Het Colombia ABC: van Arepa tot Zipaquira

Het Colombia ABC: van Arepa tot Zipaquira

Colombia is een land met vele gezichten. Van prachtige stranden tot rode woestijnen en van jungle tot hoogvlaktes. Het land gevat in een snelle ABC:

A
Arepa: maistortilla/maiskoek die Colombianen graag eten
Amazone: rivier in het zuid-oosten van Colombia die kronkelt door het Amazone-regenwoud. Zie ook Leticia.

B
Barranquilla: Carnaval vieren op zijn Colombiaans.
Bogotá: hoofdstad vol files, maar met stiekem best wat bezienswaardigheden.
Barichara: relaxte toeristentrekker zes uur rijden ten noordoosten van Bogotá.
Baru: schiereiland in de buurt van Cartagena.

C
Cartagena: Caribische parel met eeuwenoude ommuurde stad.
Cali: salsa-hoofdstad van Colombia.
Ciclovia: zondagochtend fietsen door de autoluwe stad.
Chingaza: natuurpark nabij Bogotá. Ook mooi: Chicaque.

D
Dolfijnen spotten: in Colombia kun je dat op verschillende plekken. Het meest bijzondere exemplaar is de roze Orinoco-dolfijn die in de Amazone zwemt.

E
El Peñól de Guatapé, een gigantisch rotsblok midden in het landschap 2 uur buiten Medellin. Ideaal uitzichtpunt en notoire kuitenbijter (659 traptreden)

F
Festivals: de beroemdste festivals in Colombia zijn de Feria de las Flores (begin augustus, Medellin) en het Jazz festival van Cartagena (januari),

G
Laguna de Guatavita: op 50 kilometer ten noordoosten van Bogota ligt het perfect ronde meer van Guatavita. in dit meer offerden de Muisca-indianen hun goud. De legende van El Dorado komt hier vandaan.

H
Honda: binnen een uur of drie rijden vanaf hoofdstad Bogotá vind je onder meer populaire dagbestemmingen als Honda, Girardot, Villetta, Paipa, Villa de Leyva, Villavicencio en San Francisco.

I
Islas del Rosario: 27 Bounty-eilandjes voor de kust van Cartagena.

J
Johny Cay: klein koraaleiland op het zeer noordelijk gelegen eiland San Andres,

K
Koffie-driehoek: vanuit Medellin is het een halve dag rijden naar Armenia, de plek waar de beroemde Colombiaanse koffie vandaan komt.

L
Las Lajas:  imposante basiliek in Gotische stijl gebouwd in een kloof.
Leticia: junglestad in de Amazone. Ideale uitvalsbasis voor eco-toerisme.

M
Medellin: de stad van de eeuwige lente. Metropool vol optimisme en vooruitgang. Van A naar B reis je via een inventief systeem van kabelbanen.
Monserrate: hooggelegen klooster (op zo’n 3.000 meter) aan de rand van Bogotá. Het perfecte uitzicht over de miljoenstad. Monserrate laat zich goed combineren met een bezoek aan het wereldberoemde goudmuseum, het Botero-museum en de oudste wijk van de stad: La Candelaria.

N
No dar papaya: ‘Colombiaans’ voor wees niet naïef. Laat dus geen dure spullen in je hotelkamer rondslingeren als je even de deur uit gaat, maar doe ze in een kluis. En laat je rijkdommen op straat niet zien. Heb je veel geld gepind? Berg een groot deel eerst veilig op voordat je de stad ingaat.

O
Oceanario Islas del Rosario: oceanarium voor de kust van Cartagena waarbij je de roggen, schildpadden, haaien en dolfijnen vaak gewoon aan kunt raken.

P
Pasto: zuidelijke stad, bekend om haar Carnaval de Negros y Blanco.
Popayán: koloniale stad vol met witte huisjes. Uit het pittoreske plaatsje komen veel dichters en schilders vandaan.

Q
Quibdó: een van de natste steden ter wereld en hoofdstad van de Chocó-regio.

R
Raquira: authentiek dorpje met felgekleurde huisjes in de buurt van Villa de Leyva.

S
San Gil: provinciestad en outdoorwalhalla. Hier kun je onder meer raften, ziplinen, langs watervallen abseilen en grotten bezoeken.
Salento: de kleurrijke uitvalsbasis naar de Valle de Cocora, ofwel de Cocora Vallei. Het wonderschone landschap wordt hier gekenmerkt die waspalmen die wel 50 meter hoog reiken.
Santa Marta: broeierige kuststad en toegangspoort tot parque Tayrona.
San Agustín: 3.300 jaar geleden leefden hier een indianenstam die haar doden eerde door middel van stenen beelden. De beelden – vele honderden – staan er nog steeds.

T
Tatacoa: woestijn in twee varianten. Naast een rode woestijn bestaat er ook een grijze woestijn.
Tayrona: 150 vierkante kilometer groot nationaal park, waarvan de stranden in menig top-10 staan, wereldwijd gezien.

U
Usaquen: Zeker in het weekeinde doet de hoofstedelijke wijk Usaquen – gelegen ten oosten van Carrera 7 tussen Calle 116 en Calle 127 – je denken aan een idyllisch Frans dorpje. Gezellige doorgangetjes, leuke pleintjes en overal straatartiesten en marktjes. Een goede plek voor een zondaglunch na de Ciclovia.

V
Villa de Leyva: koloniaal dorpje op zo’n drie uur rijden buiten Bogota. Op het grootste centrale plein van Colombia is het goed mensen en sterren kijken. Rondom Villa de Leyva is het prettig hiken, paardrijden of fietsen in de rijke natuur.

De Verloren Stad: in 1975 ontdekte Ciudad Perdida verscholen in de jungle. In een hike van bijna een week, loop je namelijk en terug.

W
Walvissen spotten: de bultrugwalvis zwemt maar al te graag van de koude wateren van het Antarctisch schiereiland langs Zuid-Amerika en houdt dan in juni een stop juni in een verborgen hoekje in het Utria National Park in Choco.
Wok: restaurantketen bekend om zijn prima Aziatische gerechten voor een redelijke prijs.

X
X-treem veel natuur: op buurland Brazilië na heeft Colombia de grootste diversiteit aan flora en fauna ter wereld. Colombia telt alleen al 3.000 vlindersoorten, tel daar nog bijna 1.900 vogelsoorten op en 700 amfibie-soorten je krijgt een idee van die extreme (bio)diversiteit.

Y
Ysjes eten: ok, we smokkelen even met de schrijfwijze, maar heerlijk ijs verkopen ze bij Crepes & Waffles.

Z
Zipaquira: vroegere zoutmijn op zo’n 50 kilometer buiten Bogota waarin een ondergrondse kathedraal is uitgehakt.

Beeld: Unsplash.com, Christian Holzinger.