Eten en uit eten: wat kost dat in Colombia?

Eten en uit eten: wat kost dat in Colombia?

Als je straks op vakantie bent in Colombia, wil je natuurlijk wel weten hoeveel budget je moet reserveren voor eten en drinken. En wat is nog meer handig om te weten?

Uit eten gaan in Colombia is spotgoedkoop. Zeker bij lokale restaurantjes buiten de grote steden kun je voor 10.000 tot 20.000 pesos je buikje vol eten. Voor 2,50-5,00 euro per persoon, zeg maar. Dan krijg je wel de plaatselijke specialiteiten: rijst, bonen, vlees, kip of vis, avocado, gebakken banaan, een soepje en een verse vruchtensap.

Niets mis mee, maar wil je wat internationaler eten, dan kom je meestal uit bij de lokale pizzeria of – en dat zijn aanraders – bij ketens zoals Crepes & Waffles, WOK, Archies (Italiaans) en El Corral (hamburgers). Bij Crepes & Waffles vind je prima salades, pannekoeken met hartige vulling of een fijne wrap of gevuld brood. Zowel de ambiance als de bediening zijn prima, net als het eten. Reken 4 euro voor een voorgerecht en ongeveer het dubbele voor een hoofdgerecht. Sla de toetjes niet over, want het verse ijs is voortreffelijk. WOK is een Aziatisch restaurant met veel verschillende sushi, en gerechten uit alles Aziatische windstreken: van Vietnam tot China en van Indonesië tot Thailand. Een hoofdgerecht – probeer zeker de Nasi Goreng – kost je minder dan een tientje. Ook hier zijn de nagerechten subliem.

Vooral in de grotere steden heb je natuurlijk nog veel meer keuze aan restaurants en menu’s, maar zo heb je alvast een eerste prijsindicatie. Ga je naar de supermarkt, dan schrik je waarschijnlijk van de prijzen. Zeker de luxere producten zijn behoorlijk duur. Beter haal je je eten bij een plaatselijke overdekte groentemarkt. Daar verkopen ze naast groenten en fruit ook zuivel, vlees en kip. Die prijzen zijn vaak veel schappelijker.

Als je naar een restaurant gaat, weet dan dat reserveren vaak niet mogelijk is. Zeker bij de genoemde ketens WOK en Crepes & Waffles staan er rijen als je laat komt. Vooral tijdens de lunch in het weekend is het druk. Wil je zeker een plek hebben kom dan voor 12.30 uur. Bestellen kan ook. Reken dan wel op een wachttijd van 1 tot 2 uur. Ook hier weer geldt: hoe eerder je bestelt, hoe eerder ze komen. Een goede app voor je bestellingen is Rappi. Spreek je goed Spaans dan kun je het restaurant ook zelf bellen voor ‘domicilios’ (thuisbezorging) of via de website of app van het restaurant bestellen. Voor thuisbezorgen betaal je vaak iets extra’s, meestal iets van 6.000 pesos (circa 1,80 euro).

In een restaurant is het vrij gebruikelijk dat als er een gerecht klaar is, dat het op tafel komt. Zo kan het voorkomen dat er een pauze van enkele minuten tussen de geserveerde gerechten zit. Je tafelgenoot is misschien al halverwege zijn eten als het jouwe komt. Daar mag je vanzelfsprekend wat van zeggen. Komt de rekening, dan vraagt de bediening of ze service op de rekening mogen zetten. Ben je goed geholpen is het wel zo netjes om ‘ja’ te zeggen. De rekening komt dan iets hoger uit, maar je hoeft geen fooi meer te geven. Trouwens betaal je in Colombia nog vaak met cash. In het Spaans: en effectivo, maar de bediening zal je vragen of je liever met kaart of contant betaalt.

Beeld: Unsplash.com, Leila Issa.