Hoog, hoger, hoogst: van bikini tot winterjas

Wie een rondreis maakt door Colombia mag alle soorten kleding inpakken. Grote kans immers dat je naast een bezoek aan de Caraïbische kust ook toppen van bijna 4.000 meter bedwingt.
0 meter – Caraïbische kust
Cartagena, Santa Marta, Islas del Rosario, Parque National Tayrona: ze liggen allemaal op zeeniveau. Reken dus op 30-35 graden Celsius.
Wat pak ik in? Zwemkleding en een regenjas voor een sporadisch buitje.
750 meter – Cali
Zelf zijn we het met de peilstok niet gaan meten, maar volgens Floodmap ligt de stad van de Salsa op zo’n 750 meter boven zeeniveau. Echter wordt vaak gezegd dat Cali op 1.000 meter hoogte ligt. Voor de temperatuur maakt het niet zoveel uit, het is een paar graden koeler dan aan de kust, dus lekker warm. 30 graden Celsius is geen uitzondering.
Wat pak ik in? Korte broek, anti-muggenstift en paraplu
1500 meter – Medellin
Medellin wordt wel de stad van de eeuwige lente genoemd, maar naar Nederlandse begrippen mag je het gerust de eeuwige zomer noemen. Een graad of 25 wordt het al snel en het kan een beetje broeierig zijn. Niet heet, wel warm. Regenen schijnt het nooit te doen in Medellin, maar wij werden toch behoorlijk nat in november.
Wat pak ik in? Een luchtige lange broek voor ’s avonds en een dun truitje
2100 meter – Villa de Leyva
Als die eeuwige lente bestaat, dan is het wel in Villa de Leyva drie uur rijden boven Bogota. Hier is het overdags aangenaam (iets boven de 20 graden) en ’s nachts koel.
Wat pak ik in? Kleding die je normaal in de lente zou dragen en een warme jas voor ’s avonds.
2600 meter – Bogota
Op een regenachtige dag kan het in de hoofdstad zomaar 16 graden zijn met een frisse ondertoon. Maar als de zon doorbreekt – en die is sterk – stijgt de gevoelstemperatuur makkelijk naar een graad of 23. Heet zal het er nooit worden, maar rondlopen in een t-shirt en korte broek is op mooie dagen goed te doen. Neem wel altijd een regenjack mee, want buitjes vallen hier regelmatig. In de nacht daalt het kwik naar waarden tussen de 7 en 12 graden. Je pyjama mag dus mee.
Wat pak ik in? Regenjas, warme trui en een pyjama voor de frisse nachten
2800 meter – Tunja
In de omgeving van Bogota kom je al snel met hoogtes richting de 3.000 meter in aanraking. Op een bewolkte dag is het er fris, maar niet winters koud. De trui mag echter wel aan.
Wat pak ik in? Trui, een lange broek en regenkleding
3000 meter – Monseratte
Bogota ligt op circa 2.600 meter, maar het populaire uitzichtpunt op de stad – Monseratte – tikt de 3.000 meter aan. Jasje mee als je omhoog gaat dus.
Wat pak ik in? Verrekijker en dunne jas of trui
3800 meter – Iguaque National Park
Vanuit Villa de Leyva zit je zo het Iguaque National Park. Het hiken is er fantastisch, maar voordat je het weet zit je boven de boomgrens op 3.800 meter. Een lange broek en een goede (sport)jas is dan wel welkom.
Wat pak ik in? Wandelschoenen en warme (doch ademende) sportieve kleding
Op reis in Colombia, wat pak ik in?
Colombia ligt dicht bij de evenaar, dus waar je ook gaat, de zon is sterk. Smeer je dus altijd in met een zonnebrandcrème met een hoge factor (50 of meer). Petje op en zonnebril op de neus zijn daarbij geen overbodige luxe. Regenbuitjes kennen ze overal wel in Colombia en meestal zijn die niet misselijk. Regenkleding of paraplu moet dus zeker de koffer in. Erg handig is een licht, ademend jack. Dat warm is, maar niet te, en tegen een buitje kan. Prettig ook zijn de sneldrogende sportshirtjes die elke hardloopzaak en outdoorwinkel verkoopt. En voor de warme bestemmingen: anti-muggenstift met DEET.
Foto credits: Liz.