Column van een expat: Engelse les

Column van een expat: Engelse les

Colombianen zien het beheersen van de Engelse taal als een belangrijke sleutel naar succes. Want wie Engels en Spaans spreekt, kan zich in heel de wereld verstaanbaar maken. Engelse lessen staan daarom al op het programma van de allerkleinsten op de kleuterschool. Met een jaar of drie leren ze spelenderwijs al wat woordjes. Onze dochter zegt al: “Hello, goodmorning. I am very glad to see you.”

Tweetalig

Op de colegio’s (basisschool en middelbare school zijn in Colombia samengevoegd) is volledig tweetalig onderwijs eveneens eerder standaard dan een uitzondering. Engels wordt dan het meest gedoceerd, maar Italiaanse, Franse en Duitse scholen zijn er in de grote steden ook te vinden. Die tweetalige onderwijsinstellingen zijn overigens alleen betaalbaar voor de bovenklasse, want een beetje privéschool start bij 600 euro per maand.

Oefenen

Om de beheersing van het Engels te bevorderen, praten de ouders die de taal machtig zijn regelmatig Engels met hun kinderen. In de gegoede wijken hoor je op straat de kinderen niet zelden Engels spreken met hun ouders. Met mijn blonde hoofd word ik dan ook vaak door kinderen in die taal aangesproken waar ik vandaan kom. Ze denken immers meestal dat ik Amerikaan ben. Dat komt vast door mijn witte sokken die ik tot kniehoogte draag ;).

Vraag en aanbod

Een geliefde bezigheid van gringo’s die in Colombia terecht komen is het doceren van Engels. Er is ontzettend veel vraag naar Engelse les, maar inmiddels ook meer dan voldoende aanbod. Veel Engelse docenten zoeken daarom hun heil naar het internet voor het geven van online cursussen. De nieuwe groeimarkt voor het Engels is namelijk China. Feit is dat de nieuwe generatie Colombianen – mits hun ouders een goede school kunnen veroorloven – straks volledig tweetalig is. Een interessante ontwikkeling die hopelijk leidt tot veel high potentials die Colombia weer een stap verder brengen. The sky is the limit, nietwaar?