2022-update: Je Colombia-rondreis in 4 etappes

2022-update: Je Colombia-rondreis in 4 etappes

Er zijn ontelbare manieren om je Colombia-rondreis in te delen. Maar voor een beetje hulp: Colombiablog bedacht een reis in 4 etappes. Daarbij vertellen we je per etappe hoe lang je ongeveer onderweg bent.

Etappe 1: Bogotá en omgeving

Grote kans dat je ticket Bogotá spelt. De hoofdstad zelf is geen Parijs of Rome, maar voor een verblijf van een paar dagen is er genoeg te doen. Met de kabelbaan naar Monserrate, een wandeling door de oude wijk van La Candelaria en een bezoek aan het Goudmuseum en/of Boteromuseum heb je zeker voor een dag plezier. Daarnaast heb je in de omgeving van Bogotá nog de bekende zoutkathedraal van Zipaquira als must-see en het mysterieuze Laguna de Guatavita. Ook zeker een aanrader: een hike door natuurpark Chingaza of Chicaque. Na Bogotá gaat de reis naar het koloniale dorpje Villa de Leyva, met het nabijgelegen schattige dorpje Raquira. En dan weer terug naar Bogota voor de vlucht naar Medellin.

TIJDSCHEMA: Trek voor Bogotá drie tot vier dagen uit. Een dagje acclimatiseren op hoogte na je lange reis en alvast een paar hoogtepunten van de stad verkennen, een dagje musea en rondslenteren, een dag Zipaquira en Guatavita en een dag een natuurpark. Voor Villa de Leyva en Raquira kun je twee tot drie dagen inplannen, inclusief de rit van 3-4 uur vanaf Bogotá en weer terug.
Candelaria

Alternatieven:

Vanuit Villa de Leyva kun je nog een paar uur noordwaarts doorrijden. Dan ben je in het outdoor-walhalla van Colombia: San Gil. Vergeet dan zeker Barichara niet. Vanuit Bogota zuidwaarts rijden om de lus vervolgens naar Cali en Medellin te maken is ook erg populair. Op je reis kom je dan onder meer de Tatacoa-woestijn tegen, San Agustín met haar 3.300 jaar oude beelden, de witte stad Popayán én salsa-stad Cali. Ten slotte volgen nog de Cocora Vallei met haar iconische 60 meter hoge waspalmen en ‘etappeplaats’ Medellin.

Etappe 2: Medellin en de koffie-driehoek

Colombia is hét koffieland bij uitstek. De beroemde Colombiaanse koffie komt uit het gebied dat ook wel de koffie-driehoek wordt genoemd. Grofweg is dat het gebied tussen Bogota, Medellín en Cali in. Specifiek gaat het om Manizales, Pereira, Armenia en Salento. De natuur is hier prachtig groen en bovendien kun je alles leren over de oorsprong van koffie. Ook prachtig: Guatapé; een gigantische rots buiten Medellin waarvan je een onvergetelijk uitzicht hebt.

Medellin is een metropool met een bijzonder verhaal. Natuurlijk was het lang de narco-hoofdstad van de wereld, maar tegenwoordig is het vooral een plek van vooruitgang. Er wordt in Medellin veel geïnvesteerd om de ongelijkheid tussen arm en rijk een beetje rechter te trekken. Dat kun je met eigen ogen aanschouwen door de Metrocable te nemen; een kabelbaan die je van station Acevedo naar het groen van Parque Arví brengt. Ondertussen scheer je over de volkswijken.

TIJDSCHEMA: De hoogtepunten van Medellin heb je in twee volle dagen wel gezien, in en rond Guatapé kun je je ook nog wel één of twee dagen vermaken. Tel er nog drie dagen koffie-driehoek bij op en je zit op een week. Voor wie nog langer wil blijven plakken: een uitstapje naar Hacienda Nápoles zou nog kunnen, al ligt dat tussen Bogotá en Medellin in.
Medellin

Etappe 3: Caraïbische kust

Medellin ligt iets van 8 uur rijden of slechts 35 minuten vliegen vanaf Bogota. En vliegen doen Colombianen massaal. Je zit vanaf Medellin ook snel aan de Caraïbische kust. Onmisbaar is Cartagena. De lange strook witte torenflats zijn mooi om vanuit het vliegtuig te zien, maar het draait natuurlijk om de oude, ommuurde koloniale stad van Cartagena. Deze magische plek stamt uit 1533 en staat fier op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hoogtepunten zijn onder meer Puerta del Reloj, Plaza de los Coches en Castillo de San Felipe de Barajas. Bezoek de laatste – een oude Spaanse verdedigingslinie – vooral aan het eind van de middag. Vanaf een uur of zes pik je dan een prachtige zonsondergang mee.

Voor kust van Cartagena vind je 27 paradijslijke eilandjes die samen de Islas del Rosario vormen. Je kunt er een dagtocht naar toe maken, maar ook blijven slapen. Hoofdeiland is Isla Grande en daar kun je onder meer blijven slapen bij ecohotel San Pedro de Majagua. Boek wel vroeg, want het aantal huisjes is beperkt.

Een andere oude koloniale stad in het tropische noorden van Colombia is Santa Marta. De kuststad is wat rauwer en ongepolijster dan Cartagena, dus door de warme straatjes slenteren is een echte belevenis.

Vanaf Santa Marta is een logische volgende bestemming Parque Tayrona. Je kunt er over land naar toe, maar ook via de boot. Het strand van het 150 vierkante kilometer grote nationale park is al vaak verkozen in de top-10 van mooiste stranden ter wereld. Je kunt hier slapen in een van de eco-lodges, je eigen tentje meenemen of in de buitenlucht overnachten in een hangmat.

TIJDSCHEMA: Het leukst aan Cartagena is de oude ommuurde binnenstad. Die heb je best snel verkend, dus voor het historische centrum van de stad is één dag voldoende. Blijven plakken in Cartagena is geen straf, omdat je dus allerlei uitstapjes kunt maken. Naar het oceanarium (één dag), vogeltjes kijken bij het Aviario Nacional de Colombia (één dag) of een paar van de 27 eilandjes bezoeken (één dag). Dus Cartagena en omgeving: vier dagen. Wil je nog wat dagen luieren op hoofdeiland Isla Grande, tel daar dan drie dagen bij op. Santa Marta doe je in één dag en Parque Tayrona is leuk voor twee dagen (één overnachting). Dus Noord-Colombia: 7-10 dagen.Tayrona

Wie de tijd neemt om Colombia te ontdekken gaat na de nodige dagen zon, zee en strand nog een kleine week de rimboe in. In een onvergetelijk hike van 6 dagen loop je namelijk heen en terug naar Ciudad Perdida; de Verloren Stad. Doordat het pas in 1975 werd ontdekt en er alleen lopend komt, is de Verloren Stad een nog heerlijk ongerepte trekpleister. Verder nog in het noorden: Barranquilla; waar ieder jaar het grootste carnaval buiten Rio wordt gehouden.

Etappe 4: Amazone

In de meest rondreizen door Colombia ontbreekt de Amazone. De reden is waarschijnlijk dat het toch een beetje uit de route ligt. Je moet immers helemaal naar het uiterst zuidoostelijk puntje toe naar het stadje Leticia. Plan Leticia echter zeker in, want hoe vaak heb je oog in oog gestaan met een roze rivierdolfijn? En een nachtelijke junglesafari maak je ook niet dagelijks mee.

TIJDSCHEMA: 4-5 dagen. 


Beeld: Unsplash.com – Sebastian Seck / Diego Guzmán / Néstor Morales / Brás Cubas / Ricardo Gomez Angel