Groot-Bogota: 10 dag- en overnachttrips vanuit de hoofdstad

Groot-Bogota: 10 dag- en overnachttrips vanuit de hoofdstad

Rondom Bogota is van alles te beleven. We hebben er een top-10 van voor je gemaakt.

#1 Villa de Leyva

Met zijn immense vierkante centrale plein vol kasseien is Villa de Leyva – op zo’n 4 uur rijden buiten Bogota –  een toonbeeld van een typisch koloniaal Colombiaans dorpje. Zestig jaar geleden werd Villa de Leyva uitgeroepen tot nationaal monument, waardoor hier – wat een verademing – geen moderne architectuur te vinden is. Een aanrader: hiken, paardrijden of fietsen door de prachtige omgeving.

#2 Zipaquira

Een echte aanrader is de adembenemende zoutkathedraal van Zipaquira, zo’n 50 kilometer buiten de stad. In een vroegere zoutmijn is ondergronds een kathedraal uitgehakt die door z’n fraaie verlichting iets mythisch meekrijgt.

#3 Chicaque

Ongeveer 20 kilometer ten westen van Bogota is het fijn hiken in Parque Natural Chicaque, waarbij de bergtoppen (rond de 3.000 meter) zich letterlijk in nevel hullen. Na de hike is het mogelijk om per jeep naar de uitgang te worden gebracht. Teruglopen kan, al is dat gezien de behoorlijk steile trappen alleen weggelegd voor diegenen met een betere conditie.

#4 Laguna de Guatavita

Voor wie achter de mythe van El Dorado wil komen: op 50 kilometer ten noordoosten van Bogota ligt het perfect ronde meer van Guatavita. In dit meer brachten de Muisca-indianen hun offers van goud.

#5 La Chorrera

La Chorrera is met 590 meter de langste waterval van Colombia. Die zal dan wel diep verscholen in het oerwoud liggen. Mis. Op 45 minuten van Bogota kun je dit natuurschoon al aanschouwen.  Volg de weg richting Choachi en de bordjes doemen vanzelf op. Vanaf de entree bij El Chiflon is het een uur en een kwartiertje wandelen.

#6 Chingaza

Watervallen spotten kun je ook doen in Nationaal Park Chingaza, ten noordoosten van Bogota. Boven de 3.000 meter hoogte bereik je de paramo met haar unieke flora en fauna. Het ruim 76.000 hectare grote gebied herbergt 40 meren en zorgt voor 80 procent voor het drinkwater in Bogota. Dat is zo schoon, dat je het uit de kraan kunt drinken.

#7 Paipa

Ten noorden van de Bogota ligt de provincie Boyaca. Naast Villa de Leyva is hier ook de provinciestad Tunja te vinden en ‘kuuroord’ Paipa. Paipa – zo’n 180 kilometer (3 uur) boven de hoofdstad – kent namelijk een aantal thermale bronnen. Er is ook een groot meer voor de watersportliefhebbers (om om een wandeling omheen te maken).

#8 La Mesa/Girardot

Voor Colombianen is het in Bogota fris. Elke dag twintig graden is inderdaad afschuwelijk. Daarom verlaten veel Bogotanen in de lange weekenden – de zogenaamde puentes – de stad voor de lager gelegen gebieden. Tierra Caliente noemen ze dat ofwel, de warme aarde. La Mesa is een populaire bestemming om even op te warmen, net als Girardot.

#9 Suesca

Rotsklimmen en hiking doe je in Suesca, drie kwartier buiten de stad. De Bogota Rivier nodigt uit voor mooie wandelingen, maar eigenlijk neemt iedereen de stijgijzers mee in het epi-centrum van de Colombiaanse klimwereld.

#10 Andres Carne de Res

In Chia, net buiten de tolpoortjes van Bogota, is Andres Carne de Res te vinden. De oer-vestiging dan he, want in de stad loop je ook tegen dependances van het beroemde restaurant aan. Maar nergens is de sfeer zo bijzonder als in het gigantische eetcafé met een menukaart zo dik als een glossy, een heuse dansvloer en bedienend personeel dat op de tafels danst.