Column van een expat: hondenleven

Column van een expat: hondenleven

‘Weet je het wel zeker?’ zegt de verpleegkundige van de reiskliniek ergens in 2014. ‘Je wilt echt geen injecties tegen hondsdolheid? Maar je gaat in Colombia wonen. Daar barst het van de zwerfhonden.’ En inderdaad de verpleegkundige – zelf nooit in dit land geweest – heeft gelijk. De ene schuimbekende straathond na de andere bespringt en belikt je. En bijten doen ze ook met de regelmaat.

Nou nee. Zwerfhonden bestaan wel degelijk in Colombia, dat zal niemand verbazen, maar om nu te zeggen dat Bogota overspoelt wordt door bijtgrage viervoeters zonder baasje?  Juist het tegenovergestelde is waar. De uitlaatservice is hier big business. Dagelijks zie ik ze voorbij lopen, de hondenjongens die met 10 riemen aan de arm verbonden aan even zoveel fikkies. Mooie, weldoorvoede en netjes geknipt en gekamde honden. Met zorgzame eigenaren. Er rijdt zelfs regelmatig een busje door de straat die de honden ophaalt en weer terugbrengt bij de eigenaren.

Tijdens het hardlopen kom ik altijd langs een hondenschooltje. De keffertjes krijgen netjes manieren bijgebracht, want een welopgevoede hond is belangrijk. En de autowasserij op de hoek van de straat is sinds deze week van eigenaar veranderd. Er zit nu een dierenwinkel met het specialisme: precies…honden.

Colombiablog.nl is de blog van Jens Holierhoek (1978), freelance journalist en sinds 2014 woonachtig in Bogota, Colombia.