FAQ

HET GROOTSTE RISICO IS DAT JE WILT BLIJVEN

Met die slogan prijsde het Colombiaanse verkeersbureau een tijdje haar land aan. Een mooie knipoog naar haar slechte imago. Maar is Colombia onveilig? Dat en meer vragen worden hier beantwoord.

Is Colombia veilig?

Gezien het imago van dit prachtige land is dit natuurlijk een veelgestelde vraag. Het slechte imago van Colombia stamt vooral uit de jaren negentig. Anno 2018 is er veel ten goede veranderd. Reizen in de toeristische gebieden is zeker – als je het hoofd erbij houdt – veilig. Verlies nooit uit het oog dat je in een ontwikkelingsland reist. Als je zich aan de volgende voorwaarden houdt, verklein je de kans op vervelende verrassingen tot een minimum:

  • Loop niet te koop met je bezittingen en pas goed op je bezittingen
  • Bewaar belangrijke papieren in de kluis in je hotel
  • Neem geen taxi’s op straat, maar alleen op officiële taxistandplaatsen bij hotels en winkelcentra
  • Ga niet te laat over straat of beperk je tot de toeristische gebieden
  • Niet zeker over de veiligheid op uw bestemming? Bekijk vooraf het reisadvies van de Rijksoverheid

Hoe duur is Colombia?

De lonen in Colombia zijn voor de gemiddelde werknemer laag. Een maandloon van 300 euro is helemaal geen uitzondering. Voor minder dan 4 euro laat je je haar knippen (mocht je daar behoefte aan hebben tijdens je verblijf) en ook een taxiritje kost een fractie van een Nederlands tarief. Voor pakweg een tientje kom je al een heel eind. Groente en fruit is ook goed betaalbaar. Uit eten gaan loopt eveneens niet in de papieren, maar is – afhankelijk van je smaak – niet spotgoedkoop. Reken op ongeveer 30-40 procent goedkoper dan in Nederland. Als olieproducerend land is de benzine heel goedkoop. Afhankelijk van de olieprijs en wisselkoers betaal je 65 eurocent per liter.

Kan ik elke taxi nemen?

Neem alleen taxi’s vanaf een officiële taxistandplaats. Die vind je bij de luchthaven, grote busstations en winkelcentra. Of laat de receptie van het hotel een taxi regelen. Stap nooit in midden op straat. Hoewel het wemelt van de taxi’s, is het tijdens spitsuur soms lastig een taxi te krijgen. Spreek vooraf een prijs af en bedenk je dat de prijzen veel lager liggen dan in Nederland. Ook handig, de taxi-app tappsi.

Moet ik mij laten vaccineren?

Als je vaak naar verre buitenlanden reist, is de kans groot dat het met je vaccinaties wel goed zit. Ga echter altijd vooraf naar huisarts of gezondheidsinstelling met verstand van zaken. Zij kunnen je precies adviseren. Bekend is dat voor sommige gebieden malaria-tabletten worden voorgeschreven. Belangrijk in dat geval is dat je om een second opinion vraagt, want hoewel deze website geen doktersadvies geeft, hebben wij onze twijfels aan de noodzaak hiervan voor een aantal van die gebieden. Anti-muggensticks met werkzame DEET kunnen echter nooit kwaad.

Hoe kom ik aan Colombiaanse pesos?

Bij je bank of het wisselkantoor hebben ze zelden Colombiaanse pesos (COP) voorhanden. Gelukkig hebben ze in Colombia, zeker in Bogota, op haast elke straathoek wel een pinautomaat. Vergeet niet je pinpas (via online bankieren) op wereldbetaling te zetten, want daarop staat het niet altijd automatisch. Houd er wel rekening mee dat pinnen best kostbaar is. De meeste banken vragen omgerekend iets van 5 euro per transactie en je eigen bank waarschijnlijk ook nog ruim 2 euro. Kies daarom voor een bank waar je veel tegelijk kunt pinnen. Bij de meeste banken is de limiet slechts 400.000 COP, afhankelijk van de wisselkoers zo’n 120. Als je daar 6 euro transactiekosten over betaalt (5% van het totaal) grenst dat natuurlijk aan oplichting. Servibanca laat je echter tot 780.000 COP pinnen en het Amerikaanse Citibank tot zeker 1,1 miljoen COP*. Dan is 7 euro aan kosten nog altijd veel, maar te overzien. (De koers van de peso fluctueert behoorlijk, voor de laatste wisselkoers kijk je hier).
* Actuele situatie begin 2018

Kan ik makkelijk rondreizen?

Het meest wordt het vliegtuig gebruikt in Colombia. Tussen de grote steden wordt er dagelijks zeer frequent gevlogen via betrouwbare vliegmaatschappijen. De afstanden zijn vaak groot of er liggen hoge bergen of ruige natuur tussen twee bestemmingen. Lokaal is de taxi een goed vervoermiddel (want niet duur). 

Hoe toeristisch is Colombia?

In 2016 bezochten 3,3 miljoen buitenlanders Colombia volgens het UNWTO. De groei neemt al jaren toe, waarmee de voorzieningen voor toeristen toenemen. Vergeet bovendien niet dat Colombianen gek zijn op vakantie in eigen land, dus verwacht prima hotels.