//Covid-19 in Colombia: hoe staat het ervoor?
covid 19 in Colombia

Covid-19 in Colombia: hoe staat het ervoor?

Het coronavirus heeft Colombia ook sterk in zijn greep. Een korte tijdslijn hoe de pandemie sinds maart 2020 zich in het land ontwikkelt.

Eind maart 2020 – waar het virus keihard om zich heengrijpt in Europa, lijkt er in Zuid-Amerika nog weinig aan de hand. Sterker nog, er zijn nog geen meldingen gemeld in Colombia. Al snel sluit Colombia de grenzen en start een strenge lockdown. Alleen voor je boodschappen mag je de deur uit.

April/mei/juni/juli 2020 – in april is Colombia nog een van de beste jongetjes van de klas en lijkt het virus onder controle met een paar honderd besmettingen per dag. Maar iedereen zit thuis en de roep om weer aan het werk te gaan klinkt steeds sterker. Mensen met lage inkomens zijn eerder bang om dood te gaan van de honger dan van het virus. In de maanden mei en juni gaat de economie dan toch weer een beetje draaien, met meer verplaatsingen tot gevolg. Het virus krijgt ook meer kans. Ondertussen heeft Colombia de ziekenhuizen voorbereid op een hausse aan coronabesmettingen.

Augustus 2020 – de internationale luchthavens zijn al maanden dicht als de piek van de eerste golf wordt bereikt. Per 1 september is de lockdown – een van de langste ter wereld – dan eindelijk ten einde. Het normale leven – met monddoekje – krijgt weer redelijk vorm. Al geven scholen nog vooral online les.

September / oktober / november 2020 – het aantal besmettingen blijft hoog, maar stijgt niet echt door. Drie maanden lang is het virus redelijk onder controle. De zorg staat wel onder druk, maar het gaat.

December 2020 – de kerstperiode begint op 7 december in Colombia. Er zijn weinig restricties in de maand december en dat merk je terug in het aantal besmettingen. Die nemen rap toe.

Januari 2021 – het nieuwe jaar begint met weer nieuwe, plaatselijke, lockdowns. Het effect is wonderbaarlijk snel zichtbaar. Want na de piek midden januari, is medio maart al het voorlopige dal bereikt. Met pakweg 3.000 besmettingen per dag (op een bevolking van 50 miljoen) gaat het best goed.

April/mei 2021 – het blijkt stilte voor de storm. De paasweek – ook weer zonder al te veel restricties – lijkt een nieuwe aanzet tot een nieuwe piek. In april en mei waait het virus flink rond. Ondertussen is eind februari de vaccinatie begonnen. De eerste weken gaat het nog langzaam, maar daarna komt de vaart er redelijk in.

Juni 2021 – eind juni wordt de hoogste piek tot nu toe behaald. Met 33.000 dagelijkse besmettingen en bijna 700 doden per dag, staat Colombia in de top van de hardst getroffen landen ter wereld op dat moment. Op het corona-wereldkaartje kleurt Colombia donkerpaars. De zorg dreigt te bezwijken. Toch worden er geen nieuwe maatregelen genomen. De economie staat inmiddels weer voorop en het normale leven gaat eigenlijk redelijk zijn gang. Restaurants zijn open en steeds meer scholen openen de deuren voor alle leerlingen. Velen hebben zeker een jaar vooral online onderwijs genoten.

Eind augustus 2021 – na de piek komt het dal. In de maand juli gaat het vaccinatietempo omhoog en nemen de besmettingen flink af. In de laatste week van augustus worden er nog amper 2.000 besmettingen gemeld en is het dagelijkse dodental van bijna 700 teruggelopen naar minder dan 100. Eind augustus heeft 29% van de bevolking 2 prikken gekregen en 45 procent één prik. Vooral Sinovac wordt veel gegeven, al krijgen oudere mensen en mensen in de zorg ook Pfizer. Een flinke donatie Jansen-vaccins uit de VS zorgt voor een verdere versnelling van het aantal gevaccineerden.

Beeld: unsplash.com, Dev Asangbam