El Islote: het drukste eiland ter wereld

El Islote: het drukste eiland ter wereld
Waar een onbewoond eiland de fantasieën prikkelt, daar doet het Colombiaanse El Islote het met het tegenovergestelde. Het is ’s werelds dichtstbevolkte stukje land omringd door zee. Op bijna een tiende van een vierkante kilometer leven circa 1.200 mensen.

Huishoudens van tien personen

Wat Robinson Crusoe zo aangrijpend maakte is de uitzichtloosheid van een geheel verlaten eiland. Godvergeten alleen moet je het zien te redden, turend naar de horizon in de hoop op een passerend schip. Nee, dan kun je beter aanspoelen op El Islote. Het eiland op een uur varen vanuit de Colombiaanse westkust is verre van onbewoond. Je treft er zeker 700 zielen. Als de schoolgaande kinderen zijn teruggekeerd van het vasteland tikt het aantal zelfs ruim meer dan duizend aan. En dat woont in circa honderd huisjes. Ruim tien personen per ‘casa’ dus.

Opgeslokt

Vanuit de lucht gezien doet El Islote ridicuul aan. Geen palmbomen met wat huizen, maar een eiland compleet volgebouwd. Geen centimeter is meer vrij voor de oorspronkelijk vegetatie. El Islote is opgeslokt door het dorpje Santa Cruz.

Voetballen bij de buren

Het eiland staat zo vol met huisjes dat er geen ruimte is voor iets anders. De oudere kinderen gaan aan de vaste wal naar school, bij gebrek aan een begraafplaats worden overledenen op een naburig eiland begraven en zelfs voor een partijtje voetballen moeten de inwoners de oversteek wagen naar het naburige Mucura Key. Er is wel een publiek plein. Wel eentje die de recordboeken ingaat als kleinste plaza ter wereld. Het is net zo groot als een half tennisveld.

Slapen zonder muggen

Prachtig is de ontstaansgeschiedenis van Santa Cruz. Een Colombiaanse visser ontdekte 150 jaar geleden dat het eiland geen muggen had. Vrij uitzonderlijk in de zwoele kustgebieden. Het schijnt dat de visser er zo heerlijk had geslapen zonder zoemende vriendjes dat hij nooit meer weg is gegaan.

Water en elektriciteit

Qua voorzieningen is er in die anderhalve eeuw weinig veranderd. Het eiland heeft geen eigen watervoorziening en is daarvoor aangewezen op de hulp van de Colombiaanse marine die om de paar weken water bezorgt. Er is geen dokter en een aggregaat levert maar aan een paar huisjes elektriciteit.

Vredig

Toch zijn de inwoners zeer gelukkig. Ze omschrijven het leven in Santa Cruz als vredig en rustig en er heerst – hoe kan het haast anders – een grote sociale verbondenheid.

Trekpleister

Toeristen die een glimp van dit bijzondere eiland willen opvangen, kunnen het beste een hotel boeken op het nabijgelegen Mucura eiland. Want je raad het al: El Islote heeft zelf geen ruimte om te toeristen te herbergen. Vanuit Cartagena is Isla Mucura over zee te bereiken.