan je trekken. Deze maand opent er – naar grote blijdschap van ruim 16.000 facebook-volgers – echter ook een filiaal van Decathlon in Bogota.

Mode en interieur

Voor de fashionista’s is het tevergeefs zoeken naar de H&M in Colombia. Het gat wordt dankbaar ingevuld door onder meer Esprit, Berschka en Zara. Ook de Zweedse gehaktballetje van IKEA gaan de Colombianen nog aan de neus voorbij, al komt daar binnen afzienbare tijd verandering in. Echter verkoopt supermarkt Exito wel een paar Ikea-producten. Bij Tugo is er van alles te vinden wat ook bij het Zweedse woonwarenhuis in het assortiment zou passen. Al is de Tugo wel een stuk duurder dan haar voorbeeld.

Equivalenten

Ook op de Nederlandse Bijenkorf, Blokker en Intertoys hebben de Colombianen wat gevonden. De Bijenkorf heet hier Falabella, de Blokker Home Sentry en Intertoys Pepe Ganga. Voor elektronische apparatuur ga je naar Alkosto en de Gamma heet Homecenter. Liever winkelen bij de groothandel? De Makro heet hier gewoon Makro. Of je gaat naar concurrent PriceSmart die vooral Amerikaanse producten in grootverpakking heeft. Ideaal voor de luiers of als er een feestje te vieren is.

Eten & drinken

De wereldkeuken is Colombia niet ontgaan. Sushi-tentjes zijn er genoeg, maar je kunt eveneens Arabisch eten, pannekoekjes (Crepes & Waffles), Aziatisch (Wok) en Italiaans (Archie’s). En dan hebben het alleen nog maar over de ketens. Voor de liefhebbers van Amerikaans fastfood is er Pizza Hut, Dunkin Donuts en natuurlijk McDonalds en Burger King, al zijn de hamburgers van Presto en vooral Corral beter.
Crepes & Waffles Colombia

Gezondheidswinkeltjes

In de betere wijken van de stad verschijnen steeds vaker hippe foodmarkets en delicatessenwinkeltjes. Gastronomy Market (veel Europese producten),  is daar een goed voorbeeld van – ze verkopen er zelfs Hollandse stroopwafels naar het schijnt – en ook La Castellana (brood, taartjes). ‘Gezondheidswinkeltjes’ zijn eveneens voldoende vertegenwoordigd. Bij ons aan het eind van de straat zit bijvoorbeeld Macadamia, waar je veel producten vindt op basis van ‘superfoods’ quinoa of amarant. Naast Macadamia zit een groentewinkel. Ze hebben het assortiment wat je van ze verwacht, maar je koop er net zo gemakkelijk spruitjes, prei, rode kool, bloemkool, asperges en paksoi. Taugé of Alfa alfa nodig? Ze liggen ernaast.

Bolides

Als redacteur die vaak over auto’s schrijft, kijk ik vaak om mij heen wat er aan bijzondere auto’s rondrijdt. Een Ferrari heb ik nog nooit gezien in het straatbeeld. Een Maserati evenmin. Maar ze zijn gewoon te koop, want hun dealerbedrijven zitten allerminst verstopt in de binnenstad. Mercedes-AMG, Porsche, BMW, MINI en Audi; ook zij zijn vertegenwoordigd in Bogota. Hét volumemerk in Colombia is echter Chevrolet.
shop-a-holics Colombia

Openingsbeeld: Flickr.com: momentcaptured1