Colombia voor beginners. Een 5 minuten-introductie

Colombia voor beginners. Een 5 minuten-introductie

Voor beginnende bedrijven is er de ‘elevator pitch’; in 30 seconden vertel je als frisse ondernemer waar je bedrijfje voor staat. Colombiablog.nl introduceert Colombia graag ook op een lekker korte wijze. Gewoon, op basis van de meestgehoorde vragen en opmerkingen!

#1 Colombia, is dat veilig?

Ja, in de toeristische gebieden kun je prima reizen. Laat je niet afschrikken door het geelgekleurde reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid, want bij onze zuiderburen zijn die gebieden gewoon groen ingetekend.

#2 Drie weken Colombia. Dat is veel te duur!

Dat valt best mee. Een retourticket voor 650 euro is best te verkrijgen in het laagseizoen. En een prima tweepersoons hotelkamer kost je ook vaak maar 40 tot 70 euro per nacht. En uit eten gaan? Een fractie van wat je in Nederlands gewend bent. En lees ook vooral deze tips voor de budgetreiziger.

#3 Wat zijn de toeristische highlights in Colombia?

Het populairst in Colombia is Bogotá en omgeving, Medellin met haar koffieregio en het Caraïbische noorden. En in het uiterste zuidoosten is er dan nog de stad Leticia die het begin vormt van een tocht door de Amazone. Meer lees je hier en hier.

#4 Kan ik alleen reizen, of is een groepsreis slimmer?

Je kunt – zelfs als vrouw alleen – prima in je eentje of met je geliefde of vrienden reizen. Een groepsreis is echt niet nodig. Liever wel alles voor je geregeld? Elke grote reisorganisatie heeft een prima georganiseerde reis naar Colombia voor je klaar staan.

#5 Wat is de beste reistijd?

In het Caraïbische noorden is het in de maand oktober regentijd. De overige gebieden zijn heel het jaar goed te bereizen. Tickets zijn vanzelfsprekend wel goedkoper in het laagseizoen. De Colombianen vieren zelf vakantie in de weken rond Oud&Nieuw en ook in een deel van de Nederlandse zomervakantie, zijn hier scholen vrij. Wie de combinatie goed klimaat, goedkope tickets en weinig drukte zoekt, reist dus in de periode februari-mei, september en november t/m medio december.

#6 Hoe kom ik aan Colombiaanse pesos?

Wissel ze niet bij een wisselkantoortje, maar pin ze. Scotiabank Colpatria (voorheen Citibank)heeft met een maximumopnamebedrag van 1,1 miljoen pesos (circa 330 euro) per pintransactie het hoogste limiet. Bij sommige vestigingen van Davivienda kun je naar het schijnt 2 miljoen pesos per keer pinnen, maar die vestigingen zijn schaars (Colombiablog.nl kent ze vooralsnog niet.)

Pinnen in Colombia. 2022-update

#7 Welke vaccinaties heb ik nodig?

Een vaccinatie haal je bij je dokter, de GGD, of een gespecialiseerd reisvaccinatiecentrum. De onzekere reiziger laat voor de zekerheid alle voorgestelde prikken zetten. In de praktijk zijn vaccinaties tegen hondsdolheid (rabiës) niet nodig en in de meeste delen hoef je ook geen malariatabletten te slikken. Alleen als je naar de Amazone gaat, kan dat verstandig zijn.