De meest 5 gestelde vragen over reizen in Colombia – met de antwoorden

Aan de hand van de meest gelezen artikelen stelt Colombiablog.nl een lijstje met meest gestelde vragen op. Want hoe zit het nu met de veiligheid? Hoe pin ik het slimst? En kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?
#1 Hoe veilig is Colombia nu echt?
Met stip bovenaan van meest gelezen artikelen staat het artikel ‘Hoe veilig is Colombia nu echt’? Logisch ook want het land heeft, gezien haar verleden, een heel slecht imago op dat gebied. In de werkelijkheid valt het allemaal reuze mee. In de toeristische gebieden kun je heel goed en over het algemeen veilig reizen. Die gebieden zijn in het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid overigens wel met geel gemarkeerd. Er gelden dus veiligheidsrisico’s, zonder dat de Rijksoverheid precies bespreekt welke risico’s dat dan zijn. In de praktijk betekent dat er een aantal spelregels zijn als je in Colombia reist. Neem bijvoorbeeld alleen een taxi op een officiële taxistandplaats, wees voorzichtig met kostbare bezittingen en ga niet ’s avonds laat de straat op. Dan is de kans op een zeer prettige, veilige reis, levensgroot.
#2 Hoe kun je het beste pinnen in Colombia?
Twee artikelen schreven we hier al over en allebei worden ze vaak door jullie geraadpleegd, al is deze het meest recent. Even een korte samenvatting van de artikelen voor de lezer met haast: pinnen doe je het voordeligst bij de pinautomaat van de Citibank. Die vind je veelvuldig in Colombia. De pinlimiet is daar namelijk 1 miljoen pesos (circa 300 euro). Je betaalt dan wel een euro of vijf aan transactiekosten. Probeer echter ook Davivienda uit. Bij sommige pinautomaten – zelf hebben we ze nog niet gevonden – is de limiet soms 2 miljoen pesos (circa 600 euro), naar het schijnt. De hoogste limiet die wij kregen was echter 780.000 pesos. Nog een paar tips: pinnen is ondanks de transactiekosten van een paar euro over het algemeen goedkoper dan het wisselkantoor. En is de opnamelimiet laag? Dan is de automaat waarschijnlijk bijna leeg.
#3 Emigreren naar Colombia. Hoe gaat dat in z’n werk?
Blijkbaar willen jullie graag Nederland of België verlaten, want de blog over het emigreren naar Colombia wordt heel vaak gelezen. Het belangrijkst is dan dat je aanspraak maakt op een visum. Trouw een Colombiaan(se), vindt werk of wordt namens je bedrijf uitgezonden is dan het devies. Belangrijker nog is dat je niet op basis van een vakantiegevoel hier komt wonen. Ontdek het land eerst goed, kom op een toeristenvisum eerst een proefwonen.
#4 Kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?
Als antwoord zou je waarschijnlijk verwachten: ‘natuurlijk niet’. Maar dat is geen eerlijk antwoord, want het kan wel. En wordt ook gedaan. Wees er dan wel van bewust dat je opvalt, dus blijf binnen de toeristische gebieden en let een beetje meer op dan dat je normaal zou doen. Zeker bij het uitgaan. Kies voor goede hotels in goede buurten of hostels waar je snel in een groep wordt opgenomen. En reis vooral met het vliegtuig en niet met lokale bussen. Dat is vaak heel gezellig en goedkoop, maar maakt je als vrouw alleen toch wat kwetsbaarder.
#5 Is het slim om een auto te huren in Colombia?
Drie maal schreven we al over het huren van een auto in Colombia, want we krijgen er veelvuldig vragen over binnen. Om met de deur in huis te vallen: je kunt een auto huren in Colombia en de tolwegen zijn goed (de wegen daarbuiten vaak niet), maar een echte aanrader is het niet. De belangrijkste reden is dat de afstanden vaak groot zijn en de gemiddelde snelheid vaak laag. Je moet immers vaak de bergen door en daar kun je niet doorrijden. Over een afstand van 100 kilometer doe je al gauw 3 tot 4 uur. Bovendien is het verkeer in Colombia best gevaarlijk en een kun je een taxi of toeristenbusje met chauffeur voor zeer schappelijke tarieven regelen. Beter is dus om van bestemming tot bestemming te vliegen of je te laten rijden.
Beeld: Unsplash.com – Oscar Ivan Esquivel Arteaga (openingsbeeld) / Maarten van den Heuvel (dame).