Colombia-rondreis: met de groep of individueel?

Colombia-rondreis: met de groep of individueel?
Colombia is voor veel reizigers nog een grote onbekende. Daarom zijn groepsreizen of georganiseerde reizen populair. Maar op eigen houtje dit land ontdekken is makkelijker dan gedacht.

Met een groep

Iedereen die wel eens met een groepreis is meegeweest  – met Djoser, Sawadee, Baobab of een van de vele anderen aanbieders – kent de voordelen. Je wordt compleet ontzorgd – je hoeft immers niets meer zelf te regelen op het gebied van accommodatie en vervoer –  met een groep reizen is gezellig en je gaat naar locaties waar je zelf niet zo snel zou komen.

Minder spontaan

Nadelen zijn er ook. De pakketprijzen zijn vaak best stevig, je hebt niets te vertellen over de accommodaties en zo’n groepsproces gaat ook wel eens irriteren. En je reisschema staat vast. Lekker spontaan even een andere richting op of ergens een paar dagen langer blijven is er niet bij.

Georganiseerde reizen

De bovengenoemde aanbieders van georganiseerde reizen bieden nagenoeg allemaal dezelfde Colombia-reis aan. Je bent een week of drie van huis, start in Bogota waarna je onder meer Cali en Medellin bezoekt, de koffieregio, Salento,  de Tatacoa woestijn San Agustín en Popayán. De afsluiter van de reis is dan vaak in Cartagena al dan niet in combinatie met Tayrona National Park. Een prachtige reis die de meeste highlights van Colombia wel in zich heeft.

Themareizen

Voor wie liever een georganiseerde privéreis of een themareis wenst, kan terecht bij steeds meer aanbieders. Privéreizen worden onder meer aangeboden door Tenzing Travel en Dagboekreizen. Er bestaan ook nog natuurreizen en cruises. De cruises doen meestal het Caraïbisch gebied aan en gaan ook voor anker bij Cartagena.

Individueel reizen

Zelf je rondreis uitstippelen is niet heel ingewikkeld in Colombia. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld hier. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk wel een paar vluchten moet boeken omdat Colombia groot en onherbergzaam is. Gelukkig is het binnenlandse netwerk van vluchten uitstekend en tickets zijn vaak goed betaalbaar. De vliegtuigen die tussen de grote steden vliegen zijn modern en betrouwbaar, dus verwacht zeker geen Topolev-achtige ervaringen. Een auto huren is niet populair in Colombia. Huur liever een taxi of een gids. Beiden niet al te duur.

Een paar tips voor de individuele reiziger

  • Een lokale gids regel je via je hotel – of google even vooraf – tegen lage kosten. Voor een paar tientjes per dag inclusief vervoer heb je een local die je de weg wijst.

  • Kijk voor een minutieuze planning van je reis ook even hoe de eerder gememoreerde georganiseerde reisorganisaties het aanpakken. Ze hebben hun reisschema’s allemaal online staan, dus je ziet precies hoe lang het reizen is van plek naar plek en waar ze lang en kort verblijven.

  • Hotels boeken doe je via www.tripadvisor.nl of Booking.com. Vluchten boek je via de bekende kanalen zoals www.google.nl/flights/ of skyscanner.nl.

  • Boek ruim van te voren als je een uniek hotel op het oog hebt. Zeker in de vakantieperiode is dat hotel op dat mooie eiland zo weg, omdat er de accommodaties vaak niet massaal zijn.

  • Stippel alleen de route globaal uit en laat je verrassen. Boek bijvoorbeeld je ticket naar Bogota. Reken uit dat je twee weken later in Medellin wilt zijn en boek vanuit daar alvast je ticket naar Cartagena inclusief droomhotel op een van de eilandjes voor de kust.

  • Helemaal uit de route, maar zeer de moeite waard is Leticia, midden in de jungle. Vanuit hier verken je de Amazone met al zijn prachtige natuur en indianenstammen.

Kamperen/backpacken

Nederlanders zijn fervente kampeerders en kamperen kun je in Colombia onder meer in Tayrona NP en tijdens de zesdaagse trektocht naar de Verloren Stad. In Parque Nacional de Cocuy doe je met gemak een trekking van een week. Vanzelfsprekend overnacht je dan ook in tentjes.