Wat als je nu niet 3 weken de tijd hebt? Een Colombia rondreis in vogelvlucht

Wat als je nu niet 3 weken de tijd hebt? Een Colombia rondreis in vogelvlucht

Mijn eerste kennismaking met Colombia in 2008 bestond uit een reis van slechts 10 dagen. Achteraf had ik wel langer willen blijven, maar wist ik veel. Ik was uitgenodigd voor een bruiloft en zag het meer als tussendoortje dan als mogelijkheid om zo lang mogelijk te blijven. Nou ja, dat maak in dan nu in ieder geval ruimschoots goed.

De aankomst

Mijn reis begon als ik het mij goed herinner op donderdagavond nadat ik in Madrid (ik vloog met Iberia) een overstap maakte. De luchthaven van Bogota was nog niet verbouwd, dus ik kwam in de oude ietwat vervallen aankomsthal binnen. Mijn koffer had de overstap niet goed begrepen en die was dus niet aangekomen. De bagagemedewerkster kon vertellen dat hij inderdaad nog in de Spaanse hoofdstad bivakkeerde.

De jetlag had mij behoorlijk te pakken, maar in plaats van het bed op te zoeken, vond ik mij – zonder schone kleren – iets later terug in een bar in de uitgaanswijk (Zona T) van de stad. Met een mix van bruiloftsgasten en Colombianen werd geproost op een mooie bruiloft en even zo mooie reis, van dus een dikke week.

Bogota

Dag 1 Bogota

De volgende dag stond in het teken van het bezichtigen van de highlights van Bogota: het Goud Museum,  Botero Museum, Monserrate, La Candelaria en plaza Bolivar. Hoewel Bogota voor sommige reizigers niet bovenaan het verlanglijstje staat, vond ik bovenstaande bezoekjes toch het ideale voorgerechtje dat naar meer smaakt. Op de eerste dag ging ik ’s avond naar de bruiloftsreceptie, waar wie een dergelijk festijn niet op de planning heeft staan doet er goed aan op naar Andres Carne de Res te gaan, net buiten Bogota. Behoorlijk kitsch, maar eigenlijk stiekem heerlijk om in de vakantiesfeer te komen.

andres carne del res
Een beetje fout, maar eigenlijk heel erg leuk: Andres Carne Del Res.

 

Dag 2 Groot-Bogota

De zaterdag – dag twee 2 – stond de hele dag in het teken van de bruiloft. Eerst moest ik nog even naar El Dorado Airport om mijn koffer (met net pak) op te halen, want die was inmiddels gearriveerd. Tijdens de receptie had ik nog in een bonte mix van geleende kleding rondgewandeld, dus ik was blij om weer over mijn eigen spullen te kunnen beschikken.

Een Colombiaanse bruiloft is heel simpel opgebouwd. Je start met de huwelijksvoltrekking in een kerkje, hebt daarna even een pauze, waarna het diner begint. Na het eten zet de liveband vol in en gaan de voetjes van de vloer. Als stijve Hollander hang ik normaal liever aan de bar, maar hier moet – en wil je – wel mee in het ongedwongen feestegedruis. Zeker als de dames zo mooi zijn dat je er later met eentje trouwt.

Als reiziger met een beetje haast – je hebt immers net als ik maar een dag of 10 – kun je op de tweede dag ‘Groot-Bogota’ doen, met daarin het meer van Guatavita en de zoutmijn van Zipaquira. Wat mij betreft zijn beide bijzonder genoeg om te bezoeken, maar niet essentieel voor je reis. Outdoor-liefhebbers kunnen wellicht een prachtige wandeling  maken in de natuurparken Chingaza of Chicaque op schootsafstand van Bogota. Mijn advies: ga net als ik naar Villa de Leyva, bij mij dag 3 van de reis, bij jou dag 2.
Groot Bogota

Dag 3 Villa de Leyva

Of we fris de bus instapten naar Villa de Leyva kan ik mij niet meer voor de geest halen, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid waren we – circa 14 bruiloftsgasten uit alle delen van de wereld – behoorlijk brak. Van Bogota naar Villa de Leyva is het circa drie uur rijden, maar als je besluit nog even uit te stappen om onderweg een arepa – de typische Colombiaanse maiskoek –  te eten en ook nog even bij Puente Boyaca een belangrijk stukje geschiedenis opsnuift, ben je een uur of vier kwijt. Het overgrote deel van de reis gaat door de provincie Boyaca en die staat garant voor veel groen, prachtige bergtoppen en kleine dorpjes. Vroeg vertrekken is dus het devies, zodat je rond lunchtijd in Villa de Leyva aankomt. Villa de Leyva is zo’n typisch Colombaans koloniaal dorpje met mooie witte huisjes rondom het centrale plein. De Plaza in Villa de Leyva is de grootste van het land. Als je hotelletje net aan de ander kant van het dorp ligt hebt je overigens gelijk een mooie kennismaking met de gigantische kasseien. Je hobbelt dan stapvoets door dit schilderachtige plaatsje. Hoogbouw kent Villa de Leyva niet, dus je verblijfplaats heeft bijna altijd wel iets rustieks. Zoek online – bijvoorbeeld via Booking.com – vooral naar een hotel met een binnentuin. Villa de Leyva ligt op 2.100 meter, waardoor het net wat beter weer is dan in Bogota (dat op 2.600 meter ligt) en je dus in lente-achtige omstandigheden kunt ontbijten. Omringd door kolibri’s wel te verstaan, want die vind je hier overal. Mocht er nog een spoortje van vermoeidheid van de lange reis om van drukke werkweken zijn blijven hangen, dan ben je het in Villa de Leyva zo kwijt. Het is toeristisch maar verre van massaal en het leven kabbelt voort. In combinatie met het lekkere weer is het heer heerlijk toeven. Je kunt de middag van de eerste dag in Villa de Leyva vullen met rondwandelen door het dorpje, maar een fiets of een paard huren is net zo makkelijk geregeld.
villa de leyva

Dag 4 Villa de Leyva

Chinezen en Japanners staan bekend om hun Europa-in-no-time reizen. Ze werken dan alle hoogtepunten af in een week of zo. Wie volgens dezelfde methode Colombia doorkruist moet aan het einde van dag 3 – in mijn reis dus dag 4 – weer in Bogota zijn voor een vlucht richting het noorden of noordwesten (Santa Marta, Cartagena of Medellin). De terugreis is circa drie uur, maar je moet ook op tijd voor je vlucht zijn, dus neem minimaal een marge van vijf uur om zeker je vliegtuig te halen. Je hebt dan tot halverwege de middag om in Villa de Leyva rond te kijken. Het plaatsje staat eveneens bekend om z’n outdoor-activiteiten en terwijl je door het dorpje slentert, kom je altijd wel een aanbieder tegen. Een uitstapje naar de plaatselijke waterval in gezelschap met een gids is een aanrader.
Villa de Leyva

Villa de Leyva – Hoe kom je er?

Je kunt een bus nemen vanaf de centrale busterminal in Bogota naar Villa de Leyva. De meeste toeristen die op eigen houtje reizen, kiezen echter voor een chauffeursdienst. Je hotel in Bogota kent altijd wel een chauffeur die je naar Villa de Leyva wil brengen. Het is naar Europese begrippen goedkoop, maar vergeet niet je chauffeur ook weer drie uur terug naar Bogota moet, dus je betaalt een dubbel tarief. Mail voor de zekerheid je hotel in Bogota voorafgaand aan je reis wat je van plan bent en dan kunnen ze op tijd al een chauffeur voor je regelen. Maak ook goede afspraken voor je terugreis, want vaak wil de chauffeur je ook weer op komen halen. Over het algemeen komen chauffeurs die met hotels werken hun afspraak voorbeeldig na, maar informeer op de dag van de terugreis voor zekerheid bijtijds of je chauffeur je niet vergeten is.

Dag 5 Santa Marta/Parque Tayrona

Ook wij gingen in de namiddag richting Bogota om de vlucht naar Santa Marta in het Caraïbische noorden te pakken. Dan ging maar net goed, want in het zicht van de haven, we zagen El Dorado al in de verte liggen, kwamen we in de file terecht. Na een kwartiertje de situatie te hebben aangekeken verlieten we – onder luid protest van onze chauffeur – het toeristenbusje om de voorbijrazende taxi’s op de parallelrijbaan aan te houden. Met succes. In drie of taxi’s wisten we het hele gezelschap op de luchthaven te krijgen om even later bezweet van het rennen in de vliegtuigstoel te ploffen. In het donker kwamen we in Santa Marta aan, om de volgende dag – dag 5 – de stad te verkennen. In Santa Marta hoef je geen dagen te blijven, maar het typische Caraïbische gevoel heb je hier zo te pakken. Overal op straat wordt waar verkocht en ten opzichte van het mondaine Cartagena heeft de stad een wat rauwer randje. Na een paar uurtjes rondlopen, namen wij vroeg in de middag de (gehuurde) bus richting Parque Tayrona. Al schijn je dat ook – ik meen in 45 minuten – per boot te kunnen doen.

Unicode
Nationaal Park Tayrona

Dag 6 Parque Tayrona

In Nationaal Park Tayrona ontmoet het oerwoud het strand. Het is erg populair bij backpackers, maar je kunt ook logeren in ecolodges, zoals wij deden. Het avontuurlijke karakter van Tayrona begint al als je de bus uitstapt, want om bij het strand te komen moet je nog een minuut of 50 een kleine hike doen. De koffers gaan op de rug van ezeltjes, waarna je in colonne richting ecolodge wandelt. Door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de warmte kwam ik drijfnat aan. Hoe zouden die ezeltjes zich voelen die dit meermaals op een dag doen? Je moet onderweg ook niet raar kijken als je midden op het pad een slang een knaagdier ziet verorberen. In Parque Tayrona kun je genieten van een heerlijke strandvakantie, maar ook lekker hiken door het oerwoud.

Dag 7 Cartagena

Op dag 7 – dag 6 in jouw schema – vervolgden wij onze reis naar Cartagena. Per gehuurde bus. Onder weg kom je dan langs , bekend om Shakira en het carnaval dat daar elk jaar begin februari weer losbarst. Na Rio de Janeiro is dit het grootste carnaval ter wereld. De oude binnenstad van Cartagena staat op de wereldergoedlijst en meteen is duidelijk waarom. Binnen de oude vesting lijk je zo een boek van Gabriel Garcia Marquez te zijn binnengestapt. De gezellig straatjes, het mondaine karakter, de prima hotels en eetgelegenheden maken dat je wel een week in Cartagena wilt blijven. Het leukste is om in een hotel binnen de stadsmuren te verblijven, al kun je ook voor een hotel aan het strand kiezen. Je zit dan wel in een hoog wit torencomplex en dat is danwel goedkoper maar een stuk minder charmant dan een hotel in Oud Cartagena. Sluit je eerste dag af in Cartagena op het Castillo de San Felipe de Barajas. Vanaf deze voormalige verdedigingslinie is de zonsondergang spectaculair.
Castillo de San Felipe de BarajasCastillo de San Felipe de Barajas

Dag 8 Islas del Rosario

Als je bij de Puerta del Reloj de ommuurde binnenstad verlaat, sta je vrijwel gelijk in het haventje van Cartagena. Vanaf daar pak je met gemak een boot voor een dagtrip langs de idyllische eilandjes voor de kust van de badplaats, de Islas del Rosario, zoals wij ook deden. Er zijn verschillende tours waar je uit kunt kiezen, onder meer eentje die je langs het Oceanario voert waar je roggen, schilpadden en zelfs dolfijnen kunt aanschouwen. Zorg in ieder geval dat je Isla Grande niet mist. Je kunt hier een paar uurtjes blijven, maar ook een paar dagen. Op tijd reserveren is dan wel een must, want vanwege het kleinschalige karakter zijn de bedden zo vergeven.

Islas del Rosario
Islas del Rosario

Dag 9 Terug naar Bogota

Zo zie je maar – in 8 dagen – wij deden er 9 over, kun je best wat van Colombia zien. Op dag 9 en 10 verbleef ik zelf nog in Bogota, maar die kun je natuurlijk ook verdelen over de rest van je Colombia rondreis. Zo kun je Medellin inclusief de koffie-driehoek nog inplannen op je terugreis vanaf Cartagena. Of beter nog: je start in Bogota, reist naar Medelin en omgeving om daarna in Cartagena uit te komen.

Mijn Colombia rondreis

Dag 1 Bogota
Dag 2 Bogota
Dag 3 Villa de Leyva
Dag 4 Villa de Leyva
Dag 5 Santa Marta/Parque Tayrona
Dag 6 Parque Tayrona
Dag 7 Cartagena
Dag 8 Cartagena/Islas del Rosario
Dag 9 Bogota
Dag 10 Naar huis

Jouw Colombia rondreis

Dag 1 Bogota
Dag 2 Villa de Leyva
Dag 3 Villa de Leyva
Dag 4 Santa Marta/Parque Tayrona
Dag 5 Parque Tayrona
Dag 6 Cartagena
Dag 7 Cartagena /Islas del Rosario
Dag 8 Naar huis/nieuwe bestemming in Zuid-Amerika

Alternatief

Dag 8 Medellin
Dag 9 Medellin/koffiestreek
Dag 10 Bogota/naar huis