Goede voornemens 2018: op vakantie naar Colombia

Goede voornemens 2018: op vakantie naar Colombia

Lonely Planet kan Colombia natuurlijk niet elk jaar hoog noteren in haar top-10 must-see bestemmingen. Dat zou saai worden. Maar zet ook gerust voor 2018 Colombia op je reisbestemmingen-bucketlist. En wel hierom:

#1 Toeristisch, maar met mate

Amsterdam trok vorig jaar 17 miljoen toeristen, waarvan de helft buitenlanders. Een aantal waar Colombia trots op zou zijn, want over 2016 mocht het volgens cijfers van het UNWTO (World Tourism Organization) 3,3 miljoen internationale gasten ontvangen. Niet in één stad, maar verdeeld over het immense land. Colombia is als reisbestemming vooral populair bij Amerikanen, Spanjaarden en bij toeristen uit Zuid- en Midden-Amerika. Hoewel het toerisme in Colombia sterk toeneemt (een decennium geleden kreeg het nog 600.000 internationale bezoekers over de vloer), is het er nog heerlijk rustig.
Tayrona

#2 Goed bereisbaar

Colombia is zo groot als Frankrijk en Spanje bij elkaar en door z’n vele jungle en bergen onherbergzaam, maar goed te bereizen. Vooral het vliegtuig wordt veel gebruikt. Tussen sommige steden vertrekt er elk uur wel een vlucht en die zijn goed te betalen. Doordat de lonen laag liggen en de benzine goedkoop is, kun je voor korte stukken (ritten van een paar uur) ook een toeristenbusje met chauffeur inschakelen. En dat is weer prima te regelen met het hotel waar je verblijft.

#3 Goedkoop

Een populaire bestemming in de regio is Costa Rica – Colombiablog.nl was er onlangs nog – maar Colombia heeft veel van het zelfde te bieden (jungle, een grote verscheidenheid aan flora& fauna en mooie stranden) tegen veel lagere kosten. Een middenklasse hotel voor 40 tot 70 euro per kamer per nacht is in Colombia geen illusie, terwijl je daar bijvoorbeeld in Costa Rica niet voor minder dan 100 euro mee weg komt. Voor een overvloedige Colombiaanse lunch betaal je vaak maar een euro of drie, terwijl je voor 15 euro per persoon uitgebreid – en goed – kunt dineren. Ter illustratie: bij de populaire keten Crepes & Waffles eet je voor dat bedrag een verse soep (3 euro), prima hoofdgerecht (5 euro), een toetje (4 euro) en een glas versgeperst vruchtensap (2 euro).

#4 Veilig

Ok, laten we eerst olie op het vuur gooien door je extreem bang te maken voor Colombia. Zo zegt het Wereld Economisch Forum (WEF) – toch een serieuze organisatie – dat Colombia het op één-na minst veilige vakantieland ter wereld is. In de top-5 van het WEF staan verder Nigeria, Pakistan, Jemen en El Salvador. En ja, als je naar het aantal moorden, berovingen, ontvoeringen en aanslagen kijkt, is Colombia best eng. Maar dat zijn cijfers voor het hele land, niet specifiek voor de toeristische gebieden. Want daar is het wel veilig.

Het Reisadvies voor Colombia van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gelukkig al een stuk genuanceerder. Zij kleurt de toeristische gebieden geel in. Die zijn te bereizen, al gelden er veiligheidsrisico’s. Of zoals de website van de overheid het zelf verwoordt: ‘u kunt deze bezoeken als u alert blijft.’ Dat alert zijn noemen ze in Colombia ‘no dar papaya’; ga niet ’s avonds laat over straat, laat je kostbaarheden thuis en stap niet in ongeautoriseerde taxi’s. Je was vast niet anders van plan.

Dan nu de dagelijkse praktijk in de toeristische gebieden en grote steden in Colombia. Na ruim 3 jaar wonen in Colombia en bijna 10 jaar rondreizen staat de calamiteitenscore nog altijd op nul. En bij de kennissen en familie die ons in die tijd bezochten ook. Dat betekent niet dat er niets kan gebeuren – geen land is 100% veilig en Colombia zeker niet – maar wie geen onnodige risico’s neemt, zal zeer waarschijnlijk zonder problemen door Colombia reizen. Nog een keertje de spelregels:

1] Neem geen taxi’s op straat. Als je een taxi neemt, bestel hem dan via de receptie van je hotel of via een officiële taxi-standplaats. Die vind je onder meer bij de luchthaven, bij toeristische locaties en bij winkelcentra.

2] Ga niet laat over straat. In Colombia wordt het rond 6 uur ’s avonds donker. Vanaf dat moment is het al iets onveiliger om over straat te gaan. Later op de avond is daar meer sprake van. Lekker flaneren door het historische centrum van Cartagena kan natuurlijk geen kwaad, maar ga liever niet van je restaurant kilometers terug lopen naar je hotel. Neem dan een taxi.

3] Let op je spullen. De nieuwste iPhone verkopen ze ook gewoon in Colombia, net als dure spiegelreflexcamera’s, dus ook Colombianen lopen er mee, maar kijk toch een beetje uit met je dure spullen. Als toerist val je toch altijd extra op. En bewaar je spullen dus op een veilige plek. In je hotelkamer altijd in de kluis, niet open en bloot. Ook altijd slim: Colombianen helpen je graag met het inladen van je bagage. Dat is geen enkel probleem met je koffers, maar houd die tas met waardevolle spullen wel bij je.

4] Wees niet te loslippig. Een praatje houden met locals moet je zeker niet uit de weg gaan, maar vertel niet te veel. In welk hotel je slaapt, lijkt een onschuldige vraag, maar met het antwoorden hierop geef je zowel prijs dat je bijvoorbeeld ver van ‘huis’ bent en dat je in een luxe onderkomen slaapt. Colombianen beantwoorden zulke ‘privé-vragen’ ook niet. Zo neem je de telefoon in Colombia niet op met je voor- en achternaam, maar zeg je heel onbeleefd ‘hallo, met wie spreek ik?’. En vervolgens ‘waarom bel je?’Is het antwoord aan de andere kant van de lijn niet overtuigend, dan hang je gewoon op. Het vissen naar je gegevens, kun je in Colombia niet toelaten.

Lees ook: ‘Ja, dag. Naar Colombia ga ik dus echt niet heen’

#5 Supervriendelijk

Colombianen zijn erg geïnteresseerd in buitenlandse toeristen. Ze zijn trots op hun land en willen graag weten waarom je het bezoekt. Daar kun je dus gerust op antwoorden. Ze zijn enorm gastvrij, behulpzaam en vriendelijk en dat maakt het bezoeken van Colombia een waar feestje.

#6 Wonderschoon

We schreven het al zo vaak: Colombia is wonderschoon en heeft alles. Van zeeën in zeven kleuren tot hoge Andes-toppen, van een hike naar oude beschavingen (Ciudad Perdida) tot outdoor-fun en van jungle tot woestijn. Je kunt er zeilen langs Bounty-eilanden en koloniale stadjes bezoeken, salsa-dansen en luieren, walvissen spotten en in je in de luren laten leggen door aapjes.

Beeld: Flickr.com, Creative Commons: Luis Alejandro Bernal Romero, Reg Natarajan, Chris Ford