Ja dag, naar Colombia ga ik dus echt niet heen!

Ja dag, naar Colombia ga ik dus echt niet heen!

Herkenbaar? Wil jij bijvoorbeeld heel graag naar Colombia, maar je partner echt niet? Met dit artikel neem je zijn of haar vooroordelen ongetwijfeld weg.

Vooroordeel 1: Colombia is gewelddadig, arm en onontwikkeld

Het klopt, Colombia is als ontwikkelingsland nog lang niet bevrijd van armoede en geweld. Maar om nu te stellen dat geweld en armoede het leven van iedereen beheerst, is zeker niet waar. Je zult zien dat een aanzienlijk deel van de Colombianen het wel degelijk goed heeft. Helaas lijkt dat wel een beetje te koste te gaan van de rest van de bevolking, want Colombia staat in de top-10 van landen waar de inkomstenongelijkheid het grootst is. Als je als Colombia-ganger kiest voor de geijkte toeristische bestemmingen en toeristische wijken in de grote steden, zul je van de armoede die er is, weinig meekrijgen (al kun je ook kiezen voor een vakantie met een missie). Bovendien zijn die toeristische gebieden gewoon veilig, dus ook van gewapende conflicten ergens in afgelegen gebieden, merk je niets. En afgelegen in Colombia is ook echt afgelegen. Je moet vaak hoge bergtoppen over en diep de jungle in op bij die brandhaarden te komen.

Vooroordeel 2: het toerisme staat nog in de kinderschoenen

Het toerisme groeit hard in Colombia, in 2015 trok het land al 4,45 miljoen toeristen, zoals je in dit artikel van het RTL Nieuws kunt lezen. Anno 2017 zal dit nog wel een stukje hoger liggen. Als die vijf of zes miljoen reizigers het wel aandurven, zal er toch wel iets te beleven zijn hier. En die groei komt echt niet omdat het in Colombia zo onveilig is, want dan zou je een fikse krimp zien. Met dus miljoenen toeristen per jaar – niet een paar duizend, als je als Colombia-mijder wellicht zal denken –  kun je je voorstellen dat de er genoeg aandacht voor toeristen is. Er zijn prima hotelaccommodaties te vinden in Colombia en het aantal luxe resorts en accommodaties stijgt snel. Was de luchthaven van Bogotá een aantal jaren iets meer dan een boerenschuur – oké we overdrijven een beetje – tegenwoordig is het er met de komst van nieuwe terminals behoorlijk ruim en modern. Gezien Colombia erg groot en onherbergzaam is, wordt er veel gevlogen. Verwacht dus heel eigentijdse vliegmaatschappijen met mooie vliegtuigen.

Vooroordeel 3: Een reis naar Colombia is duur

Het duurste is het vliegticket. Maar dat is voor 650 euro al te verkrijgen. Bij speciale kortingsacties, ben je zelfs nog voordeliger uit. Eenmaal in Colombia zijn de prijzen laag. Een prima middenklasse hotel in de grote stad kost je 40-70 euro voor een tweepersoonskamer per nacht. Binnenlandse tickets zijn dikwijls ook goed te betalen. Uit eten gaan is tientallen procenten goedkoper dan in Nederland. En taxi’s, lokaal vervoer en gidsen zijn goedkoop.
Colombia eten

Lees ook: Spotgoedkoop naar Colombia, 5 tips voor de budgetreiziger

Vooroordeel 4: Colombianen zijn eng

Als je teveel Narcos hebt gekeken, ga je haast denken dat elke Colombiaan een louche figuur is. Colombianen zijn echter erg vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Reizigers die heel Zuid-Amerika hebben doorkruist, zijn haast unaniem in hun mening dat de Colombianen het meest sympathiek zijn.
Cartagena

Vooroordeel 5: Er is niets in Colombia te beleven

Tsja, waar moeten we beginnen? Wie naar de omgeving van Cartagena gaat combineert al een prachtige koloniale stad – UNESCO Werelderfgoed – met Bounty-eilandjes. Je kunt er duiken, zeilen en zelfs prima hiken als je iets afzakt naar de Verloren Stad. Colombia is ook bekend om haar prachtige natuur. Meer verscheidenheid in flora en fauna vind je wereldwijd alleen in buurland Brazilië. Vooral de prachtige vlinders en vele vogelsoorten – de kolibri is overal – trekken toeristen van over heel de wereld. In de amazone bij Leticia val je van de ene verbazing in de andere. Of is de roze rivierdolfijn die alleen daar leeft, iets alledaags voor je? In de koffiezone kun je op bezoek bij koffieboeren die de beste koffie ter wereld maken, terwijl Colombia ook een outdoorwalhalla is en zelfs woestijnen kent, naast vele schilderachtige dorpjes. Wie een beetje een indruk wil krijgen van Colombia, moet voor een reis minimaal 3 weken uittrekken.

Vooroordeel 6: Colombia is heel ver

Het grappige is dat heel veel mensen Colombia heel ver vinden. Je zit tien tot elf uur in het vliegtuig, terwijl menig Nederlander in twaalf uur naar Zuid-Frankrijk tuft. Ook zijn Aruba, Bonaire, Curacao erg geliefd bij Nederlanders als vakantiebestemming. Colombia vormt de achtertuin van deze eilanden, want het is een dik uurtje verder vliegen. Nog een laatste steuntje in de rug nodig? Vertel je partner dat Colombia bij de Lonely Planet op plek 2 staat van de beste vakantiebestemmingen voor 2017. Door naar Colombia te gaan, is hij of zij nog hip ook.
Ja dag, naar Colombia ga ik dus echt niet heen!
Foto credits: Flickr Creative Commons – Magalie L’Abbé, Josh Liba