Heerlijk in de hangmat: ontspannen op z’n Colombiaans

Heerlijk in de hangmat: ontspannen op z’n Colombiaans


Wedden dat jij tijdens je rondreis door Colombia minstens één keer in een hangmat hebt gelegen? Dat lekkere luie vakantiegevoel creëer je voortaan thuis met een hangmat- of hangstoel van Colombiaanse makelij. Voor buiten, maar ook – handig in de winter – voor binnen.

Zeg je Colombia, dan zeg je: wonderschone natuur, aardige mensen, koffie, bananen… en hangmatten. Want elke finca, hostel of hotel waar je komt, heeft wel een hangmat hangen. Niet zo gek ook, want de hangmat is even simpel als veelzijdig. Zelf waardeer ik vooral de wiegende beweging die het maakt. Je duikt in de hangmat en geeft jezelf af een toe een zetje, totdat je al schommelend in slaap valt. Sommige mensen kunnen er met gemak een hele nacht in doorbrengen, maar ik vind de hangmat ideaal voor een siësta. Even ophangen op een schaduwrijke plek, verkoelend briesje erbij en je bent vertrokken.

Hangmat in huis

Thuis heb ik inmiddels ook een hangmat. Een tweepersoons exemplaar met een standaard voor binnen. Want in Bogotá is het – helaas – niet altijd hangmattenweer. De kinderen vinden het eveneens geweldig, al gebruiken die het meer als schommel of verstopplek dan als ‘relaxmeubel’. Het prettige aan de hangmat met standaard is dat je hem makkelijk opbouwt. In een paar minuten staat het geheel. Opbergen is ook kinderspel.

Made in Colombia

De tweepersoons hangmat die ik heb is de Chill Happy (89 euro) van Tropilex, vriend van Colombiablog.nl. Tropilex is een Nederlands bedrijf dat zijn hangmatten onder meer in Colombia laat maken. Want daar wonen immers de meesters. Hoewel ze verschillende soorten en maten hebben, vind ik het prettig dat de stof lekker dik is en van hoge kwaliteit. Echt een hangmat waar je wel wat jaartjes mee kunt doen.

Eerlijke productie

Wat ook fijn aan Tropilex is, is dat zij hun Colombiaanse productiefaciliteiten zelf bezoeken. Ze letten dus goed op de arbeidsomstandigheden. Bovendien is Tropilex lid van ‘1% For The Planet’. Dat betekent dat Tropilex minimaal 1% van haar jaarlijkse verkoopopbrengst doneert aan milieu-organisaties zonder winstoogmerk. De hoogwaardige hangmatten van Tropilex koop je onder meer op Hangmatwereld.nl en Dehangmat.nl.

Beeld; Unsplash, lindaseger