Do as the Bogotans do – zo vieren de hoofdstedelingen hun weekend

Do as the Bogotans do – zo vieren de hoofdstedelingen hun weekend

Als inwoner van Bogota heb ik het hoofdstedelijke weekend-ritme al goed te pakken. Dit doe je met je vrije tijd:

Lang weekend weg

In Colombia heb je ontelbaar veel ‘puentes’ dat zijn lange weekenden als gevolg van een vrije maandag. De feestdagen worden namelijk vaak op maandag gevierd. Vanuit het hooggelegen Bogota zoeken veel hoofdstedelingen dan de ‘tierra caliente’ op, ofwel de warme aarde. Of er wordt gewoon gekozen voor de ruimte en de frisse lucht. Binnen een uur of drie rijden vind je onder meer populaire bestemmingen als Honda, Girardot, Villetta, Paipa, Villa de Leyva, Villavicencio en San Francisco. De temperatuur varieert tussen die plaatsen een graad of twintig tot een graad vijfendertig. Oh ja, één ding is zeker: op maandag namiddag stromen de wegen naar de stad weer vol, dus probeer dat mijden. De files zijn vaak gigantisch.

Do as the Bogotans do-tip: 
Villa de Leyva is de persoonlijke favoriet van Colombiablog.nl. De rit er naartoe is mooi en het koloniale dorpje is erg laid-back. Al kun je voor de nodige actie ook de nodige outdoor-activiteiten ondernemen.

Villa de Leyva

Zondagse lunch

In het weekend trekken de Bogotanen er graag op uit voor een stevige lunch met heel de familie. Dat gebeurt veel op zaterdag, maar nog meer op zondag. Populaire ketens zijn dan onder meer Crepes en Waffles en Wok. Aan reserveren wordt niet gedaan, dus kom op tijd (12.00 uur) als je niet in de rij wil wachten. Kom je rond 13.30 uur, dan is het spitsuur. Met kleine kinderen hoef je overigens niet in de rij te staan.

Do as the Bogotans do-tip: 
Scharrel je lunch bij elkaar in de supermarkt en ga picknicken in Parque del Chico. Nog makkelijker: koop je broodjes gelijk bij de Engelse dubbeldekker – de Brot-bus – midden in het park.
brot bus Bogota

Ciclovia

Van 7 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags zijn verschillende wegen in Bogota op zondag afgesloten voor de Ciclovia. Dan kun je fietsen (ook fietsen huren), skaten, wandelen of hardlopen. Als de zon schijnt is het wel druk en soms best chaotisch. Heel gezellig,maar lekker doorfietsen is er dan niet bij. Het credo van de Ciclovia is dan ook: ‘flaneren, niet haasten.’ Bogotanen pakken in de weekend vaak al heel vroeg de racefiets of mountainbike om de stad even te ontvluchten. Zo kun je al gelijk de bergen op  La Septima ter hoogte van Calle 84. Tot het tolhuisje op de top is het circa zes kilometer klimmen, bij een stijgingspercentage van ruim vijf procent.

Do as the Bogotans do-tip: 
Huur een fiets voor 9.000 pesos per uur (3 euro) of 50.000 pesos (16,50 euro) per dag en fiets mee. Leuke route is de Septima (7e straat). Dan kom je onder meer langs Parque del Chico en het leuke wijkje Usaquén.
fietsen in Colombia

Naar het park

Het beroemdste park van de stad is meteen ook het grootste: Simon Bolivar. Zelf kom ik er alleen met hardloopwedstrijden (de halve marathon van Bogota start en eindigt hier). Door z’n omvang staat het niet te boek als het veiligste park van de stad. Parque del Chico (aan de Septima) is een stuk gemoedelijker. Soms zijn er leuke marktjes te vinden en bij de Engelse dubbeldekker – de Brotbus – kun je koffie en lekkernijen halen. Dit is een relatief klein park, dus meer voor gezinnen dan om te fietsen of hardlopen.  Parque 93 – Calle 93 tussen Carrera 11 en 13 – ligt in de buurt van Parque del Chico en is klein, maar omgeving met tal van restaurantjes en daardoor zeer aardig. In de buurt vind je veel hotels en ambassades. Dit is een van de beste buurten van de stad. Even verderop is Parque el Virrey te vinden, een langgerekte strook groen.

Uitgaan

La Candelaria voelt dan wel als het centrum van stad, maar dit oudste gedeelte van Bogotá is niet de uitgaans-hotspot. Dan moet je naar de Zona Rosa (ondanks de naam is het geen Rosse Buurt zoals we die in Amsterdam kennen) gaan, te vinden tussen Calles 79 en 85 en Carreras 11 en 15. In het bijzonder is Zona T een aanrader, een autovrij straatje aan waar de Calle 82 en Carrera 11 elkaar raken. Ietsje verderop vind je Zona G. De ‘G’staat voor Gourmet en dat betekent: smullen geblazen. Zona G beslaat grofweg het gebied tussen Calle 65 en 71 en Carrera 3 en 10.

Hiken

Je verwacht het niet, maar je kunt je hike-schoenen al aantrekken in Zona G, want even verderop – waar Cra 1 en Calle 72 elkaar vinden – start Quebrada la Vieja, een heuse hike-trail de bergen in. En als je achterom kijkt, zie je de stad steeds kleiner worden. Doordeweeks is het pad geopend tussen 5 en 10 uur ’s ochtends (voor de vroege vogels dus) en in het weekend van 5 uur ’s ochtends tot 4 uur in de middag. Het pad wordt op sommige tijdstippen bewaakt door politie-agenten. Als die er niet zijn en het is verder akelig stil is het volgens het ‘no dar papaya’-principe beter om terug te keren. De wijk waar de Quebrada la Vieja begint is zeer welgesteld, maar als toerist je op verlaten plekken in of rond de stad begeven, is geen aanrader. Ook prima om te hiken zijn de natuurparken Chingaza en Chicaque op een steenworp afstand van de hoofdstad.