Fietsen in Colombia: weer eens wat anders dan de Tourmalet

Fietsen in Colombia: weer eens wat anders dan de Tourmalet

Als je een echte wielerfan bent trek je ’s zomers waarschijnlijk naar Frankrijk om mythische cols als de Tourmalet, l’Alpe d’Huez, de Galibier of de La Planche des Belles Filles te beklimmen. Een tip voor komend jaar: kom eens naar Colombia. Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Laurens Ten Dam gingen je voor.

Colombia staat met Egan Bernal, ‘Superman’ Lopez en Nairo Quintana bekend om zijn goede wielrenners. En steeds meer Europese (oud-) toppers weten het land te vinden voor de ultieme hoogtestage. Meervoudig wereld- en Olympisch kampioen Annemiek van Vleuten traint er al jaren en begin 2022 streken ook Jumbo Visma-renners Tom Dumoulin en Koen Bouwman er neer, samen met oud-prof Laurens Ten Dam. En schaatster Irene Schouten skeelerde en fietste in september nog door Medellin. In een interview met de NOS zei ze: “Ik volg Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin. Zij zijn hier al meerdere keren geweest om te fietsen, dus dan vertrouw ik erop dat het goed kan.”

Manizales: toppen tot 4.200 meter

Van Vleuten traint meestal in en rond Manizales, waar ze toppen tot 4.200 meter bedwingt. De stad ligt in de zogenoemde ‘koffiedriehoek’ en is een bekende – en dus veilige – toeristische besteming. Manizales ligt op ongeveer 2.100 meter hoogte en kent met een gemiddelde temperatuur van 17 graden Celsius een mild klimaat.

Medellin: 1.500 meter hoogte

Medellin en zijn omgeving – en goede fietstocht van Manizales vandaan – ligt op 1.500 meter. Daar is het dus lekker warm, maar door de hogere ligging nooit heet. Tom Dumoulin en Koen Bouwman bereidden zich daar in de buurt voor op het wielerseizoen van 2022 met in hun kielzog de koning van de lange ontsnappingen Taco van der Hoorn en Colombiaanse topper Rigoberto Urán.

Transcordilleras Rally

Laurens Ten Dam reed in 2022 in Colombia de Transcordilleras Rally. Dat is een achtdaagse tocht over een lengte van 1.100 kilometer over onverhard terrein. Om het extra pittig te maken stopte de organisatie er 25.000 hoogtekilometers in. Trouwens een makkie om zoveel hoogtemeters bij elkaar te sprokkelen in het zeer bergachtige Colombia.

Bogotá

Ook rondom Bogotá kun je fantastisch fietsen. Egan Bernal komt bijvoorbeeld uit Zipaquira, een stadje in de buurt van de hoofdstad en Nairo Quintana uit Tunja, een provinciestad op een paar uurtjes rijden vanaf Bogotá.

De voordelen van fietsen in Colombia

– Bijna altijd goed weer
– Genoeg hoogtekilometers
– Relatief goedkoop verblijf
– Colombia heeft een echte fietscultuur
– Ideaal voor hoogtestage
– ‘Ik heb de Tourmalet beklommen’ klinkt stoer, maar ‘ik heb door de Andes gefietst’ nog net iets stoerder
– Prachtig en heel divers landschap

De aandachtspunten bij fietsen in Colombia

– Verre reis en relatief duur ticket
– Verkeer is chaotisch, dus let op je veiligheid
– Neem wat extra setjes binnenbanden of plakspullen mee, lekrijden gebeurt vaak

Beeld: unsplash.com