Een 3-weekse Colombia-rondreis voor 3.000 euro. Is dat haalbaar?

Kun je met een totaalbudget van 3.000 euro je drie weken vermaken in Colombia? We zoeken het voor je uit.
De retourvlucht – vanaf 550 euro
Wie de gok aandurft om bijvoorbeeld aankomende mei te reizen, ziet dat een retourticket voor 550 euro (zelfs iets minder) haalbaar is. Overigens kan een retourtje in het hoogseizoen (en in normale tijden) tot 1.200 euro kosten. Wil je veilig zitten met je berekening? Ga dan uit van 800-1000 euro voor een retourticket.
Binnenlandse vluchten – vanaf 200 euro
Een binnenlands retourtje Bogota-Cartagena kost je in mei slechts 65 euro. En een heen-en weer van de hoofdstad naar Medellin bedraagt circa 50 euro. Zelfs al je drie binnenlandse vluchten neemt, ben je hooguit 200 euro kwijt. Ook die kosten kunnen in het hoogseizoen in een normale markt hoger liggen. Toch zijn binnenlandse vluchten over het algemeen zeer goed te betalen.
De overnachting – 700 euro
Als je 21 dagen voor een hostel zou kiezen, ben je in totaal voor circa 300 euro wel klaar. Reken voor een overnachting circa 15 euro. Liever luxer? Voor 70 euro heb je al een tweepersoonskamer in een prima hotel. En als je even verder zoekt, kun je ook goed slagen in de categorie 50 tot 60 euro. Maar met een totaalbudget van 1400 euro voor 21 totaalovernachtingen zit je waarschijnlijk goed. Omdat we uitgaan van een tweepersoonskamer, kun je – mits je met iemand anders reist – de hotelkosten delen. Voor 700 euro per persoon kom je dus een heel eind.
Eten en drinken – 700 euro
Beroemd in Colombia is het ‘menu van de dag’ dat kleinere, simpele restaurantjes aanbieden. In elke stad of dorp vind je voldoende van die restaurants en daar eet je voor 2 of 3 euro je buikje rond met rijst, bonen, stukje kip, avocado, bakbanaan, soepje en een simpel drankje. Als je dat drie weken doet en ook het ontbijt en het diner simpel houdt, heb je aan twintig euro per dag voldoende (inclusief tussendoortjes, snacks, water en een biertje. Daar kun je zelf nauwelijks tegenop koken. Maar ook de luxere ketens als Crepes & Waffles, OMA en WOK bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voor circa 15 euro per persoon heb je een uitgebreide lunch of diner. Ter illustratie: bij WOK betaal je circa 5 tot 6 euro voor je sushi (8 stuks) en 7 euro voor een hoofdgerecht. We gaan even voor de nodige luxe: 5 euro ontbijt, 7 euro lunch en 15 euro diner. Tussendoor nog snacks en drankjes en we komen uit op 35 euro per dag. Circa 700 euro voor drie weken.
Vervoer ter plekke – 650 euro
Voor het vervoer vanaf het vliegveld en voor de wat kortere verplaatsingen zul je waarschijnlijk een taxi bestellen. Voor een korte rit ben je voor een paar euro klaar, na een rit van een half uur staat de taximeter hooguit op twee tientjes. Wil je dat een gids met zijn eigen toeristenbusje je naar een unieke bestemming brengt en je weer ophaalt, ga dan uit van ongeveer 100 euro op een dag. (Hangt heel erg af wat je wenst, maar ter indicatie). We gaan voor de rekensom er even vanuit dat je twee keer per week met een gids op pad gaat. Dan ben je in drie weken 600 euro kwijt. Elke dag vier korte(re) taxiritjes: 4 x 6 euro, is 24 euro per dag. En ongeveer 500 euro voor je totale reis. Reken daar nog eens 200 euro bij op voor middenlange ritten en je bent 1300 euro kwijt aan taxi’s en toeristische busjes. Omdat je waarschijnlijk met iemand anders reist, halveren we het: 650 euro per persoon.
Overige kosten – 200 euro
Je kunt je Colombia-rondreis zo gek maken als je zelf wilt. Huur een auto, ga mee op een zeilboot, overnacht op een paradijselijk eiland. Maar als je af en toe een museum bezoekt, een natuurpark, of andere bezienswaardigheden, dan vallen de overige kosten erg mee. We calculeren voor nu even 200 euro.
Totaalbudget
Je ziet het: voor precies 3.000 euro – hoe calculeren we het zo? – kun je een behoorlijk luxe rondreis maken van drie weken door Colombia. Het is vanzelfsprekend van veel factoren afhankelijk of je het ook echt redt, of dat je meer of misschien wel minder geld kwijt bent. Reis je alleen of met een reisgenoot? Reis je in het hoog- of in het laagseizoen? Ben je een backpacker of een luxereiziger? Lig je vooral aan het strand, of kies je voor veel verplaatsingen en uitjes?
Zie de bovenstaande berekening dus vooral als knoppen waar je aan kunt draaien. Best kans dat jij straks 850 euro betaalt voor je ticket, maar als vervolgens voor gemiddeld 50 euro per dag slaapt (in plaats van de voorgestelde 70 euro), ‘verdien’ je al weer reisbudget terug. Als je een echte budgetreiziger bent, kun je al backpackend, buspakkend en in hostelsslapend in het laagseizoen voor 2.000 euro je lol op. Wil je lekker ongelimiteerd eten, slapen en reizen, dan is 4.000 euro wellicht een betere indicatie. En de gulden middenweg? De voorgestelde 3.000 euro aan reisbudget.
Maar staar je – als het financieel kan – niet blind op een budget. Achteraf is het bijna áltijd zonde dat je uit kostenoverwegingen bepaalde dingen niet doet. Want hoe vaak vaar je op een zeilboot door de Caraïben? Of slaap je op dat haast onbewoonde eiland?
Beeld: Cartagena – Leandro Loureiro, Unsplash.com.