Met de huurauto door Colombia: dit moet je weten

Colombiablog.nl schreef vorig jaar al over de mogelijkheid om een auto te huren in Colombia. In dit artikel staan we nog eenmaal stil bij de aandachtspunten in de vorm van een update.
Een auto huren in Colombia. Hoe doe ik dat?
Een huurauto in Colombia regelen is lang niet zo gewoon als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Toch is er best wel wat mogelijk. Een goed startpunt is bijvoorbeeld Expedia. Je kunt dan snel zoeken onder verschillende aanbieders in een stad of vanaf een luchthaven. Wie de luchthaven van Bogota invoert, krijgt onder meer Avis en Budget als bekende verhuurmerken in de zoekresultaten. Een compacte Kia Picanto voor een week start bij 200 dollar. Oh ja, je Nederlandse rijbewijs zou 1 jaar geldig moeten zijn, maar schaf in Nederland voor de zekerheid een internationaal rijbewijs aan via de ANWB.
Waar moet ik op letten?
Zoals altijd bij verhuur moet je goed de voorwaarden doorlezen. Ook niet onbelangrijk: maak je eigen foto’s van de staat van de huurauto. Leg opvallende deukjes en krassen goed vast, zodat jij later niet opdraait voor schade van een ander. En wie mogen er allemaal achter het stuur plaatsnemen? Alleen de huurder of ook de bijrijder? Last but not least: mag je met de auto overal naartoe of ben je beperkt tot een bepaald gebied?
Op pad en dan?
Colombia heeft gewoon verkeersregels, maar niemand hanteert ze. Je ziet zelfs de politie dingen doen in het verkeer die duidelijk niet horen, zoals nog even snel inhalen via het verdrijvingsvlak. De beste manier om achter het stuur plaats te nemen: verwacht het onverwachte. Opeens stilstaan op de rijbaan om iemand eruit te laten? Heel gewoon (maar ook levensgevaarlijk). Geen richting aangeven? Geen enkel probleem. Inhalen waar het niet kan of mag? Vaak vertoond. De wegen in de hoofdstad zijn bovendien slecht. Af en toe een diepe kuil is heel gebruikelijk. Na een aantal kilometers heb je echter al snel door wat wel en niet kan, want ook zonder regels zijn er wel degelijk gebruiken. Eigenlijk is de belangrijkste regel naast verwacht het onverwachte: wie het hardst rijdt heeft voorrang.
Rijden in de stad
De rechterrijbaan staat vaak vol met auto’s die laden en lossen, dus de linkerbanen zijn dikwijls sneller. Op de grotere doorgaande straten zijn rijbanen soms gescheiden door vluchtheuvels. Om de paar honderd meter zit daar een opening in zodat je naar de andere kant kunt. Hier ontstaan echter vaak mini-files, dus let ook daar op. De kans dat je echt flink kunt doorrijden is echter klein, want de grote steden in Colombia kennen een behoorlijk verkeersprobleem, vooral Bogota.
Parkeren
In Colombia parkeer je meestal achteruit in, dat is voor de veiligheid. Bij calamiteiten ben je dan immers een stuk sneller weg. In elke drukke straat heb je wel betaald parkeren. Je betaalt per minuut en je bent een paar duizend pesos per uur kwijt (meestal tussen de 1 en 2 euro per uur). Het is niet ongebruikelijk dat de parkeerwacht om je sleutel vraagt, want regelmatig proppen ze het parkeerterrein propvol en dan kun ze tussentijds je auto verplaatsen als dat nodig is. Laat dus geen waardevolle eigendommen achter in je geparkeerde auto.
Rijden in de bergen
Als je (een deel van) Colombia ontdekt per auto kom je zeker bergen tegen. Veel bergen. Doordat de meeste wegen tolwegen zijn, is het asfalt goed, maar lang niet altijd heb je een tweebaansweg weg tot je beschikking. Snel en (heel) langzaam verkeer delen dan dezelfde rijbaan en dat kan weleens tot ernstig oponthoud leiden. Wie een oude en trage truck voor zich ziet opdoemen, weet dat hij nog even niet op z’n bestemming is. Inhalen kan immers op heel veel stukken niet. Althans, niet verantwoord. De meeste bergwegen zijn zo bochtig dat het overzicht ontbreekt.
Bergaf
Bergaf ga je vanzelfsprekend een stuk harder dan bergop, maar probeer wel goed af te remmen voor dat je een bocht in zeilt. Als je te hard een onoverzichtelijke bocht inschiet, kan dat wel eens tot hachelijke situaties leiden. Besef ook dat je remmen erg warm kunnen worden als je veel moet remmen. En warme remmen hebben een verminderde werking.
Bergop
Bergop is het soms lastig om de juiste versnelling te vinden. Rijd dus liever in een iets te lage versnelling dan in een te hoge versnelling. Het is altijd veiliger om wat direct beschikbaar vermogen onder je rechtervoet te hebben. Sowieso neemt de kracht van de motor met circa 1 procent af per honderd stijgende meters. Wie in Bogota rondrijdt op 2.600 meter heeft dus een kwart minder motorvermogen beschikbaar dan wanneer je met dezelfde auto op zeeniveau rijdt. En oh ja, de bergtoppen waar je overheen moet reiken vaak boven de 3.000 meter hoogte. Op de top rijd je soms letterlijk de wolken in. En dat kan het zicht ernstig belemmeren. Niet zelden regent het richting de top.
LET OP:
Regelmatig gaat een eenbaansweg tijdelijk over op een tweebaansweg. Inhalen dus! Na verloop van tijd wordt die tweebaansweg vaak ook weer een enkele rijbaan. Dit staat niet altijd heel goed aangegeven (of het staat wel aangegeven en je vergaapt je net aan het prachtige landschap en je mist het bord). Dat kan dus gevaarlijke situaties opleveren, want als je dit niet door hebt, rijd je niet op de tweede rijbaan, maar op de rijbaan in de tegenovergestelde richting. Oftewel; je bent een spookrijder.
Tanken
Zelfbediening kennen ze niet in Colombia als het om tanken gaat. De pompbeambte vraagt welke brandstof je wenst en de hoeveelheid (in liters of totaalbedrag) en start het tanken. Hij kan ook je oliepeil nakijken en het vloeistoffenniveau. Zeker als je van plan bent veel kilometers te gaan maken, is het verstandig om de vloeistoffen ook te laten checken. Schrik overigens niet van de prijzen bij de tankstations. De prijzen worden berekend per gallon, ofwel een kleine vier liter. Benzine, ofwel ‘corriente’ kost circa 9.000 pesos per gallon, omgerekend 60 tot 70 cent per liter.
Afstanden
Colombia is zo groot als Frankrijk en Spanje bij elkaar. En door de vele bergen, soms slechte wegen, drukke stadsverkeer en eenbaanswegen waar je niet kunt inhalen, kunnen zelfs relatief kleine afstanden je uren kosten. Recent reden we vanuit Bogota naar Villavicencio en de kleine 90 kilometer nam 4 uur in beslag.
Rustpunten onderweg
Zo overspoeld door mensen als de grote steden zijn, zo rustig is het buiten de stad. Soms kom je uren lang alleen maar dorpjes en gehuchten tegen. Toch heb je aan pompstations en restaurantjes onderweg geen gebrek. En stop ook eens bij de vele uitzichtpunten als je door de bergen rijdt.
Navigatie
De bewegwijzering in Colombia is redelijk. Rijden met navigatie heeft echter de voorkeur omdat je dan toch net iets eerder kunt reageren op mogelijk onduidelijke situaties. In elektronicaketens als Alkosto kun je een navigatiesysteem (meestal van het Amerikaanse merk Garmin) kopen voor ruim honderd euro in het geval je huurauto er niet mee is uitgerust. Wellicht is het ook mogelijk om een los navigatiesysteem te huren via de autoverhuurmaatschappij, maar controleer dat van te voren. Een alternatief is vanzelfsprekend een navigatie-app op je telefoon gebruiken. Colombianen gebruiken meestal de app Waze, waarbij je ook kunt zien hoe druk een weg is. Houd dan er wel rekening mee dat je niet met torenhoge internetkosten thuis komt.
Onderweg de weg vragen is ook altijd een optie. Al moet je niet raar opkijken als ze je per ongeluk de verkeerde kant opsturen. Colombianen zijn over het algemeen zo behulpzaam dat ze je soms liever een niet al te accurate routebeschrijving geven dan een ‘ik weet de weg niet’ te verkopen. Ook leuk om te weten: Colombianen gebruiken voor ‘rotonde’ het Engelse woord ‘roundpoint’. Ze spreken het echter op z’n Spaans uit: ‘roim-poim’. Verder is rechtdoor: ‘derecho’ en naar rechts ‘a la derecha’. Haal die twee ook niet door elkaar.
Tolpoortjes
Zoals gezegd zijn de wegen in Colombia vaak verrassend goed (op de wegen in Bogota na) omdat het tolwegen zijn. Spotgoedkoop zijn de wegen niet, want je betaalt al snel 7.000 tot 10.000 pesos per weg. Op een route drie tot vier tolwegen tegenkomen is geen uitzondering. Let bij het kiezen van het tolpoortje even goed op of je cash kunt betalen en vraag meteen ook of je meerdere tolbewijzen voor jouw route tegelijk kunt krijgen. Je betaalt dan één keer voor alle tolwegen die komen en bij de volgende tolpoortjes geef je steeds een van de bonnetjes af die je hebt gekregen. Na een tolpoortje staan regelmatig politie-agenten/militairen steekproeven te houden. De meeste kans om die te ontlopen is door niet het meest rechte tolpoortje te kiezen, want ze staan vaak aan de (rechter)wegkant.
Rijden in het donker
Vorig jaar reden wij terug van Villa de Leyva naar Bogota in de avond. We reden door de bergen en het regende. Dat was niet bepaald leuk te noemen, want het zicht was slecht, mede dankzij tegemoetkomend verkeer met vaak belachelijke verlichting (geen verlichting of juist groot licht). Het kan in Colombia hard regenen en de verlichting langs de snelwegen is ook niet altijd opperbest. Probeer – zeker bij slecht weer – rijden in de duisternis te vermijden. Bovendien is het voor toeristen niet slim om in het donker zomaar ergens op een weg te rijden. In geval van pech onderweg word je niet meteen beroofd – eerder geholpen – maar het risico op nare ervaringen neemt ’s avonds wel toe.
Een auto huren in Colombia. Waarom wel en waarom niet?
Wel:
> Veel vrijheid
> Avontuurlijk
> Flexibiliteit
> Goedkope brandstof
> Goede wegen (tolwegen)
Niet:
> Vliegen vaak effectiever
> Grote afstanden, gemiddelde lage snelheden
> Drukke steden
> Chaotisch verkeer
> Auto met privé-chauffeur goed betaalbaar
> Geen autoverhuurcultuur (zoals in bijvoorbeeld de VS)