El Peñól de Guatapé: 659 treden dichter bij de hemel

El Peñól de Guatapé: 659 treden dichter bij de hemel

Op twee uur rijden buiten Medellin ligt Guatapé. Een prachtig stadje dat omringd wordt door beeldschone natuur. Een onwaarschijnlijk uitzicht daarop heb je van El Peñól de Guatapé, een gigantisch rotsblok midden in het landschap. Om de top te bereiken zal je wel eerst 659 treden – en een hike vanuit Guatapé – moeten trotseren.

Muurschilderingen

Het dorpje Guatapé nodigt uit om een nachtje te blijven. Het lijkt namelijk zo weggelopen uit een sprookjesboek met al die fel gekleurde huisjes. Elk gebouw is voorzien van ‘zócalos’, muurschilderingen die typisch zijn voor Guatapé. In het dorpje zelf kan er geslapen worden, maar erom omheen zijn ook tal van prachtige hotels en ecolodges met uitzicht op meren of groen.

El Peñón de Guatapé

El Peñol (het is El Peñól de Guatapé, of El Peñol) kun je al van verre zien liggen. Het gekke is dat hij dan nog niet zo hoog lijkt, maar met iedere stap die je zet, groeit het rotsblok mee. Een wandeling vanuit het dorpje duurt ongeveer een uur en is best uitdagend met een wiebelend houten bruggetje – niet voor mensen met hoogtevrees – en een steile heuvel. De wandeling is adembenemend met meren, heuvels en groen om je heen.

El Peñón de Guatapé

659 treden

En dan begint de tocht naar boven, 659 treetjes lang. Wie de Utrechtse Domtoren – ‘slechts’ 465 treden – wel eens bestegen heeft, krijgt een indicatie hoe pittig dat kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende rustplaatsjes uit de steen gehakt, om even bij te komen en van het steeds indrukwekkender uitzicht te genieten.

Op de top van El Peñol volgt de beloning; een magistraal 360 graden-uitzicht.