Colombia op de bonnefooi, is dat te doen?

Colombia op de bonnefooi, is dat te doen?

Vrijwel iedere Colombia-reiziger plant z’n reis zorgvuldig. Of kiest voor een georganiseerde reis met een reisorganisatie. Maar wat als je alleen een retourticket koopt en je laat verrassen?

Stel, je boekt gewoon een retourticket naar Colombia en houd je reisschema helemaal open. Als een locatie leuk is, blijf je er wat langer, en als iets tegenvalt – haast onmogelijk in Colombia – vertrek je weer snel. Kortom, je reist rond als een echte vagebond. In je achterhoofd heb je wel wat dingen die je wilt doen en zien, maar je bent niet gebonden aan een vastomlijnde planning.

Klinkt als een gruwel? Boek dan vooral je reis met zoveel mogelijk zekerheden. Wel interessant? Door Colombia reizen op de bonnefooi is goed mogelijk. Dan bedoelen we overigens niet blind op de kaart een plek aanwijzen en er naartoe gaan – voor je het weet zit je dan in de ondoordringbare jungle – maar als je je beperkt tot de toeristische, veilige, gebieden, kun je je reis vaak van dag tot dag plannen.

Vliegen

De luchtverbindingen in Colombia zijn namelijk zeer goed. Zie het een beetje als een buslijn. Tussen de grotere steden gaat er soms wel één vliegtuig per half uur. Moderne vliegtuigen met 200 zitplaatsen, geen vooroorlogse propeller-jets. Het aanbod van vluchten is groot en goed betaalbaar. En een overnachting heb je natuurlijk tegenwoordig ook zo geboekt via talloze boekingsites. Van airbnb tot hostel of hotel.
Colombia op de bonnefooi, is dat te doen?

Ter land

Als je liever over land reist, kun je als avontuurlijke reiziger op de lokale bus stappen. Ga naar het centrale busstation en informeer over de vertrektijden en mogelijkheden. Wees er wel van bewust dat reistijden vaak lang zijn, want niet overal zijn de wegen even goed, en je moet regelmatig de nodige bergen trotseren. Ook wordt er dikwijls onderweg gestopt. Hoewel je als toerist tussen de locals zeker zult opvallen, is reizen met het openbaar vervoer niet extreem gevaarlijk. Althans, een paar jaar geleden deed Colombiablog.nl het zelf van Girardot naar Bogota en dat was niet eng. Wel langzaam dus. Je kunt ook voor een huurauto kiezen – al is het niet erg gebruikelijk – of je regelt via je hotel taxivervoer. Die laatste optie is het veiligst en meest comfortabel. Er zijn in Colombia genoeg speciale toeristenvervoerders, die het geen probleem vinden om een rit van een paar uur te maken. Als je bijvoorbeeld vanuit Bogota naar het koloniale Villa de Leyva wilt, een dikke 3 uur rijden, is dat goed te doen. Vaak hebben de speciale toeristenvervoerders een busje, dus je zit nog riant ook. Gezien de lage lonen en vriendelijke benzineprijzen betaal je voor zo’n rit niet de hoofdprijs.
Villa de Leyva

Last minute

De nadelen van op de bonnefooi reizen – dus zonder planning vooraf – is dat het op erg gewilde locaties wel lastig is om last minute een overnachting te boeken. Denk aan een hotelletje op een van de eilandjes voor de kust van Cartagena. Ook het populaire DeCameron hotel op Isla Baru – een met hagelwit zand bedekt schiereiland op een uur rijden van Cartagena – vraagt om vroegboeken.