Naar Colombia in 2023: alles wat je moet weten

Naar Colombia in 2023: alles wat je moet weten

Misschien vielen je Colombia-plannen de afgelopen jaren in het water door de corona-pandemie. Maar 2023 wordt eindelijk jouw jaar, met een prachtige rondreis door de parel van Zuid-Amerika in het verschiet. Deze mini-reisgids maakt je reis nog mooier.

De vlucht
Als je agenda het toelaat is het slim om buiten het hoogseizoen te boeken. Dat scheelt je geld en (hopelijk) drukte op Schiphol. De meest comfortabele manier om vanuit Nederland naar Colombia te reizen is met KLM. Ze vliegen direct op Bogotá met op de terugweg een korte tussenstop op Cartagena. Wil je liever kosten besparen, dan kun je ook overstappen. Zelf kies ik de laatste jaren voor de directe vlucht, maar met Lufthansa via Duitsland vliegen of met AirFrance via Parijs is ook te overwegen. Dat zijn wel grote en drukke luchthavens, dus neem voldoende overstaptijd. Een Amerikaanse overstap is ook te overwegen, maar dan zou ik dat combineren met bijvoorbeeld een stedentrip New York. Een aantal jaar geleden ben ik zowel op de heenweg als op de terugweg een paar dagen uitgestapt in The Big Apple. Dat ligt immers redelijk op de route.

Vaccinatie
Om Colombia in te mogen moet je volledig gevaccineerd zijn tegen corona. Het is niet duidelijk of dat 2, 3 of meer (herhalings)prikken zijn. In de praktijk bleek tijdens mijn laatste vlucht – zomer 2022 – dat 2 prikken volstonden. Ben je niet (of onvoldoende) gevaccineerd dan volstaat een recente negatieve covid-test. Je moet ook het online check-mig formulier invullen.

Wat monddoekjes aan boord betreft is het een wat vreemde regeling. Ik vloog de laatste keer met KLM en op de route Bogota-Amsterdam waren monddoekjes niet verplicht. Op de route Amsterdam-Bogota dan weer wél. Al is het KLM-personeel na het opstijgen erg relaxed op de naleving.

Monddoekjes
In Colombia zijn monddoekjes in het openbare leven niet meer verplicht. Althans, op het moment van schrijven. Er zijn plannen om de monddoek deels toch weer verplicht te maken in openbare ruimten, omdat het aantal coronabesmetting weer toeneemt. Op sommige locaties kan de lokale autoriteit je sowieso vragen een monddoek te dragen. In ziekenhuizen is dat zo, maar misschien ook net op de luchthaven als je aankomt. Neem dus een paar monddoekjes mee.

Financiën
Op het moment van schrijven krijg je voor 1 euro dik 5.000 pesos. De Colombiaanse pesos (COP) is dus historisch zwak. Dat is een voordeel als je je euro’s omruilt in pesos. Het beste kun je met je Nederlandse pinpas pinnen in Colombia. Bij Servibanca (herkenbaar aan de groene huisstijl) kun je dat doen tot 2 miljoen pesos, bij andere banken is die limiet vaak 600.000 tot 1,5 miljoen COP per pintransactie. Per transactie ben je een paar euro aan transactiekosten kwijt, dus hoe meer je per keer punt pinnen, hoe beter. Soms pin je, maar komt er geen geld uit de automaat. Dat is geen reden om paniek. Kijk op het pinbonnetje of er ‘0’ op staat, of ‘pinnen niet geslaagd’. Even je mobiel bankieren-app openen kan je ook geruststellen. Zet je betalingsprofiel overigens op ‘wereldbetalingen’ en verhoog of verlaag je daglimiet naar je verwachte bestedingsbedrag. Je zult overigens snel merken dat het leven in Colombia goedkoop is. Uit eten, excursies, hotels, taxi’s: je betaalt aanzienlijk minder dan in eigen land. Spreek als het kan de prijs van te voren af, of raadpleeg de menu/tarievenkaart. En klinken prijzen ‘Europees’, dan betaal je zeker te veel. Ter indicatie: een taxirit van 40 minuten kost je hooguit 90.000 pesos (18 euro), voor een lokaal gerecht (rijst, bonen, kip, avocado) betaal je een paar euro. Bij een wat luxer restaurant (aanraders zijn Crepes & Wafles, Wok) kom je uit op ongeveer 6-8 euro per hoofdgerecht (25.000-40.000 COP).

Veiligheid
Zoals je veelvuldig op colombiablog.nl kunt lezen is veiligheid een issue in Colombia. Als je op de toeristische locaties blijft (dus niet opeens naar gebieden reist waar ze zelden een Europeaan gezien hebben) en je houdt aan de spelregels is Colombia een veilig vakantieland. Over die spelregels: kort samengevat heet dat hier ‘no dar papaya’: ofwel wees niet naïef. Loop dus niet met je bezittingen te koop (mobiele telefoons worden regelmatig door langsrazende motorrijders uit je handen gegrist als je opzichtig loopt te bellen), pin alleen overdag (bij voorkeur in winkelcentra), neem nooit een taxi op straat (alleen op een officieel taxistandplaats), laat dure/belangrijke dingen niet in je hotelkamer rondslingeren, maar berg ze veilig op en vertel niet je hele levensverhaal (ik heb een goede baan en mijn veel te dure hotel is hier een uur vandaan). Ook in Colombia geldt: de meeste mensen deugen, maar lang niet allemaal.

De rondreis
Ben je niet zo van zelf regelen, dan kun je deelnemen aan een groepsreis naar Colombia. Het voordeel is dat je vaak veel ziet (je blijft overal maar kort, dus het reistempo ligt lekker hoog) en dat je met mede-reizigers optrekt. Dat kan heel gezellig zijn. Het nadeel is je niet zoveel flexibiliteit in je reisplannen hebt als wanneer je het zelf regelt en dat een groepsreis duurder uit kan vallen dan wanneer je zelf je reis uitstippelt. Op eigen houtje door Colombia reizen is echter goed te doen.

Hoe je Colombia-rondreis eruit moet zien hangt erg af van je voorkeuren. Must sees zijn toch wel de koffie-driehoek inclusief Medellin en de Caraïbische kust (Cartagena met zijn oude binnenstad en prachtige eilandjes voor de kust), maar ook nationaal park Tayrona, Santa Marta en de 6-daagse hike naar de Verloren Stad mogen op je wensenlijstje. Ook leuk: carnaval vieren in Barranquilla of Pasto, de jungle in bij Leticia, een bezoek aan Salsa-stad Cali of gewoon Bogotá en omgeving (Zipaquira, Villa de Leyva etc.). Andere inspiratie: walvissen spotten in Bahia Solano, rondstruinen in Popayán of je archeologische hart ophalen in San Agustín. En wat dacht je van de Tatacoa-woestijn?

Beeld: unsplash.com, Leandro Loureiro