Kerst in Colombia is net even anders

Kerst in Colombia is net even anders

Kerst wordt in katholiek Colombia vanzelfsprekend gevierd. En goed ook. Toch gaat het er net even anders aan toe dan in Nederland.

Wanneer tuig je de kerstboom op?

De ongeschreven regel ‘eerst Sinterklaas, dan Kerstmis’ kennen ze natuurlijk niet in Colombia. De kerstboom en kerstversieringen staan in de praktijk vaak al sinds medio november. En daarbij mis je wel het Nederlandse gevoel dat het richting kerst donkerder en kouder wordt. In Cartagena vier je immers kerst onder tropische temperaturen en in Medellin voelt het aan als lente.

Hoe ziet de aanloop naar kerst eruit?

Día de las Velitas
Op 8 december is het de Dag van de Kaarsjes, of wel Día de las Velitas. Je viert dan de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria. De avond vooraf aan 8 december worden er buiten – in parkjes en tuinen – kaarsjes aangestoken om dit te herdenken. Ook delen veel mensen snoep uit.

Novena
Negen dagen voor de geboorte van Jezus begint de traditie van de Novena. Tot aan kerst lees je elke dag een deel van het verhaal van Josef en Maria. Met heel de familie. In de praktijk lukt het lang niet altijd om met heel de familie elke dag af te spreken, dus dan wordt er vaak één avond georganiseerd om samen het verhaal te lezen. Verder is het heel gebruikelijk om eventjes de auto te pakken en een rondje te doen in de omgeving om de kerstversieringen te bewonderen. Vooral in kleine dorpjes is het centrale plein – de plaza – mooi versierd met kerststal en lichten. Medellin pakt eveneens groot uit met groot lichtfestijn rondom de rivier.

De kerstfeestjes
Bedrijven organiseren de nodige kerstfeestjes in de maand december. Dat zijn lang niet altijd brave recepties die lijken op de vrijdagmiddagborrel, maar gaan regelmatig door tot diep in de nacht. Ook op de avond voor Día de las Velitas wordt door menig Colombiaanse familie stevig uitgepakt. Op de Dag van de Kaarsjes is iedereen immers vrij.

En wat doen de Colombianen met kerst?

In Colombia kabbelt kerst niet voort zoals dat in Europa het geval is. Daar heb je eerst kerstavond, dan Eerste Kerstdag om vervolgens ook nog eens Tweede Kerstdag rondom de boom te zitten. In Colombia wordt kerst vooral gevierd om middernacht van 24 op 25 december. Om 12 uur ’s nachts wens je iedereen een zalig kerstfeest om vervolgens cadeaus uit te pakken en aan het diner te gaan. Voor drie uur ’s nachts ben je in ieder geval niet klaar. Het prettige van het wakker worden op de 25e – meestal dus aan het einde van de ochtend – is dat je alles al achter de rug hebt. Al denken Kerstfans daar vast anders over.

Wat eet men tijdens de kerst?

Waar bij onze Colombiaanse familie altijd de groene en rode drilpudding en kalkoen op tafel komt, zijn populaire gerechten onder meer gegrilde speenvarken, tamales (in een maisblad gerolde maisdeegrol met vulling) en ajiaco (een goed gevulde soep met kip, aardappels en mais). Ook natilla (een soort vla), arrequipe (mierzoete caramel) en buñuelos (gefrituurde deegballetjes) doen het goed.