Miraflores: relaxen en hiken in de natuur

Miraflores: relaxen en hiken in de natuur

Bogotanen trekken in een lang weekend graag de stad uit. Rondom de hoofdstad zijn er tal van fijne plekken om even frisse lucht te ademen, te ontspannen of juist actief bezig te zijn in de natuur. Zoals in Miraflores.

Miraflores ligt zo’n 200 kilometer ten noorden van Bogotá en is daarmee niet zo populair als bijvoorbeeld Villetta, Paipa of Villa de Leyva voor een weekend-uitstapje. Ondanks de behoorlijke afstand bereik je Miraflores toch in dik vier uur rijden. Het eerste deel van de reis is namelijk voornamelijk vlak en recht toe, recht aan, op goede wegen. Pas in de tweede helft van de reis slinger je de bergen in. Eerst is het vooral groen om je heen, met tal van aardappelvelden, maar al spoedig duikt er steeds meer nevel op. Je stijgt namelijk geleidelijk richting de top, waar het fris (een graad of 14 zegt de boordcomputer) en nat is. De paramo’s waar we tussen rijden zijn op sommige stukken nauwelijks te zien, zo slecht is het zicht. Gelukkig is het stil op de weg, want we komen slechts een handjevol auto’s tegen.

Eenmaal over de top heen, wordt het weer snel beter. We krijgen weer helder zicht en zien de ene mooi vallei na de andere voorbij schieten. Stukjes asfalt wisselen af met stukjes onverhard terrein. De lappendeken aan goed en slechte ondergrond is het gevolg van de vele aardverschuivingen die hier plaatsvinden. De hele weg asfalteren is mogelijk, maar vrij zinloos, omdat bepaalde delen toch wegspoelen. Af en toe hobbelen we flink heen en weer op de delen zonder asfalt.

El Sándalo

Een paar kilometer voor het dorpje van Miraflores – plaza, kerkje, groentemarkt – is de finca waar we verblijven. De naam is El Sándalo en naast het centrale woonhuis van de vriendelijke eigenaren staan er drie vrijstaande huisjes op het landgoed. El Sándalo heeft begin dit jaar z’n deuren geopend, dus de kamers zien er nog splinternieuw uit. De kamers hebben geen tv, maar wel voldoende snel internet. De buitendouche bij de kamer spuwt alleen koud water, maar er zijn ook warme douches beschikbaar aangrenzend aan het woonhuis.

El Sándalo

Midden in de natuur

Een eerste wandeling over de finca geeft je direct het gevoel van leven in de natuur. Overal staan mooie planten en bomen en een beekje kabbelt langs het huis. De drie katten en de lieve hond passen ook helemaal in het plaatje. In de avonden is de natuur onder de donkere sterrenhemel amper zichtbaar, maar des te beter te horen. Het watertje achter het huis zit vol met kikkers die vrolijk kwaken. Een heerlijk rustgevend geluid. Getooid met zaklantaarn nemen we dichterbij een kijkje. Al schijnend in het water zwemmen er een paar in de kikkerslag voorbij. Gezeten in de hangmat voor het huisje zien we vliegjes oplichten. In het donker geven ze een klein beetje elektrische lading af, die minuscule lichtjes veroorzaken. Magisch!

Hiken

In de omgeving kun je verschillende wandeltochten in de natuur maken. Langs de rivier, naar de waterval en meer. Je moet wel met een gids gaan en omdat wij rond Pasen er zijn, is er geen meer beschikbaar. Bij je boeking van te voren aangeven dat je met een gids de natuur in wilt, is dus een aanrader. Wij gaan zelf op avontuur en lopen langs de wegkant de berg omhoog. De vergezichten zijn prachtig, net als de flora en fauna links en rechts langs de weg.  Ook rijden we naar Berbeo, een ander dorpje in de buurt. Onderweg passeren we een brede, woeste rivier. Elke meter is hier mooi!

Praktisch:

#1 De route is in het eerste stuk kaarsrecht, maar daarna beginnen de bergen. Snel last van wagenziekte, neem dan medicijnen in, want er zijn bochten genoeg.
#2 Miraflores heeft (dankzij een hoogte van 1.400 meter) een heerlijk klimaat. Het is er een graad of 24 overdag, dus je korte broek mag mee. Pak ook je zwembroek in, want op 250 meter van het hotel is een buitenzwembad.
#3 Je logeert in landelijk Colombia, dus veel winkeltjes en restaurantjes telt de omgeving niet. Bij het zwembad is wel een restaurantje dat vis of kip met rijst serveert. En in Miraflores heb je een groentemarktje en een piepklein supermarktje. Op een speciaal dieet? Neem dan je eten uit Bogota mee.
#4 Frisse nachten. ’s Avonds koelt het behoorlijk af in Miraflores, dus een jas en lange broek kan geen kwaad. In de huisjes is geen verwarming of airo (niet nodig), maar wel genoeg dekentjes voor in de nacht.
#5 Finca el Sándalo boek je via booking.com

De huisjes van El Sándalo