Voor de control freaks… op reis met zero stress

Heel veel mensen hebben er stiekem last van… dat ze toch wel een beetje gespannen zijn voor een verre reis. Met de volgende checklist, heb je alles onder controle.
1 Gewicht van de koffer
Nu KLM direct vliegt op Bogota en Cali is het waarschijnlijk dat je kiest om te vliegen met de nationale trots. KLM hanteert al een tijdje het zelfstandig inchecken van je koffer. In plaats van een rij breedlachende grondstewardessen ben je overgeleverd aan een machine die je koffer in ontvangst neemt. Je scant je instapkaart in, de machine opent zich, je plaatst de koffer en plakt het bagagelabel eraan. De enorme ‘muil’ van de machine sluit zich en je koffer is op weg naar je vliegtuig.
Als je koffer te zwaar is, dan weigert de machine echter dienst. Er zijn dan altijd grondstewardessen die je op de ouderwetse manier inchecken. Ze zijn vaak behoorlijk streng op de extra kilo’s, dus ben je van plan zwaar bepakt en bezakt op reis te gaan, probeer dan thuis je koffer al te wegen. Ben je nog niet helemaal zeker van het gewicht, doe dan de spullen die je in geval van overgewicht mee wilt nemen in je handbagage alvast in een losse zak. Bij overgewicht vis je die er zo uit. Scheelt weer gegraai tussen de onderbroeken.
2 Plaats in het vliegtuig
Je kunt vaak al bij het kopen van je ticket online doorgeven welke plaats je in het vliegtuig wenst. Voor mensen met lange benen zijn er altijd plekken waar je iets rianter zit. Voorin het vliegtuig, of voorin je klasse, heb je vanzelfsprekend niemand voor je zitten, dus daar zit je meestal wat relaxter. Maar let op, dit ook de plek die ouders met kleine kinderen toegewezen krijgen. Als je ver van huilende baby’s wilt zitten, is een plek achterin wellicht beter. De achterste rij heeft als voordeel dat je ongegeneerd je stoel naar achter kunt klappen en dat je een tas achter je stoel kunt leggen. Best wel prettig als je te maken hebt met een vol vliegtuig en niet steeds voor je spullen in het bagagevak hoeft te rommelen.
Voorin in het vliegtuig zitten heeft overigens wel als voordeel dat je sneller door de douane bent. Je laat dan toch al snel 200 mede-reizigers achter je. Op drukke dagen kan dat best wat tijd schelen. Op seatguru vind je de beste plekken in het vliegtuig.
3 Houd adresgegevens paraat
Tijdens je vlucht naar Colombia krijg je een formulier dat je in moet vullen als toerist. Ze vragen naar je bestemming, je vluchtgegevens, paspoortnummer etc. Wel handig als je die bij de hand hebt – samen met een pennetje – zodat je niet je tas overhoop hoeft te gooien.
4 Wat vragen ze bij de douane?
Doel van de reis en hoe lang je blijft, dat wil de douane van je weten. Ze bladeren nog even je paspoort door en daarna krijg je een stempel. Welkom in Colombia! Vergeet overigens niet dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij binnenkomst. Verder belangrijk: kinderen kunnen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouders maar moeten een eigen identiteitsbewijs hebben.
5 Bagageband
Je koffers bij elkaar zoeken gaat jammer genoeg niet altijd even snel. En dan lijken die krengen ook nog allemaal op elkaar. Een duidelijk label aan of sticker op je koffer scheelt al een hoop gezoek. Maak ook altijd vooraf een foto van je koffer, in geval deze zoek raakt. Ze vragen je dan vaak simpele dingen waar je niet precies antwoord op hebt. Wat is bijvoorbeeld het merk van je koffer? Komt je koffer niet op de band? Kijk dan ook even naast de band. Het komt wel eens voor dat overijverig hotelpersoneel alvast de koffers voor mensen die met hun shuttle-bus reizen bij elkaar zoekt en apart houdt. Als ze een foutje maken, zit jouw koffer daar net tussen. Is je koffer toch nergens te bekennen? Gelijk naar het kantoortje van vermiste bagage. Op basis van je ticket, kunnen ze snel zekerheid geven waar je koffer uithangt. Een setje schoon ondergoed in je handbagage is in zulke gevallen overigens ook altijd prettig.
6 Ticket paraat
Achterop je ticket wordt altijd het bagagebewijsje geplakt. Bewaar deze goed, want in Colombia vragen ze er vaak naar als je met je bagage de hal wilt verlaten.
7 Pinnen of wisselen?
Natuurlijk heb je bij aankomst graag wat Colombiaanse pesos op zak. Je kunt dan pinnen of wisselen. Het nadeel van wisselen is dat ze niet erg gunstig omrekenen. Het nadeel van pinnen is dat je vaak pinkosten betaalt bij je Nederlandse bank (rond de 2 euro) en bij de lokale bank (vaak 5 euro). Een hoog bedrag pinnen loont dus bij zulke hoge vaste kosten. Echter, bij sommige banken is de limiet slechts 400.000 pesos, zo rond de 120 euro. De hoogste limiet heeft het Amerikaanse Citibank 500 euro, dat is afhankelijk van de koers tussen de 1,5 en 1,7 miljoen pesos*. Wellicht het slimste om dus een klein bedrag te wisselen en dan de volgende morgen bij de Citibank in de stad pinnen. Onthoud ook de wisselkoers, zo weet je precies wat de taxi precies vraagt voor een ritje.
*UPDATE NAJAAR 2016: Citibank lijkt sinds november zijn pinlimiet te hebben verlaagd naar 400 euro. Een forse verlaging, maar daarmee is Citibank nog wel de meest gunstige bank voor pintransacties.
8 Officiële taxi, spreek prijs af
Heb je geen busje van het hotel, neem dan een taxi van een officiële taxistandplaats en vraag hoe ver het naar je hotel is en hoeveel het kost. Laat je niet verrassen. Lijkt de prijs je te hoog (dus erg op Europese prijzen), stap niet in, maar neem een andere taxi.
9 Jetlag
Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar een jetlag ligt op de loer wie tegen de klok in reist. Het beste is om gelijk de lokale tijd aan te nemen. Hoe moe je ook bent, probeer om een redelijke normale tijd te gaan slapen. En heel belangrijk: drink gelijk na aankomst veel water en blijf dat doen. Van een lange vlucht droog je al snel een beetje uit en zeker als je op Bogota vliegt, dan verblijf je op hoogte (2.600 meter).
10 Hoogte
Wie op Cali vliegt zal geen last hebben van de hoogte, maar in Bogota kan daar wel sprake van zijn. Zeker als je – zoals veel toeristen – de eerste dag naar Monseratte gaat op 3.000 meter. Veel reizigers hebben het amper door dat ze op hoogte zijn, maar een beetje last van hoogteziekte krijgen kan wel, zeker bij inspanning. Doe dan vooral iets rustiger aan de eerste dagen.