Column van een expat: De piñata

Column van een expat: De piñata

Colombianen zijn heel sociaal. Voordat je het weet word je uitgenodigd voor een piñata (spreek uit: pien-jaa-taa). Dat is een kinderfeestje – in de praktijk altijd een verjaardag – waarbij het draait om een regen van snoepjes. De piñata is namelijk een figuur van papiermaché dat aan het plafond wordt gehangen. In Mexico slaan ze het met een stok kapot, in Colombia trek je aan een van de touwtjes, net zo lang tot het juiste touwtje de doos opent en de snoepjes op de grond kletteren.

Dankzij onze dochter komen wij om in de piñata’s. Ze worden vaak gehouden in het feestzaaltje waar elk appartementencomplex mee is uitgerust. Het alternatief is bij mooi weer in het park of in een club. De clubs vind je meestal net buiten de stad en dat zijn groene gebieden waar Colombianen een buitenhuisje hebben waar je kunt golfen, tennissen en zwemmen. Als inmiddels volleerd piñata-expert heb ik gemerkt dat een piñata bestaat uit de volgende elementen:

1 Een mini Oktober-fest

Bij binnenkomst stuit je vrijwel altijd op een aantal lange rijen tafels met daaraan plastic stoeltjes. Niet bedoeld voor de volwassenen, want die zitten er meestal in een kring omheen, maar voor de genodigden: de kinderen.

2 De gasten

Omdat je niet altijd een lange vriendschapsband opgebouwd hoeft te hebben met de organiserende partij, kan het zijn dat je nog niemand kent. En hoe heet de gastheer ook alweer? Geen enkel probleem, want contacten leg je zo. Kom echter nooit aanwippen precies op de aanvangstijd op de uitnodiging. De meeste gasten komen pas een uur later aan.

3 Zoet, zoeter, zoetst

De tandartsen verdienen ongetwijfeld goed in Colombia, want er komt een ongegeneerde hoeveelheid snoep voorbij op een piňata. Meestal is er een aparte tafel ingeruimd die vol zoetigheid ligt, waarna nog de taart volgt en dan natuurlijk de snoepregen uit de piňata. Tot slot krijg je nog een zak snoep mee naar huis.

4 Het thema

Met een beetje geluk – of pech, het is maar hoe je het ziet – heeft het feestje een thema. Alles is dan ook in detail doorgevoerd, zoals tijdens het laatste Monsters Inc feestje, naar de beroemde animatiefilm. Monsters Inc bordjes, vlaggetjes, figuurtjes en als de klap op de vuurpijl twee levensgrote monsters – een deel van het animatieteam was in een pak gekropen – maakten het thema compleet.

5 Het animatie team

Je las het al hierboven. Er is ook een animatieteam. Allen gehuld in kekke jasjes met prachtig logo, moeten zij de kinderen vermaken. Er is zang, er is dans en natuurlijk een poppenkast. En als je geluk hebt, draven ze dus op in een pak dat binnen het thema past. Een ding is echter zeker: ze maken een hoop lawaai, want daar houden kinderen blijkbaar van.

6 De foto

Meestal moet het prinsje of prinsesje van de middag ook met alle gasten op de foto. Hij of zij neemt dan plaats in een fotogenieke hoek met zijn of haar ouders, waarna de gasten een voor een op de foto gaan. Een beetje als een bruiloft, maar dan in het klein.

7 De piñata

Je houd je hart vast als de kinderen drie rijen dik onder de piňata staan. Elk moment kan de bom barsten en duiken zo over elkaar heen om zoveel mogelijk snoep te verzamelen. En ze hebben al zo veel zoetigheid achter de kiezen.

8 De snack

De piňata begint meestal halverwege de middag en duurt tot in de vroege avond. Dus richting het eind van het feest – zo rond etenstijd – komen er altijd snacks rond. Populair is de hotdog, want lekker snel te maken, maar ook kip-wraps, hamburgers en mais-envelopjes met vlees erin zijn vaak van de partij. Na al dat snoep is zo’n hartig hapje meestal een verademing.

9 Het cadeautje

Aan het eind van het feestje krijgt elk kind een ‘goody-bag’ mee. Een rijkelijk gevuld tasje met nog meer snoep. Vaak zit er ook nog een speeltje bij. Een figuurtje uit Monsters Inc bijvoorbeeld of een levensgrote knuffelbeer.