Het Colombiaanse dorpsleven: San Francisco

Het Colombiaanse dorpsleven: San Francisco

Bogota is druk. Heel druk. Om het hectische stadsleven even te ontvluchten, kun je een uitstapje maken naar een van de leuke dorpjes in de omgeving. Zo toog Colombiablog.nl een weekendje naar San Francisco.

San Francisco ligt 40 kilometer rijden vanaf Bogota. Als je de lange en drukke ‘ochenta’ – de 80e straat – helemaal afrijd, ben je al aardig op weg. Na de rotonde van Siberia is het een aantal kilometers kaarsrecht en verkeersluw, waarna je de bergen induikt. Via de tweebaanswegen zit je in een mum van tijd tussen het groen en al snel doemen de bordjes ‘La Vega’, ‘Viletta’ en ‘San Francisco’ op: stuk voor stuk geliefde bestemmingen voor Bogotanen die in het weekend de rust en ruimte opzoeken en bovendien de warmte. Door de lagere ligging kennen de dorpjes een aangenamere temperatuur dan de hoofdstad, dus ook de zwembroek mag mee.

Dorpsleven

San Francisco kent een aantal toegangswegen. Welke je ook neemt, je cirkelt via steile wegen vlug het dal in. Het dorpje is maar klein, leer je snel. Rond het centrale kerkje zijn maar een paar straten gebouwd. Te voet kun je dus makkelijk het hele dorp verkennen. Mooi is het dorpje niet, maar karakteristiek wel. Hier vind je het echte Colombiaanse leven. Kleine supermarktjes, simpele restaurantjes en de lokale bevolking die vooral op de motor en pick-up trucks zich voortbeweegt. En niet zelden wordt het paard ingezet om van A naar B te komen.

Lees ook: Groot-Bogota: 10 dag- en overnachttrips vanuit de hoofdstad

Zwembroek mee

Het vertier in San Francisco vind je dus vooral in het verkennen van Colombiaanse gewoontes en gebruiken. In het weekend zitten de barretjes vol met mannen die van de rust genieten met een biertje in de hand. Verderop wordt er een marktje gehouden, of is schooljeugd aan het voetballen. Door de aangename temperatuur – ’s nachts fris, overdag mild warm (een graad of 24) – vraagt een bezoekje ook om zomerse activiteiten zoals een partijtje zwemmen. Huur dus vooral, bijvoorbeeld via booking.com zoals wij deden, een appartement waar ook een zwembad bij zit.

Kolibri’s

Een aanrader is de Enchanted Garden waar je 27 soorten kolibri’s kunt vinden, waaronder de kleinste kolibri te wereld. De ‘betoverde tuin’ is een klein achtertuintje van een dorpeling waar je 12.000 pesos entree voor betaalt (circa 3,50 euro). Dan mag je twee uur genieten van de talloze kolibri’s en naar hartenlust foto’s en video’s maken. De kolibri’s weten massaal de Enchanted Garden te vinden, omdat de bewoonster jarenlang gebouwd heeft aan de ideale habitat voor de beestjes. Het belangrijkste lokmiddel daarbij zijn de met mierzoet water gevulde drinkbekers. Het vrolijke getwetter van de kolibri’s mengt zich overigens met het geluid van de snelstromende beek waar de tuin aan grenst.
Kolibri San Francisco

Parque Jerico

Een aantal kilometer buiten San Francisco kun je nog meer de natuur in. Parque Jerico is zo’n twintig minuutjes rijden en de entree is gratis. Alleen voor het parkeren van je auto betaal je 10.000 pesos (3 euro). Je kunt er een kleine hike maken naar een uitzichtpunt en ook paardrijden. Voor de huur van de paarden moet wel een klein bedrag worden betaald. Wie wil kan overigens blijven slapen in Parque Jerico. Hooggelegen zijn een paar cabines gebouwd, waar je in alle rust in de natuur kunt verblijven. De houten huisjes leken ons echter wel klein en simpel uitgevoerd. Voor fanatieke kampeerders is dat echter geen belemmering.

‘La Huertana’

Op de terugweg naar Bogota moet je overigens op de rotonde bij het dorpje Subachoque zeker links afslaan. Volg vervolgens de weg een paar kilometer totdat je de aardbei aan de rechterkant van de weg ziet. Dit is namelijk het symbool van restaurant ‘La Huertana’. Hier kun je in een landelijke omgeving genieten van goede steaks (kies vooral de ‘baby beef’), een versgevangen forel en van haar beroemde maiskoeken; de arepa. Goedkoop is het voor Colombiaanse begrippen allemaal niet – wij lunchten er met 4 volwassenen en 2 kinderen voor 300.000 pesos (circa 90 euro)* – maar dan krijg je wel een goed idee hoe gegoede Bogotanen hun weekend graag invullen: met hun familie even de stad verlaten en op het gemak een vorkje prikken in een groene omgeving.
La Huertana

*90 euro voor een lunch voor 6 personen duur? In Nederland betaal je het met gemak. Maar ter vergelijking; in San Francisco lunchten we voor 10 euro met z’n zessen. Niet zelden vind je dus dure Duitse bolides terug op de parkeerplaats van La Huertana. En opgedofte dames op het terras.

Een weekendje San Francisco, wat te doen?

> Slenter door het dorpje en geniet van het typische Colombiaanse leven
> Maak kennis met 27 soorten kolibri’s in de ‘Enchanted Garden’
> Rijd paard en wandel in Parque Jerico
> Neem een duik in het zwembad
> Lunch op de terugweg bij ‘La Huertana’. Chique in het groen