Van gangsterland naar El Dorado

Van gangsterland naar El Dorado

Colombia was het land van cocaïne en tomeloos geweld. Nu is het weer wat het ooit was: El Dorado, Het Gouden Rijk. Jens Holierhoek, journalist en inwoner van hoofdstad Bogota, is je gids.

Kijk, zo kom je nooit van je slechte imago af. Is drugskoning Pablo Escobar bijna een kwart eeuw dood, haalt Netflix hem weer van stal voor de serie Narcos. Medellín, de vroegere thuishaven van de topcrimineel, is anno 2016 in niets meer het Medellín uit de hitserie. Recente misdaadcijfers zijn het onwrikbare bewijs. Waar het bewind van Escobar, Plata o plomo – geld of kogels –, leidde tot zo’n achtduizend dodelijke slachtoffers, vierde Medellín afgelopen jaar tweehonderd dagen zonder ook maar één moord. Nul, nada. Ongekend voor een stad van drie miljoen inwoners, maar een regelrecht wereldwonder gezien de bloedige geschiedenis. De stad staat symbool voor de grote stappen voorwaarts die Colombia maakt.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees verder in The Big Black Book 19, nu in de kiosk, online via magzine.nu en via bigblackbook.nl.