Column van een expat: Huisregels

Column van een expat: Huisregels

Laatst deed ik iets wat echt niet kan: ik nam een taxi op straat. Iedere Colombiaan weet dat dit niet slim is, want misschien is dit een chauffeur die niet geregistreerd is. En zo’n snorder neemt wellicht de verkeerde afslag en berooft je in een donker straatje van je juwelen. Om het niet spannender te maken dan het was; hij bracht mij gewoon netjes thuis tegen een prijs die lager was dan de toch al lage prijs die hij bij vertrek inschatte.

Moet ik er meteen bij zeggen dat we met z’n drieën in de taxi zaten en dat de taxi-chauffeur een kop kleiner was dan de kleinste van ons. Ook stapte wij in op het moment dat een echtpaar uitstapte. Zij hadden het dus ook overleefd.

Taxi

Zo op papier hadden we geen risico genomen, maar het thuisfront was toch minder blij. Niet dat elke taxi op straat gelijk een slechterik achter het stuur heeft, maar in dit land moet je je gewoon aan een paar huisregels houden. En dat is alleen instappen in een taxi op een officiële taxi-standplaats. Het zekere voor het onzekere nemen is wel het devies, heb ik inmiddels gemerkt.

Klappertjespistool

Precies om die reden zijn geldlopers hier uitgerust met een joekel van een dubbelloopsgeweer in plaats van een klappertjespistool en kom je als onbekende mijn appartementencomplex niet in – en uit – zonder toestemming. ‘Ach, het zal wel loslopen’ wordt gewoonweg niet gehanteerd. Zo is er een soort wapenwedloop van kracht als het om beveiliging gaat. Een paar portiers (overigens ongewapend), een hekwek, twee controleposten (portier bij de centrale toegangsdeur en receptie) en een batterij aan camera’s bewaken onze conjunto. En dan kan de conjunto (appartementencomplex) even verderop niet achterblijven. Of die zware bewaking anno 2016 echt nog nodig is, vraag ik mij soms af. Niemand weet het antwoord, maar ook niemand heeft zin om het proefondervindelijk te weten te komen. En precies daarom pakten wij wel die taxi. Domme jongens, die Hollanders.

Colombiablog.nl is de blog van Jens Holierhoek (1978), freelance journalist en sinds 2014 woonachtig in Bogota, Colombia.